|

Merkez yine faizciyi sevindirdi

Merkez Bankası, politika faizini % 24’te sabit tutarak, yüksek faizden beslenenleri sevindirdi. Piyasa faizleri (2 yıllık Türkiye tahvili faizi) 7 ay aradan sonra %18’in altına kadar gerilemesine rağmen MB’nin politika faizini yüksek tutması tepki çekti. Merkez karara “enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme olmaması”nı gerekçe gösterdi.

Yeni Şafak
04:00 - 17/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 00:52 - 17/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24’te sabit tuttu. Piyasa faizi (2 yıllık Türkiye tahvili faizi) 7 ay aradan sonra yüzde 18’in altına kadar gerilemesine rağmen Merkez Bankası’nın politika faizini düşürmemesi, paradan para kazanan rantiyecileri sevindirdi. Dünkü toplantının ardından yapılan duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini gösterdiğine işaret ettiği belirtildi. Dış talebin gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın devam ettiği vurgulanan duyuruda, “Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir” denildi.

BAHANESİ YÜKSEK ENFLASYON

  • Merkez Bankası, faizi yüzde 24’te tutmasına enflasyon görünümünde tam iyileşme sağlanmamış olmasını gerekçe gösterdi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.” Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit tutması, TL’nin bir miktar güçlenmesini sağladı. Dün en yüksek 5,45’i görün dolar/TL seviyesi, Para Politikası Kurulu’nun verdiği faiz kararının ardından 5,35’e kadar geriledi. Önceki günü 5,43 seviyesinden kapatan dolar/TL’de olduğu gibi, Türk Lirası’ diğer para birimleri karşısında da değer kazandı. Borsa İstanbul, yaklaşık % 1,5 yükseldi.
#Merkez Bankası
#Faiz
#Politika
#Enflasyon
5 yıl önce