|

Sokakta 'irtica' yok

Kuvvet Komutanları, Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı ısrarla irticadan bahsederken vatandaşlar böyle bir tehlikenin varlığını kabul etmiyor. Halka göre , 'irtica' tartışmalarının arkasında, Cumhurbaşkanlığı seçimi yatıyor

Elif Yıldız
00:00 - 7/10/2006 Saturday
Güncelleme: 01:21 - 7/10/2006 Saturday
Yeni Şafak
Sokakta 'irtica' yok
Sokakta 'irtica' yok

Kara Kuvvetleri Komutanlığı devir teslim töreniyle başlayan, Kara, Deniz ve Hava Harp okullarının açılış törenlerinde kuvvet komutanlarının konuşmalarıyla devam eden, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in TBMM açış, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Harp Akademileri açış konuşmasıyla sürdürülen irtica tehlikesinin varlığına dair açıklamalar sokaktan onay almadı.

"Bizim irtica sorunumuz yok" diyen halk bu tartışmaların arkasında, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yattığını düşünüyor. Gençler ise "İslam bu toplumun siyasi değil toplumsal gerçeği. Yöneticiler bunu kabullenmek zorunda" diyor.


'Huzur'a çomak sokuluyor

Ebru Kılıçarslan / Öğretmen

Hükümetin ılımlı politikasının yarattığı huzur ve denge ortamına ve bayağı bir mesafe kattetiğimiz AB yoluna çomak sokulmak isteniyor bu tartışmalarla. Bunun yanında yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla Tayyip Erdoğan'ın köşke çıkması ihtimalinin de bazı çevreleri rahatsız ettiği bilinen bir gerçek. Halk arasında irtica tehlikesi sözkonusu değil. Bu daha üst düzeyde irtica dışındaki nedenlerle yapılan hesapların yaygarası.


Ara ara hortlayan birşey

Ahmet Kökçe / Emekli

İrticanın açıklaması yok. Olmayan bir şeyin nasıl olur da tehlikesi olur anlamıyorum. Uydurulmuş deyimiyle irtica, Türkiye'de birşeyler ne zaman iyiye gitse hortlatılıyor. Rejimin tıkanması isteniyor. Bunu yapanlar rant peşinde mi, toprak peşinde mi çözemiyorum. Aynı hortlmayı 1960'ta da 72'de de, 80'de de yaşadık. Bu durumu halk da biliyor. Bu irtica yaygaralarının bir daha hortlatılmamasını istiyorum. Türkiye'nin daha önemli meseleleri var. Bu tür safsatalar yerine öncelikli olarak ekonomik refah seviyesinin yükseltilmesi için yapılması gerekenler tartışılmalı bence




Halk dikkate bile almıyor

Ulvi Duman / Tüccar

Bunlar boş tartışmalar. Tabanda böyle tartışmalar, böyle tehlikeler yok. Başörtülüler ve başörtüsü takmayanlar arasında da problem yok. Müslümanların birbirine kenetlenmesini engellek için irtica masallarıyla nifak sokuyorlar aralarına. Halk bu kışkırtmaları dikkate bile almıyor.

Süleyman Başgöl/ Serbest meslek Türkiyede irtica yoktur. Bu konuda söylenen hiçbir şeyi artık ciddiye almıyorum. Herkese de bu tip yaygaralara itibar etmemesini öneriyorum.


Bence hak gasp etme aracı

Necla Güleç / Tur Rehberi

İmam Hatip Lisesi'de okurken başörtülü olduğum için nezarette yattım bir gece. Ertesi gün güvenlik güçleri tarafından 30 kız beş parasız boş bir araziye terk edildik. Bu laik olduğunu zanneden kesimin irtica çığırtkanlığının sonucu başımıza gelmişti. Bu balon irtica tehlikesiyle Müslümanların hakları gaspedilmek isteniyor. Bunu yanında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaştığını da göz ardı etmemek gerek.



Böyle bir tehlike hiç olmadı

Bilal Arslan / İşletmeci

İrtica tehlikesi hissetmiyorum. Zaman zaman bazı çevreler hükumeti baskı altında tutmak için böyle açıklamalar yapıp duruyorlar. Hepsi bundan ibaret.

Ayşe Tek / Ev hanımı

İrtica diye bir tehlike hiçbir zaman olmladı. Huzur ortamını bulandırmak için koparıyorlar irtica çığlığını. Biz huzurlu ve mutluyuz, dertleri ne anlayamadım. Gündemi değiştirmek, mide bulandırmak çabasındalar. Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bir ülkeyiz. İnandığımızı yaşayan insanlardan daha normal ne olabilir ki. O kadar çözülecek sorun varken bu tarz konularla uğraşmak çok garip.


Burası Müslüman coğrafyası

Ali İpek / Esnaf

Bence irtica yok. "Türkiye'de irtica var" diyenler, ortalığı karıştırmaya çalışıyor. Türkeye'de irtica olsaydı, insanlar bu kadar rahat yaşayamazdı. Biz Müslüman bir coğrafyada bulunuyoruz ve yaşadıklarımız son derece normal şeyler.

Mustafa Küçükkaya / esnaf

Son zamanlarda irtica hakkında yapılan açıklamalara katılmıyorum . Böyle bir tehlikenin varolduğuna kesinlikle inanmıyorum.






18 years ago