|

Kültür Sanat büyük ödülleri açıklandı

Kültür Bakanı Ömer Çelik, Kültür Sanat Büyük Ödüllerini alanları açıkladı.

10:52 - 27/12/2014 Cumartesi
Güncelleme: 12:48 - 27/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

Gönül Ülkü Özcan tiyatro dalında ödül aldı. Mersiyehan Celal Yılmaz ve edebiyatçı Beşir Ayvazoğlu ödüle layık görülen isimler arasında yer aldı. Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı da ödüle layık görüldü.



Emine Gönül Ülkü Özcan kimdir? 
Gönül Ülkü, küçük yaşta, ailesinin desteğiyle 1947 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü'ne girdi. 1962'de Gazanfer Özcan'la evlenene kadar Şehir Tiyatrolarında çalışan sanatçı, daha sonra eşiyle birlikte Gönül Ülkü - Gazanfer Özcan Tiyatrosu'nu kurdu. 2002 yılındaki rahatsızlığına kadar kendi tiyatrolarında çalıştı. 2003 yılında yeniden sahnelere dönen sanatçı, az sayıda sinema filminde de rol aldı. Kuruntu Ailesi adlı bir diziyi eşi ve kadrosuyla birlikte 16 yıl oynadılar.

Filmografisi

2012 Yalan Dünya (Afife rolünde)

2009 Avrupa yakası

1992 Burnumu Keser misiniz?

1986 Kuruntu Ailesi

1970 Vur Patlasın Çal Oynasın

1954 Hürriyet Uğruna Mukaddes Yalan

1954 Satılmış Hayatlar

1952 Sabahsız Geceler


Celal Yılmaz

İstanbul ağzı mersiyenin son temsilcisi olan Hafız Celal Yılmaz, Türkiye'de Enderun tavrı ile cami musikisi formlarını ilerleyen yaşına rağmen icra ediyor. Yılmaz ayrıca tasavvuf musikisinde çok sayıda bestesi bulunan ve dergah tavrı ile musiki icra eden Sebilci Hüseyin Efendi'nin de yaşayan tek öğrencisi.


Beşir Ayvazoğlu kimdir?
 Asıl ismi "Beşir Ayvaz" olup 11 Şubat 1953 tarihinde Sivas’ın Zara ilçesinde doğmuştur. Sivas 'ta ilk ve orta öğreniminin ardından 1975'te Bursa Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü'nü tamamlamıştır. Çeşitli liselerde Türkçe ve edebiyatöğretmenliği yapmış, TRT’de uzman olarak çalışmıştır. Lise yıllarında mahallî gazetelerde amatör olarak yürüttüğü gazetecilik mesleğine Hergün, Tercüman, Türkiye, Zaman ve Yeni Ufuk gazeteleriyle, Aksiyon dergisindeki köşe yazarlığı ve yöneticilik ile devam etmiştir. 1985-1991 yılları arasında Tercüman gazetesinin “Kültür-Sanat” yönetmenliği yapmıştır.Yeni Ufuk gazetesinde ise genel yönetmen olarak çalışmıştır. Dergâh, Kubbealtı Akademi, Hareket, Hisar, İzlenim, Türk Edebiyatı, Türkiye Günlüğü, Yeni Türkiye gibi dergilerde birçok deneme ve makale yayımlamışltır. Bir ara Kültür Bakanlığıdanışmanı olarak görev yapmıştır. Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu, TDV İslâm Ansiklopedisi Türk Dili ve Edebiyatı Merkez ilim ve Redaksiyon Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur. Ayrıca CNN Türk’te Hilmi Yavuz’la birlikte iki yıl “Gökkubbemiz” adlı kültür programını hazırlamış ve Kasım 2001-Temmuz 2005 tarihleri arasında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. TRT 2’de “Bir Tepeden” adlı bir kültür programı hazırlayan yazar, halen Türk Edebiyatı Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini yürütmekte ve Zaman gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. Türkiye Yazarlar Birliği, iLESAM, Çocuk Vakfı ve Sezer Tansuğ Kültür ve Sanat Vakfı’nın kurucu üyeleri arasında yer alıp Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'in de üyesidir. Şiir, deneme, araştırma, inceleme ve biyografi alanında yayımlanmış çok sayıda kitabı bulunmaktadır.

Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı Hakkında



"Kubbealtı Faâliyetleri" 1970 yılında kurulan Kubbealtı Cemiyeti ile başlamıştır. İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesinin 11 Ağustos 1978 gün ve E.1978/488, K.1998/424 sayılı karârı ile cemiyet "Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı" adını almıştır.


Gayesi:

İlim, fikir ve sanatta Türk milletine has târihten gelen değerleri esas tutarak, nesilleri, millî bir düşünce ve sanat merkezi etrâfında toplamaktır. Bu gayeye erişmek için ilim ve fikirde, sanatta, dilde, sosyal sâhada ve neşriyatta muhtelif çalışmalar yapmaktadır.

#kültür sanat
#Beşir Ayvazoğlu
#Bakan Çelik
9 yıl önce