Kaboğlu'nun da aralarında bulunduğu İstanbul Barosu yöneticileri hakkında 12'şer yıla kadar hapis istemi

21:03, 25/02/2025, Salı
AA
Kaboğlu'nun da aralarında bulunduğu İstanbul Barosu yöneticileri hakkında 12'şer yıla kadar hapis istemi
İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu hakkında 12 yıl hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

Suriye'de güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada etkisiz hale getirilen Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'e yönelik İstanbul Barosuna ait sosyal medya hesabından açıklama yapılması üzerine soruşturma başlatılmıştı. Konuya ilişkin olarak, İstanbul 1 no'lu Barosu Başkanı İbrahim Özden Kaboğlu'nun da aralarında bulunduğu 11 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede Kaboğlu ile 10 yönetim kurulu üyesinin 12'şer yıla kadar hapis cezası istendi.

İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu
ile 10 yönetim kurulu üyesi hakkında, "
basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak
" ve "
basın yoluyla halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma
" suçlarından 12'şer yıla kadar
hapis cezası
istemiyle iddianame hazırlandı.

Barodan teröristleri savunan açıklama

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, haklarında "
PKK/KCK/YPG/YDG-H silahlı terör örgütüne üye olmak
" ve "
terör örgütü propagandası yapmak
" suçlarından soruşturma yürütülen ve kamu davasında yargılanırken Suriye'de güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada etkisiz hale getirilen
Nazım Daştan
ve
Cihan Bilgin
'e yönelik İstanbul Barosuna ait sosyal medya hesabından açıklama yapılması üzerine soruşturma başlatıldığı anımsatıldı.
Şüpheliler hakkında
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü
nden soruşturma izni talep edildiği kaydedilen iddianamede, Kaboğlu ve yönetim kurulu üyeleri hakkındaki soruşturma için izin verildiği belirtildi.

"Bölücülük faaliyetini bilinçsel olarak meşru gösterme ve yayma"

İddianamede, şüphelilerin yaptıkları açıklamayla, terör örgütü mensupları Daştan ve Bilgin'i gazeteci olarak nitelendirip, terörle mücadele kapsamında güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirilen adı geçen terör örgütü üyelerine yönelik faaliyeti savaş suçu olarak değerlendirdikleri, soruşturmaya konu basın açıklamasının, örgütün nihai amacı olan bölücülük faaliyetini bilinçsel olarak meşru gösterme ve yayma amacı taşıdığına ilişkin değerlendirme yapıldı.

Öldürülen terör örgütü mensuplarından "çatışma bölgesinde hedef alınan gazeteci" olarak bahsedilmesinin örgüt üyeliğini özendirici mahiyette olduğu belirtilen iddianamede, "
Bu itibarla terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri meşru gösterilerek veya bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasının yapıldığı, bu şekilde şüphelilerin üzerlerine atılı 'basın ve yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapma' suçunu işledikleri
"ne ilişkin ifadelere yer verildi.

'Teröristlere karşı savaş suçu işlendiği' iddiasına vurgu

İddianamede, baronun resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ilgili, "
Toplumun genelini ilgilendiren ve kamuoyu tarafından yakından takip edilen terörle mücadeleyle ilgili olarak devletin kurum ile organları tarafından, terör örgütü mensubu olan ancak gazeteci olarak lanse edilen Nazım Daştan ve Cihan Bilgin isimli terör örgütü üyelerine karşı savaş suçu işlendiği yönünde ülkenin iç, dış güvenliği ve kamu düzeniyle ilgili gerçeğe aykırı bilgilerle halkı yanıltarak algı oluşturmaya, devletin kurum ve organlarına duyulan güveni olumsuz etkilemeye çalıştıkları
"na yönelik değerlendirmede bulunuldu.
Halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle hareket edildiği kaydedilen iddianamede, şüphelilerin birçok kişi tarafından görülebilme imkanı bulunan ve herkese açık sosyal medya hesabından yaptıkları paylaşım karşısında atılı suçun aleniyet unsurunun gerçekleştiği, şüphelilerin üzerlerine atılı "
yanıltıcı bilgiyi alenen yayma
" suçunu işledikleri aktarıldı.
İddianame,
1136 sayılı Avukatlık Kanunu'
nun ilgili maddesi uyarınca son soruşturmanın açılması kararı verilmesi talebiyle
İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi
ne gönderildi.

Şüphelilerin "basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak" ve "basın yoluyla halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlarından 3'er yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

İddianamede ayrıca şüpheliler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesinde düzenlenen "belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma"nın da uygulanması istendi.

Soruşturma

İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ile yönetim kurulu üyeleri hakkında, sosyal medyadan yayınlanan bir açıklamada "terör örgütü PKK üyeliği bulunan firari sanıkların övüldüğü" iddiasıyla resen soruşturma başlatılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, İstanbul Barosunun resmi sosyal medya hesabından 21 Aralık 2024'te yer alan paylaşımda, terör örgütü PKK üyeliği bulunan firari sanıklar Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in övüldüğü belirtilmişti.

İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ve yönetim kurulu üyelerinin 7 Ocak'ta savcılıkça ifadeleri alınmış, Kaboğlu ve yönetim kurulu üyeleri hakkında kovuşturma yapılması için Adalet Bakanlığından izin talep edilmişti.

Ayrıca soruşturma kapsamında 1136 sayılı Avukatlık Kanunu kapsamında Kaboğlu ile yönetim kurulu üyeleri Rukiye Leyla Süren, Hürrem Sönmez, Ahmet Ergin, Metin İriz, Mehmedali Barış Beşli, Yelda Koçak Urfa, Fırat Epözdemir, Ezgi Şahin Yalvarıcı, Ekrem Bilen Selimoğlu ile Bengisu Kadı Çavdar'ın görevlerine son verilmesi, yeni baro başkanı ile yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi talepli davanameyle İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesine dava açılmıştı.


İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu ve yönetimine PKK soruşturması: Görevden alınmaları talep edildi
Gündem
İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu ve yönetimine PKK soruşturması: Görevden alınmaları talep edildi
İstanbul Barosu 'PKK soruşturması' sonrası olağanüstü kurultaya gidiyor
Gündem
İstanbul Barosu 'PKK soruşturması' sonrası olağanüstü kurultaya gidiyor
İstanbul Barosu'ndan küstah açıklama: Türkiye'yi savaş suçu işlemekle suçladı
Gündem
İstanbul Barosu'ndan küstah açıklama: Türkiye'yi savaş suçu işlemekle suçladı
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Epözdemir tutuklandı
Gündem
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Epözdemir tutuklandı

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026