|

Mehmet Akif'e dair iki büyük kaynak yayında: Salnâme ve internet sitesi

Mehmed Âkif Ersoy Fikir ve San’at Vakfı, Âkif’in hatırasını yaşatmak için örnek bir çalışmaya imza attı. Mehmet Akif hakkındaki akademik, edebi yazıların ve belgelerin yer aldığı www.mehmetakifvakfi.org.tr adlı internet sitesi geçtiğimiz günlerde açılırken Vadi Yayınları'ndan çıkan Âkif Salnâmesi de raflardaki yerini aldı. Akif ile ilgili olarak daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış evrak, mektup ve fotoğraflar da böylece gün yüzüne çıktı.

12:17 - 6/07/2019 Cumartesi
Güncelleme: 13:03 - 6/07/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Mehmet Akif Ersoy
Mehmet Akif Ersoy
Mehmet Akif Ersoy hakkında araştırma yapanlara müjde. Kapsamlı iki büyük kaynak yayın hayatına kazandırıldı. Âkif’in hatırasını yaşatmak ve örnek şahsiyetiyle yurt içinde ve yurt dışında layıkıyla tanıtılmasını sağlamak amacıyla faaliyetler yürüten Mehmed Âkif Ersoy Fikir ve San’at Vakfı tarafından hazırlanan Âkif Salnâmesi ve
adresli sitesi artık yayında.

Salname’de kullanılan orijinal evraklar sergilendi

Âkif Salnâmesi ile
adlı internet sitenin tanıtımı geçtiğimiz günlerde Türk Edebiyatı Vakfı’ında tanıtıldı. Esra Karadağ’ın program sunumu ile gerçekleşen programda vakıf başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli’nin açılış konuşması ile başladı. Salnâme ve internet sitesinin hazırlık sürecini Mehmet Rüyan Soydan yaptı. İnternet sitesi ve Salnamenin hazırlığını yapan Vadi Yayınları’ndan Bekir Cantemir, Salname ve internet sitesinin açılış gayesinden bahsetti. Beşir Ayvazoğlu’nun değerlendirmesinin ardından Salname’de kullanılan orijinal evrakın sergisine geçildi.

Akif hakkında her şey tek bir elde

Akif hakkında doğru, tutarlı bilgi ve belgelerin bulunduğu, İstiklal Marşının yazım süreci ve bestelerinin yer aldığı, Mehmet Akif ve çevresini ele alan
adlı internet sitesi, Akif hakkındaki akademik, edebi yazıların ve belgelerin tek bir elden ilgililere sunulması ve bu konuda çalışma yapacak kişilere kaynak teşkil edecek önemli bir platform olarak kullanıcıların hizmetine sunuldu.

İlk defa görücüye çıktılar

Vadi Yayınları tarafından raflardaki yerini alan Salname'nin fikir babası ise Âkif’le ilgili olan herkesin yakından tanıdığı Âkif Koleksiyoneri Mehmet Ruyan Soydan. Vadi Yayınları'ndan Esra Karadağ'ın proje koordinatörülüğünü yaptığı kitabın editörlüğünü ise araştırmacı-yazar İbrahim Öztürkçü yaptı. Akif Salnamesi’ni diğer Âkif çalışmalarından ayıran en önemli özellik kitaptaki bütün yazıların özgün bilgi, belgelere dayanması. Ayrıca Mehmet Ruyan Soydan koleksiyonundan çıkan ve ilk defa neşredilen hazine-i evrak, fotoğraf ve mektupların eserde yer alıyor olması araştırmacıları fazlasıyla heyecanlandıracak gibi duruyor.



Akif’e ithaf edilen şiirler

Mehmed Âkif’in dostlarından Abbas Halim Paşa’ya ait mektuplar, Âkif’in Dârüşşafaka’ya katkıları ve yaptığı hayırlar, 1925-1936 yılları arasında matbuatta Âkif haberleri, şimdiye kadar gün yüzüne çıkmamış Âkif’in bir hasbihali ve kendisine ithaf edilen şiirler gibi ilk bakışta okuyucuda merak uyandıran konular kitapta okuyucuyla buluşmakta.

Eserin sonundaki “Hazîne-i Evrâk” bölümünde ise merhum Mehmed Âkif’e ait çeşitli evrâk-ı metrûke yer alıyor. Kitabın kapağında yer alan ve Âkif’in bir dost meclisinde mütebessim bir çehreyle dostlarını izlerken çekilen fotoğrafı, tüm araştırmacıların merakını fazlasıyla çekecek.

#Mehmed Akif Ersoy
#Âkif Salnâmesi
5 yıl önce