|

İki ülke bir Polat Alemdar için çok uğraştı

Türk dizilerinin Ortadoğu'da çok izlenmesi üzerine araştırma yapan yazar El-Amiri, "Mısır ve Suriye Polat Alemdar gibi bir kahraman üretemedi. Arap aleminde Türk dizileri soluksuz izleniyor" dedi.

Yeni Şafak
16:38 - 28/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 16:48 - 28/01/2016 Perşembe
Diğer

Türk dizilerinin Ortadoğu'daki etkisi üzerine tez hazırlayan Filistin asıllı Ürdünlü yazar İbrahim El-Amiri, ''Mısır ve Suriye de çabaladı ama Polat Alemdar gibi bir kahraman üretemedi. Mesela, Kurtlar Vadisi'ndeki gibi mafyalarla savaştılar, silahlı çatışmalar yaptılar ama içerikte aynı duyguyu veremediler, bir kahraman üretmediler. Yaptıkları çalışmalar aşk hikayesi, savaş sahneleri düzeyinde yüzeysel kaldı'' dedi. Diriliş Postası'nın haberine göre; El-Amiri, son yıllarda Ortadoğu'nun birçok ülkesinde dublajlı yapılarak yayına verilen Türk dizilerinin büyük ilgi gördüğünü belirterek, ''Arap aleminde her evde izlenen Türk dizileri aynı zamanda bir sektör oluşturdu. İzleyici, dizileri alt yazılı izlemek istemediği için bütün diziler Arapça dublajlanıyor ve seyreden kendisini soluksuz o dizilerin içinde buluyor'' dedi.



Türk dizilerinin Ortadoğu'da çok izlenmesinin nedeni


El- Amiri, şunları söyledi: ''Türkiye dizilerinin bu kadar izleniyor olma nedeni, Doğu kültürünün ve özellikle din meselesinin içerisinde olması. Din kavramı ciddi anlamda işleniyor. Bu da Arap aleminde daha çok izlenilmesini sağladı. Senaristlerin Türk kültürü ve Doğu kültürü arasındaki yakınlıkları işlemesi, özellikle günümüzdeki din kavramını işlemeleri Arap izleyici tarafından dizilerin kabul görmesini sağladı.''



Yazar El- Amiri, Müslümanların sorunları ve Filistin meselesi ile ilgilenen ''Polat Alemdar''ın, dizide babasını sürekli mescidde ziyaret etmesi, ''Bismillah'' demesi, nikahını bir imama kıydırması özelliklerinin Ortadoğulu izleyicide 'kendilerinden biri" etkisi uyandırdığını vurguladı.



"Polat Alemdar kurtarıcı olarak görülüyor"


El-Amiri, ''Polat Alemdar Arap coğrafyasında bir kurtarıcı olarak görülüyor'' yorumunu yaparak sözlerini, ''Sadece aşkı anlatan Türk dizileri coğrafyada aynı etkiyi doğurmadı, onları izlediler ve bitti ama 'Polat Alemdar' ihtiyaç duydukları bir kahraman olarak insanları etkilemeye devam ediyor'' diyerek tamamladı.


#Kurtlar Vadisi dizisi
#Polat Alemdar
#Türk dizileri
8 yıl önce