|

Alibaba ve Sun Art güçlerini Wal-Mart için birleştiriyor

Çin'in internet ve fiziksel perakendecilikte en büyük iki firması Alibaba ve Sun Art, geçen sene 486 milyar dolar satış yapan ve Çin pazarına girmeye hazırlanan Wal-Mart'a karşı durmak için 3 milyar dolarlık bir ortaklıkta anlaştı. Alibaba'nın piyasa değeri 475 milyar dolar civarında

Yeni Şafak
13:26 - 20/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 14:04 - 20/11/2017 Pazartesi
Diğer
1 trilyon dolarlık savaş başladı.
1 trilyon dolarlık savaş başladı.
Dünyanın en büyük elektronik ticaret şirketlerinden Çinli
Alibaba
ülkenin en büyük perakende zincirinin bir bölümünü satın almak için anlaştı. Alibaba geçen yıl 23 milyar dolarlık satış yapmıştı ve 475 milyar dolar piyasa değerine sahip
  • Çin genelinde
    Auchan ve RT-Mart
    ismiyle 400 üzerinde hieprmarketi olan
    Sun Art
    'ın yüzde 26'sı yaklaşık 3 milyar dolar karşılığında
    Alibaba
    'ya geçecek. Uzmanlar bu fiyatın sektördeki daralma nedeniyle potansiyelin yüzde 25 altında olduğuna dikkati çekiyor.

Anlaşmanın parçası olarak
Fransız Auchan SA
da, Çin'in perakende gıda sektörüne girmeye hazırlanan dünyanın en büyüğü
Wal-Mart
'ı engellemeye çalışacak. Habertürk'ün haberine göre, 17 ülkede 3700 mağazası bulunan Auchan geçen yıl 60 milyar dolarlık gelir bildirmişti fakat şirketin son 5 yılda büyüme oranlarının düştüğü ve internet ortaklığı aradığı biliniyor.

Geçen yıl 486 milyar dolar ciro yapan
Wal-Mart,
müşteri tabanını şehirlerin ötesine taşımaya çalışırken Çin'in sanal ve fiziksel en büyük iki perakendecisinin ortaklığı aynı zamanda Amazon'a da bir cevap niteliğinde. Jeff Bezos'un kurduğu Amazon, geçtiğimiz yaz online operasyonunu Whole Food's 13.7 milyar dolara satın alarak fiziksele taşımakla kalmamış, internet portföyüne taze ürünleri de ekleyerek Amazon Fresh uygulamasına hız kazandırmıştı.
  • Sun Art, Alibaba'nın perakende sektöründeki ilk hamlesi de değil. Jack Ma daha önce alışveriş merkezleri, toptancı ve süpermarket alımlarına milyarlarca dolar harcamıştı.
#​Alibaba
#Sun Art
#Jack Ma
#Perakende
#Satış
#Wal-Mart
6 yıl önce