Sezer'e 'by-pass'

Yeni Şafak
02:00, 07/11/2000, SalıG: Güncelleme: 15:02, 07/06/2017, Çarşamba
Yeni Şafak
Sezer'e 'by-pass'
Arşiv

Hükümet tarafından üst düzey bürokrat atamalarında Cumhurbaşkanlığı'nı devre dışı bırakan bir tasarı hazırlandı. Atamalarda Bakan ve Başbakan imzası yeterli olacak.

http://image.yenisafak.com/resim/upload/2017/06/07/5300bfe40962p2.jpg



S P O T

Hükümet tarafından hazırlanan kanun tasarısıyla, atamalarla ilgili prosedür değiştiriliyor. Tasarı ile üçlü kararnameyle yapılacak atamalarda Cumhurbaşkanı devre dışı bırakılıyor. Tasarının gerekçesinde, bu düzenlemenin amacı, "Cumhurbaşkanlığı Makamını artan bürokrasiyle meşgul etmemek" şeklinde açıklandı.

"Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı"na göre, Başbakanlık Yüksek denetleme Kurulu Üyeleri de ilgili bakanın teklifi ve başbakanın onayı ile atanacaklar. Mevcut yasalara göre Yüksek Denetleme Kurulu üyeleri Başbakan, Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan üçlü kararname ile atanıyor. Cumhurbaşkanını by-pass eden tasarının gerçekleşmesi halinde kamu bankaları dahil olmak üzere kamu kuruluşlarını, idari, hukuki, teknik, mali ve iktisadi yönden denetleme yetkisi bulunan YDK iktidarın kontrolüne girecek.

YDK özerk olacaktı

1998 yılında YDK'nın özerk bir yapıya kavuşturulması için yasa tasarısı hazırlandığını hatırlatan kaynaklar, "Eğer o tasarı yasalaşmış olsaydı YDK Başbakanlığa bağlı bir kurum olmaktan çıkacaktı. YDK, TBMM Başkanı'nın görevlendirmesi veya üyeler kurulunun kararıyla incelemeler yapabilecekti. Böylece YDK özerk tarafsız bir denetim organı haline gelecekti. Şimdiki tasarı ile YDK'da siyasi iktidarın etkisi daha da artıyor" şeklinde konuştular.

Cumhurbaşkanı devre dışı

YDK üyelerinin atanmasıyla ilgili prosedürde Cumhurbaşkanı'nın devre dışı bırakılmasının yanlış olduğunu belirten ANAP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, "Anayasamız cumhurbaşkanını yürütmenin içinde mütalaa ediyor. Cumhurbaşkanı yürütmenin de başıdır. Eğer tasarı doğruysa Cumhurbaşkanı by-pass ediliyor. Buna göre tasarının Anayasa'ya uygunluğu mütalaa edilmelidir" şeklinde konuştu.

Yeni tasarının cumhurbaşkanının yetkilerini azaltma anlayışının bir ürünü olabileceğine dikkat çeken Yalçınbayır, "Atamaların ötesinde fiili duruma bakarsak, denetimlerin yetersiz olduğu açıkça görülür. YDK mevcut haliyle siyasi iradeye bağlı. Denetimin iktidarın iradesinden uzak olması gerekir. O zaman etkin ve verimli hale gelir" dedi. --------------- imza ve tarih ---------------- --------------- imza ve tarih ----------------

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026