|

Trump: Güzel başlangıç

ABD Başkanı Trump ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Helsinki’deki tarihi zirvede buluştu. Trump iki saatten fazla süren başbaşa görüşmeden sonra, “Putin ile yüzyüze görüşmek güzel bir başlangıç” dedi. İki lider arasında görüşme 2 saat 10 dakika, heyetler arası görüşmeyle zirve toplam 4 saat sürdü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/07/2018 Salı
Güncelleme: 01:58 - 17/07/2018 Salı
Yeni Şafak
2 saat 10 dakika baş başa görüştüler
2 saat 10 dakika baş başa görüştüler

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD-AB ilişkilerinin zayıfladığı ve Rusya’nın Amerikan seçimlerine müdahale ettiğine ilişkin soruşturmanın yoğunlaştığı bir dönemde Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de biraraya geldi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan zirve, saat 14.00’te başladı. Trump ve Putin 2 saat 10 dakika başbaşa görüştü. Zirve heyetler arası görüşmeyle birlikte toplam 4 saat sürdü.

Helsinki’deki tarihi zirvede Trump ile Putin’in ikili görüşmesi iki saatten fazla sürdü. Görüşme sonrası açıklama yapan Trump, “Putin ile yüz yüze görüşme iyi bir başlangıç” dedi. İkili arasında 1,5 saat sürmesi beklenen başbaşa görüşmenin 2 saat 10 dakikaya uzaması dikkat çekti. İki lider daha sonra heyetler arası görüşmeye geçti.

YAPICI DİYALOG

Heyetler arası toplantıdan sonra iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, ABD Başkanı Donald Trump, “Rusya ile yapıcı diyalog yeni yolları açacaktır. Parlak bir gelecek için daha güçlü bir diyaloğun ilk adımlarını attık.” açıklamasını yaptı. Trump, Putin’le buluşmalarını “Birlikte geçirdiğimiz saatler ülkelerimizin çıkarına oldu.” sözleriyle değerlendirdi.

KOLAY YENDİM

ABD Başkanı Rusya soruşturmasıyla ilgili bir soruya da, “Rusya ile diyaloğumuzu çok daha önce sağlamalıydık. Buradaki soruşturma ülkemizi için tam bir felaket oldu. Seçimde kara bulut yok, Hillary Clinton’ı çok kolay yendim.” sözleriyle yanıt verdi.

Trump, İsrail ile ilgili olarak da “Başkan Putin de İsrail’e yardım ediyor. Her ikimiz de Binyamin Netanyahu ile konuştuk ve onlar da Suriye konusunda İsrail’in güvenliğini ilgilendiren belli şeyler yapmak istiyor.” diye konuştu.

  • SURİYE’DE İYİ GEÇİNİYORUZ
  • İsrail için güvenlik oluşturulmasının hem kendisi hem de Putin’in görmek istediği bir şey olduğunu söyleyen Trump, Suriye konusunda etkili bir iş birliği yapmak için gerekli imkanların bulunduğunu belirtti. Trump, “Ordularımız, uzun zamandır siyasi liderlerden daha iyi geçinmekte. Suriye’de de iyi geçinmekteyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

ARTIK SOĞUK SAVAŞ YOK

Rusya lideri Putin de zirveye ilişkin, “Başkan Trump’la birbirimizi anladığımızı düşünüyorum.” yorumunda bulundu. İkili ilişkilerin zor bir dönemden geçtiğinin açık olduğunu belirten Putin, “Bu zorlukların objektif bir nedeni yok. Soğuk Savaş uzun süre önce sona erdi” dedi. Ukrayna konusunu da ele aldıklarını anlatan Putin, Minsk Anlaşması’nın uygulanması konusunu tartıştıklarını aktardı. ABD seçimlerine müdahale iddiasına da değinen Putin “Defalarca söylediğim gibi bu iddia saçmalık.” şeklinde konuştu.


Limuzin savaşı

Bu arada Putin, havaalanından zirvenin yapıldığı Cumhurbaşkanlığı Sarayına, tanıtımı mayıs ayında yapılan zırhlı limuzini Kortezh ile geldi. Putin’in, Kortezh ile ABD Başkanı Trump’ın kullandığı The Beast (Canavar) adlı limuzine karşılık verdiği ileri sürüldü.


Helsinki’de pencere yasağı

ABD Başkanı Trump ile Rus lider Putin’in buluşması nedeniyle Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de polis kent sakinlerine ‘pencerelerden bakmayın” uyarısı’ yaparken, Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresindeki martılar ortadan kayboldu. Polis, kent sakinlerine Putin ile Trump’ın geçeceği yolları meşgul etmemeleri, bu yollar üzerinde yaşayanları da iki lider geçtiği sırada pencerelerden bakmamaları konularında uyardı.



AB’yi düşman ilan etti

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesi öncesi yaptığı açıklamada “Ticarette bize yaptıkları konusunda Avrupa Birliği’nin (AB) düşman olduğunu düşünüyorum” dedi. CBS televizyonunda açıklamalarda bulunan Trump, “Şimdi Avrupa Birliği’nden beklemezsiniz ama düşmanlar” şeklinde konuştu. AB-Çin zirvesi için Pekin’de bulunan Avrupa Konseyi Donald Tusk, Trump’ın sözlerine göndermeyle, Twitter’dan şu mesajı paylaştı: “Avrupa ve Çin, Amerika ve Rusya, bugün Pekin ve Helsinki’de dünya düzenini yok etme değil, onu geliştirme konusunda ortak sorumluluğa sahipler. Umarım bu mesaj Helsinki’ye ulaşır.” Trump’a tepki gösteren AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini “Ben bir gazeteci olsaydım ABD Başkanı’na kimi dost olarak gördüğünü sorardım” dedi.

Rusya Dışişleri: Katılıyoruz

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Twitter’dan paylaştığı özeleştiri mesajına Rusya Dışişleri Bakanlığı hesabından “katılıyoruz” yanıtı geldi. Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesi öncesinde “ABD’nin yıllardır süren ahmaklığı ve akılsızlığı, şimdi de cadı avı nedeniyle Rusya ile ilişkiler hiçbir zaman bu kadar kötü olmamıştı” mesajını paylaştı. Rusya Dışişleri’nın sosyal medyadaki resmi hesabından “Katılıyoruz” yanıtı ABD’li sosyal medya kullanıcılarının tepkisini çekti. Trump’ın “Cadı avı” ifadesiyle Rusya’nın 2016 ABD seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla başlayan gerilimi kastettiği ifade ediliyor.

#ABD
#Rusya
6 yıl önce
default-profile-img