|

Ejder meyvesi Türk pazarında yerini alıyor

Gazipaşa'da ilk kez yetiştirilen ve ilk meyvesini veren ejder meyvesi, mahalle halkı tarafından büyük ilgi gördü. İlk meyve Mehmet Tanrıverdi tarafından kesildi ve mahalle halkına ikram edildi. Mahalle halkı tarafından beğenilen meyvenin kavun, kivi, muz ve şeftali tadını andırdığı söylendi.

Yeni Şafak
10:35 - 9/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 10:53 - 9/11/2015 Pazartesi
IHA

Mersin'de ilk olarak tropikal meyve yetiştiriciliği yapan Mehmet Tanrıverdi tarafından yetiştirilmeye başlanan ve büyük ilgi gören ejder meyvesi, şimdi de Beyrebucak Mahallesi'nde Mahmut Yüksel ve Mehmet Emin Yüksel tarafından yetiştirilmeye başlandı.



12 Yıllık çalışmanın ürünü


Ejder meyvesini ilk olarak Mersin'de yetiştirmeye başlayan ve bu konuda araştırmalar yapan Mehmet Tanrıverdi, bu meyveyi 12 yıllık bir çalışma sonucunda çiftçilere kazandırdıklarını dile getirdi. Tanrıverdi, “12 yıllık çalışmam sonucunda bu meyvenin tüm Akdeniz Bölgesi'nde yetişeceğini anladık. Gazipaşa, Muğla ve Mersin'in değişik yerlerinde tesisler, üniteler kurduk ve çiftçilerimize bu ürünü kazandırdık. Burası bir yaşında bir bahçe, burada çok sağlıklı bir şekilde yetişti. İnşallah gelecek sene bu bahçede daha çok ürün hasat edilecek" dedi.



“Bu ürünü tüm Akdeniz Bölgesi'ne yaymaya devam edeceğim"


Yapılan araştırmalar sonucunda bu bitkinin tüm Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilebileceğine değinen Tanrıverdi, konuşmasına “Bu ürünü tüm Akdeniz Bölgesi'ne yaymaya devem edeceğim. Mersin, Muğla, Adana, İzmir, Aydın ve Denizli'de de çalışmalarımız var, görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah ülkemiz için çok hayırlı olacak. Türkiye'ye, Gazipaşa'ya ve tüm çiftçilerimize hayırlı olsun" diye devam etti.



“Bizim ürettiğimiz ürünlerle asla rekabet edemez"


İthal ürünlerin büyük marketlerde yer aldığını değinen Tanrıverdi, “Meyvenin tanesini 12 liradan satıyoruz. Ejder meyvesi, büyük marketlere ithal geliyor, 300 gramını 25 TL'den satıyorlar. Bizim meyvemiz 600 ile 900 gram arasında geliyor, bu bakımdan çok büyük şanslarımız var. İthal edilen ejder meyveleri bizim ürettiğimiz ürünlerle asla rekabet edemez" dedi.



“Ürünler Nisan ve Aralık ayları arasında alınabilir"


Bitkilerin periyodik olarak meyve verdiğine değinen Tanrıverdi, “Nisan'ın ortalarında çiçek veren bir bitki Haziran'da meyvesini verir. Meyve kopartıldıktan sonra tekrar çiçek açar ve 40-45 gün sonra yeni bir meyve daha verir. Bitkilerden Haziran ve Aralık arasında ürün alınabilir" diye konuştu.



“Ülkemiz bu işten çok gelir elde edecek"


2-3 yaşındaki 1 dönümlük bahçeden 32 bin adet meyve alınacağını söyleyen Tanrıverdi, bu ürün sayesinde ülkenin çok gelir elde edeceğini dile getirerek, “Meyvenin ana vatanı Tayland ve Vietnam. Ejder meyvesi bu ülkelerin milli meyvesi olarak geçiyor. Bu üründen çok para kazanıyorlar. Bizim de kazanmamamız için hiçbir engel yok. Biz bu ülkelere göre Avrupa'ya daha yakınız, bu bizim için büyük bir avantaj. Avrupa'da bu meyve, ananasın krallığına son verdi ve çok popüler oldu. İhracat konusunda geç kalmış değiliz, dünya piyasasında İsrail'le rekabet içindeyiz, çok iddialıyız, ülkemiz bu işten çok gelir elde edecek" şeklinde konuştu.



Mahmut Yüksel, Mehmet Emin Yüksel ve Mehmet Tanrıverdi ortaklığındaki bahçede bin kök dikili alan bulunmakta. Hazırda ise üç bin kök ağacın ekim için hazır olduğunu söyleyen Mahmut Yüksel, “Biz bu bitkiyi, geçen sene Eylül ayında poşetlere diktik. Bu yıl Nisan ayında toprağa ektik. Nisan ayından bu yana bitkiler büyük gelişim gösterdi ve bu hale geldi. Bugün ilk meyvemizi aldık ve arkadaşlarla yedik" dedi.



Tam bir sağlık dostu


Meyvenin insan sağlığına faydalı olduğuna değinen Yüksel, “Ejder meyvesi, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor bakımından zengin. Kan basıncını dengeler, kemikleri ve dişleri güçlendirir, morlukların ve yaraların çabuk iyileşmesini sağlar, solunum problemlerini engeller, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser ve kalp hastalıklarına çok iyi gelir. Çocuklar ve yaşlılar için tam bir sağlık deposudur, insanlar için çok özel bir meyve, herkesin yemesini tavsiye ederim" diye konuştu.

#Ejder meyvesi
#Mersin
#Akdeniz Bölgesi
8 yıl önce