|

Savaşa dönüş

Avrupa'daki Arnavutlar KKO saflarına katılmak için akın akın bölgeye geliyor. Muhacirler ailelerini Arnavutluk'a bırakıp savaşa dönüyor.

Yeni Şafak
00:00 - 11/04/1999 Pazar
Güncelleme: 10:06 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Londra- İngiliz The Times gazetesi, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Kosovalı Arnavut muhacirlerin, topraklarında sürüp giden savaşa katılmak ve Kosova Kurtuluş Ordusu (KKO) saflarında yer almak için ülkelerine dönmeye başladıklarını bildirdi. The Times'in haberine göre, İtalya'nın Bari kentindeki limandan her akşam kalkan feribotlar, genç Arnavutlar'la dolu. Gazete haberinde, söz konusu kişilerin bir kısmının Arnavutluk'taki kamplarda olabileceğini düşündükleri yakınlarını bulmaya gittiklerini, ancak pek çok gencin ise amaçlarını açıkça 'savaşmak' olarak bildirdiklerini kaydediyor. Bari Limanı'ndaki gümrük polisi ise Arnavutluk'a geçmek üzere gümrük işlemlerini yaptıran genç Arnavutlar'ın üzerinde bıçaklar ve kurşun geçirmez yelekler bulduklarına dikkat çekiyor. Gazetenin sorularını yanıtlayan söz konusu gençlerden biri, olan 23 yaşındaki Arben Rekaliu, soydaşlarının verdikleri savaşa katılmak üzere Hollanda'daki işini terk ettiğini belirtirken, kendisiyle birlikte 25 kişinin daha aynı amaçla Hollanda'dan Bari'ye geldiğine dikkat çekti. Rekaliu, söz konusu grubun KKO'nun Tiran ya da Kukes'te açtıkları irtibat bürolarına başvururak bölgeye gitmek için yardım alacaklarını da bildirdi. Arnavutluk'ta bulunan Kosova Kurtuluş Ordusu kaynakları önceki gün 500 gencin feribotlarla Arnavutluk'a geldiğini belirtti. 500 gencin dün Kosova-Arnavutluk sınırı yakınlarında Sırp güçleriyle çatışan KKO birliklerine katılmak için Arnavutluk'un kuzeyinden Kosova'ya girmeye çalıştıkları kaydedildi.

20 Sırp askeri öldürüldü

Kosova'nın Arnavutluk sınırında, Sırp askeri güçleri ile Kosova Kurtuluş Ordusu (KKO) mensupları arasında çatışmaların dün Türkiye saati ile 12.00'de yeniden başladı. AGİT'in Tiran'daki sözcüsü Andrea Angeli, bölgede bulunan gözlemcilere dayanarak yaptığı açıklamada, Sırp ordusunca düzenlenen hava topu saldırılarının, Arnavutluk'un kuzeydoğusundaki Kamenica bölgesinde yoğunlaştığını, can kaybı ve hasar olmadığını kaydetti. Arnavutluk sınırında, Sırp güçleri ile KKO arasında önceki gün de çatışmalar çıkmıştı. Angeli, önceki günkü çatışmalarda, KKO üyesi 4 kişinin öldüğünü, bazılarının da yaralandığını söylemişti. Arnavut basınında çıkan haberlerde ise 20 Sırp askerinin öldüğü öne sürüldü.

Kosova'da 300 bin evsiz

Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fisher, Belgrad'dan Kosova'da yerlerinden edildikten sonra ülke sınırları içinde sığınacak yer arayan 300 bin muhacire yardım etmesini istedi. Fischer, Belgrad yönetiminin, milli yardım örgütleriyle, açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalan bu muhacirlere insani yardımlarda bulunulmasını sağlaması gerektiğini söyledi. Evsiz olan 300 bin kişiden 100 binin zorla yerlerinden edildiğine işaret eden Fischer, Sırp birliklerine karşı korkudan dağlarda ve ormanlarda yaşayan bu insanların, Makedonya sınırından zorla geri çevrildiklerini ifade etti. "Muhacirlerin askeri tesislerde canlı kalkan olarak kullanıldığı yolundaki haberler, durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor" diyen Fischer, Belgrad yönetiminin derhal şiddet eylemlerine ve sivil halka yönelik baskı politikasına son vermesi ve vatandaşlarına karşı sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce