|

Esnaf Kızlarağası Medresesi'ni işgal ediyor

İstanbul'da gerçekleştirilen birçok kültür-sanat etkinliğine ev sahipliği yapan ve TYB tarafından kullanılan Kızlarağası Medresesi'nin çatısı esnaf tarafından hoyratça kullanılıyor. Tarihi dokuyu bozan olayla ilgili TYB, Fatih Belediyesi ve Beyaz Masa'ya çağrıda bulundu. Yetkililer şikayete cevap vererek ilgileneceklerini bildirdi.

Yeni Şafak
15:15 - 18/06/2017 Pazar
Güncelleme: 16:43 - 18/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Kızlarağası Medresesi, TYB tarafından kullanılıyor.
Kızlarağası Medresesi, TYB tarafından kullanılıyor.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından kullanılan tarihi Kızlarağası Medresesi, İstanbul'daki kültürel faaliyetlerin birçoğuna ev sahipliği yapıyor.Tarihiyle dokusuyla birçok fikir ve faaliyetin gerçekleştiği mekan söyleyecek sözü olan herkesi ağırlıyor.

Son yıllarda Kızlarağası Medresesi'nin çatısı çevre esnafı tarafından kullanılmaya başlandı. Yeni cafelerin ve mekanların açıldığı Kızlarağası Medresesi'nin çatı bölümüne yerleşen esnaf, hem tarihi dokuyu bozuyor hem de estetik olarak çirkin bir görüntünün ortaya çıkmasına neden oluyor.

TYB tarafından Twitter üzerinden Beyaz Masa ve Fatih Belediyesi'ne konuyla ilgili şikayette bulunuldu. TYB İstanbul Şubesi'nin resmi hesabından atılan tweet ile, "Tarihi Kızlarağası Medresesinin çatısı çevre esnafı tarafından işgal edilmiş durumda" ifadelerine yer verildi. Fatih Belediyesi ilgili tweete cevap verilerek, konuyla ilgilenecekleri bildirildi.


TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Ecdad yadigarı Mimar Sinan eseri bu medreseye sonuna kadar sahip çıkacağız. Bu eseri daha daha çok kazanma hırsının kurbanı olan çevre esnafının yağmalamasına izin vermeyeceğiz. Daha önce tarihi medresenin önüne gecekondu muhtarlık binası yapılmış. Bütün başvurularımıza rağmen Fatih Belediyesi çözüm noktasında bir adım atmadı. Belediye bu meselede ilgisiz kalmaya devam ederse hazırladığımız raporu Cumhurbaşkanımızın sunacağız" ifadelerine yer verdi.
İşte TYB'nin şikayeti üzerine atılan o tweetler:





#Beyaz Masa
#Fatih Belediyesi
#TYB
#Türkiye Yazarlar Birliği
#Kızlarağası Medresesi
#Fatih
#Sultanahmet
7 yıl önce