|

Balyoz'da son karar 9 Ekim'de

Emekli Orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 361 sanıklı 'Balyoz Planı' davasının temyiz duruşmasında savunmalar tamamlandı. Adli tatilde de görev yapan Yargıtay, kararını 9 Ekim 2013 tarihinde açıklayacak.

.
00:00 - 17/08/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:19 - 16/08/2013 Cuma
Yeni Şafak
Balyoz'da son karar 9 Ekim'de
Balyoz'da son karar 9 Ekim'de

Aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 361 sanıklı 'Balyoz Planı' davasının, Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki temyiz duruşmasında savunmalar 17. günde tamamlandı. Duruşmalarda sanık avukatları ile mahkeme başkanı arasında ilginç diyaloglar gelişti. Daire Başkanı Ertuğrul'un 'Yargıtay tarihinde bu kadar uzun duruşma yoktur. Çıplak gerçeği görmek istiyoruz amacımız aynı gerçeği bulmak' şeklindeki sözleri sanık yakınları tarafından memnuniyetle karşılandı.

KARADENİZ FIKRALARI

Sanıklar İzzet Ocak, Suat Aytın'ın avukatı Muammer Küçük'ün savunmasına Karadeniz fıkraları damga vurdu. Başkan Ekrem Ertuğrul'un 'savunma adaleti uyarısına' Karadeniz fırkası ile yanıt veren Avukat Küçük'e, Ertuğrul da bir başka Karadeniz fıkrası ile karşılık verdi. Salonda gülüşmelere neden olan fıkralar sonrasında kendisinin de Karadenizli olduğunu belirten Avukat Küçük savunmasını yine 'Temel' fıkrası ile bitirdi. Duruşmada, mazeret dilekçeleri kabul edilen avukatlar dinlendi.

DİJİTAL VERİLERİN SAHTELİĞİ

117 avukattan 96'sının savunma yaptığı temiyiz davası Yargıtay tarihinin en uzun süren duruşması oldu. 17 gün boyunca avukatlar yaklaşık 120 saat savunma yaptı. Savunmalarda avukatlar özellikle dijital verilerin sahteliğine ve veriler arasındaki zaman çelişkisine dikkat çekti.

SAVUNMALAR DOSYA ÜZERİNDEN

Avukatların savunmalarını tamamlamalarının ardından mahkeme heyeti dosyayı incelemek üzere duruşmaya ara verdi.Aradan sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesinin 2013/9110 esas sayılı dosyanın karar açıklanmak üzere duruşmanın 9 Ekim 2013'e bırakıldığı belirtildi. Temyiz duruşmasında isimleri okunduğu halde duruşma sırasında bulunmayan bazı avukatların müvekkilleriyle ilgili incelemeyi ise mahkeme dosya üzerinden yapacak.

Üç komutana 20 yıl ceza

İstanbul 10. Ağır Ceza'da görülen, 250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı Balyoz Davası'nda mahkeme eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'a, 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs'ten 20 yıl hapis cezası vermişti. 34 sanık için ise beraat kararı verilmişti. Mahkeme kararı ile sanıklardan 330'u ceza almıştı. 34 sanık için beraat kararı verilirken 250 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.


11 yıl önce