|

Yunan vekil orduyu 'darbeye' çağırdı

Yunanistan'da gündem darbe. Altın Şafak Milletvekili Konstantinos Barbarousis, Yunanistan ve Makedonya arasındaki isim sorunu mutabakatına ilişkin, "Orduyu, bu ihaneti durdurmak amacıyla Başbakan Aleksis Çipras, Savunma Bakanı Panos Kammenos ve Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'u tutuklayarak antlarını yerine getirmeye çağırıyorum" açıklamalarında bulundu. Yunanistan Meclis Başkanı Nikos Voutsis ise, "Bu ifadeler darbeye açık bir davettir" şeklinde tepki gösterdi.

Yeni Şafak
15:10 - 16/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 15:12 - 16/06/2018 Cumartesi
AA
Yunanistan Altın Şafak Partisi Milletvekili Konstantinos Barbarousis
Yunanistan Altın Şafak Partisi Milletvekili Konstantinos Barbarousis
Yunan Meclisi'nde aşırı sağcı Altın Şafak Milletvekili Konstantinos Barbarousis'in, Makedonya ile "isim sorununa" ilişkin Meclis Genel Kurulu'nda "
orduyu göreve çağırıyorum
" şeklindeki ifadeleri tartışmaya yol açtı.

Yunan ve Makedon hükümetleri arasında üzerinde uzlaşmaya varılan "isim sorunu" mutabakatına ilişkin Meclis Genel Kurulu'nda konuşan Barbarousis şöyle konuştu:

Mecliste tansiyonun yükselmesine sebep olan çağrı, özellikle hükümetin ana ortağı SYRIZA'lı vekillerin tepkisine ve sözlü sataşmasına yol açtı.

Meclis grup başkanlarını olağanüstü toplantıya çağıran Meclis Başkanı Nikos Voutsis, Barbarousis'in sözlerine ilişkin "
Bu ifadeler darbeye açık bir davettir
" ifadelerini kullandı.

Voutsis, "neo-nazi" Altın Şafak Partisi'nin Atina ve Üsküp arasında imzalanacak anlaşma öncesinde şiddeti tırmandırmayı hedeflediğini savunarak, Altın Şafak'ın konuya ilişkin genel kurul toplantılarına katılımının yasaklanmasını teklif etti.

Teklif, Altın Şafak haricindeki diğer tüm partilerin onayıyla kabul edilerek, partinin görüşmeler boyunca Genel Kurul'a katılımı engellendi.


Gensoru önergesi

Yunanistan ve Makedonya arasında aylarca süren müzakerelerin ardından çeyrek asrı aşkın süredir devam eden "isim sorununa" ilişkin mutabakata varıldığı açıklandı.

Ülkenin isminin "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören anlaşma, Yunanistan'da siyasi tartışmaların fitilini ateşlerken, ana muhalefet Yeni Demokrasi (ND) Partisi Meclis'e gensoru önergesi sundu.

ND Başkanı Kiriakos Miçotakis, mutabakatın kötü bir anlaşma olduğunu belirterek, komşu ülkenin milliyetinin ve dilinin "Makedon" olarak tanımlanmasını milli kırmızı çizgilerden geriye çekilme olduğunu savunmuştu.

#Yunanistan
#Darbe
#Ordu
#Milletvekili
6 yıl önce