|

İstanbul’da ‘uzay’ festivali

Teknoloji tutkunlarının heyecanla beklediği Teknofest İstanbul için geri sayım başladı. Teknoloji üretmeye meraklı gençler; roket fırlatmaktan, büyük sistemleri bloke etme, Hack İstanbul yarışmasına kadar 12 farklı kategoride mücadele edecek. Festivalle ilgili bilgi veren T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, “Parolamız tam bağımsız Türkiye için hayal et, araştır, geliştir, üret” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 11/09/2018 Salı
Güncelleme: 01:36 - 11/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Festival İstanbul yeni havalimanında
Festival İstanbul yeni havalimanında

Teknoloji tutkunlarının heyecanla beklediği Teknofest İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali için geri sayım başladı. Havacılık, uzay teknolojileri, yazılım, robotik kodlama gibi geleceğin akıllı ürünlerini keşfedecek gençleri geliştirmek için düzenlenen Teknofest İstanbul, 20-23 Eylül’de İstanbul Yeni Havaalanı’nda başlayacak.

12 KATEGORİDE MÜCADELE

Türkiye Teknoloji Takımı (T3 Vakfı) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen festival, önümüzdeki hafta perşembe günü başlayacak ve birbirinden renkli etkinliklere sahne olacak. Dört gün devam edecek festivalde; teknoloji üretmeye meraklı gençler roket fırlatmaktan, büyük sistemleri bloke etme, Hack İstanbul yarışmasına kadar 12 farklı kategoride mücadele edecek. Girişlerin ücretsiz olduğu festivale 40 noktadan belediye otobüsleri kaldırılacak.

2 MİLYONLUK DESTEK

Gençlere 2 milyon liraya yakın malzeme desteği 2 milyon liraya yakın da para ödülü verilecek. Teknofest İstanbul, Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmalarının yanı sıra havacılık gösterileri, seminerler, uluslararası girişim zirvesi ve aktiviteleri ziyaretçilerine sunacak. Festivalin en önemli bölümünü ise 12 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmaları oluşturacak. Yarışmacı takımlara, hazırlık sürecinde kendi projelerini geliştirmeleri için teknik malzeme desteği verilerek, gençlerin teknoloji geliştirmeleri desteklenecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yarışmacılara yaklaşık 2 milyon liralık malzeme desteği sağlarken, 2 milyon lira da mükafat koydu.


TÜRKİYE İÇİN ÜRET

Dün İstanbul’da gazete yöneticileriyle bir araya gelen Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Başkanı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, festival ile ilgili Baykar’ın merkezinde bilgiler verdi. Bayraktar “Tam bağımsız Türkiye için hayal et, araştır, geliştir, üret” sloganını seçtiklerini, bugün insansız silahlı hava araçlarını üreten Türkiye’nin gelecekteki yeni beyinlerini bu festival ile gün yüzüne çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

TEKNOLOJİ DEVRİMİNDE FIRSATI YAKALAMALIYIZ

Türkiye'nin havacılık alanında köklü bir geçmişe sahip olduğunu aktaran Bayraktar, “Takiyüddin, Hezarfen Ahmet Çelebi, Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ gibi değerlere sahibiz. Aam havacılık alanında ülkemizde eksiklik hissediyoruz. Bu festivalin çıkış noktası da zaten bu. Öte yandan içinden geçtiğimiz teknoloji devrimi bize fırsat sunuyor. Yarışa başlama noktasının görece eşitlendiği bu dönemde, devam eden değişimi ve ihtiyaçları iyi okuyarak teknoloji geliştirme yarışına erken katılan ülkeler, bu kazanımlarla makası kapatma fırsatı yakalıyor” diye konuştu.

FESTİVAL BİZE YETİŞMİŞ İNSAN KAYNAĞI OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da gençlere ödül vermek için festivale katılacağını belirten Bayraktar, “Rekor katılım var. İnşallah daha sonraki festival Atatürk Havalimanı’nda yapılacak. Festivalde 80’den fazla uçak olacak. Festivalde büyük paydaş sponsorlar var. Bu festival onlar ve hepimiz için ciddi bir yetişmiş insan kaynağı olacak” açıklamasında bulundu.

Geleceğimizin Elon Musk’ları

Türkiye ve yurt dışından festivale büyük ilgi gösterildiğini belirten Bayraktar, “İnsansız savaşan uçak yarışması var; roket yarışması var” dedi. Yarışmanın bir ABD ve bir de Türkiye’de yapıldığını anlatan Bayraktar, şunları kaydetti: Şimdi bu roketi yapan çocuklar gelecekte Elon Musk’ın yaptığı işi yapacak. Biz önünü kesmezsek bu gençler bunu yapacaklar. Aynı gençleri ABD’ye koyuyorsunuz Aziz Sancar oluyor. Kardeşlerimiz ilkleri oynayacaktır. Dünyanın en iyi hacklerları katılıyor. Türkiye’den inanılmaz ilgi var. Bu alanda bir açlık var. 25 farklı ülkeden 65 en iyi drone yarışmacısı katılacak. Hacker yarışmasına ise 2 bin 357 kişi başvurdu. Dünyanın ey iyi hackerları geliyor. Ziyaretçi sayısı 200 bini geçecek. Festivalde 2 bin takım bu da 8 bin öğrenci ediyor. Dünyanın en iyi girişimlerini davet ettik. 60 ülkeden fazla binin üzerinde başvuru var. Enerji, gıda, tarım gibi konularda. Finalde 200 girişimi sahneye çıkaracağız; 100 tanesi Türk olacak.”

Kayıt şart, katılım ücretsiz

Festival, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesinde önemli rol oynayan kuruluşların destekleriyle düzenleniyor. Teknofest İstanbul’un teknoloji yarışmalarını her kategoriyi kendi üretim alanlarına uygun bir öncü kuruluş destekliyor. Aselsan yazılım, Baykar insansız hava aracı yarışlarını, IGA drone uçuşlarını, İSBAK, Roketsan Tuzgölün’de 20 kişinin fırlatma onayı aldığı roket müsabakalarını, TAI, Türk Hava Yolları (THY), TÜBİTAK ve TÜRKSAT’da kendileri ile alakalı branşların yarışlarına sponsor oluyor. Katılımın ücretsiz olduğu festival ile Türkiye’nin milli teknoloji hamlesini hızlandırmak hedefleniyor. Selçuk Bayraktar şu anda Türkiye’den ihracat edilen ürünlerin kilogram fiyatının 1.6 dolar olduğunu, bunun 2023 yılında kilogram başına 4.5 dolarlık seviyeye çıkartılmasına çalıştıklarını sözlerine ekledi.


Ayakları yerden kesecek festival Teknofest geliyor

Türkiye’nin havacılık ve uzay bilimleri alanında sahip olduğu önemli tecrübe ve geçmişten ilham alan İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne sayılı günler kala T3 VAKFI ev sahipliğinde ulusal basının önde gelen temsilcilerinin katıldığı toplantıda; Baykar Milli iHA AR-GE ve Üretim Tesislerinde gerçekleştirildi. Toplantıda Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır, Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Mütevelli Heyeti Üyesi Haluk Bayraktar Teknofest’in ve hedeflerini paylaştı. Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül’ün de katıldığı toplantıda Bayraktar, hem yeni nesil savaş uçağı hedeflerini anlattı hem de Teknofest İstanbul’un önemine vurgu yaptı.

#İstanbul Havacılık
#Uzay ve Teknoloji Festivali
6 yıl önce