|

Sanat Eylül'de yükseliyor

Eylül ayının gelmesiyle sanat piyasası hareketlenmeye başladı. Farklı sergiler dışında bu ay Tasarım Bienali ve Contemporary İstanbul da takip edilebilecek.

Yeni Şafak
09:54 - 9/09/2018 Pazar
Güncelleme: 10:04 - 9/09/2018 Pazar
Yeni Şafak
Fahrelnissa Zeid’e ait sergi sezonun dikkat çekici işlerinden olacak.
Fahrelnissa Zeid’e ait sergi sezonun dikkat çekici işlerinden olacak.

Eylül’ün gelmesiyle sanat piyasası da hareketlenmeye başladı. Sezonun başında iki büyük etkinlik var: İstanbul Tasarım Bienali ve Çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul. Okullar Okulu ana başlığıyla, Jan Boelen küratörlüğünde düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali, altı hafta boyunca altı mekâna yayılan ücretsiz sergilerin yanı sıra yoğun bir atölye, panel ve film programına ev sahipliği yapacak. Tasarım, mimari, biyoloji, sosyoloji, gastronomi, pedagoji, ekoloji, teknoloji ve ekonomi gibi pek çok farklı alandan, 6 kıtadan 100’ün üzerinde katılımcının projelerinin yer alacağı 4. İstanbul Tasarım Bienali, Okullar Okulu başlığıyla, öğrenmenin ne anlama geldiği, nasıl tasarlandığı ve tasarlanması gerektiği konularını tartışmaya açacak.



Çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sanat sezona renk katacak. 20-23 Eylül 2018 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda 13. kez gerçekleşecek olan Contemporary Istanbul, bölge galerilerinin yanı sıra Avrupa, Amerika ve Asya’nın en önemli galerilerini, sanatçılarını ve koleksiyonerlerini de bir araya getirerek İstanbul’u geniş bir sanat izleyicisi kitlesinin odak noktası yapacak.

DİRİMART’TA ZEİD VAR

Dirimart ise Fahrelnissa Zeid sergisine ev sahipliği yapacak. Sergi sanatçının özel koleksiyonlardan derlenen, bazıları 2017’de Tate Modern ve Deutsche Bank KunstHalle’de gerçekleştirilen retrospektifte sergilenmiş olan eserlerinden bir seçkiyi bir araya getiriyor. Dirimart’ın ulusal ve uluslararası platformlarda temsil ettiği sanatçının ailesi ve Türkiye’deki koleksiyonerlerin işbirliğiyle düzenlenen sergi, Fahrelnissa Zeid’in kırk yılı aşkın bir süre boyunca ürettiği farklı dönemlere ait yağlıboya resimlerinden örnekler sunuyor. Sergiye paralel olarak, Adila Laidi-Hanieh’in kaleme aldığı Fahrelnissa Zeid: İç Dünyaların Ressamı adlı biyografinin Türkçe çevirisi RES Yayınları tarafından yayımlanıyor. Serginin açılışı ise 18 Eylülde yapılacak.


MEKTEP MEYDAN GALATARASAY

Pera Müzesi Galatasaray Lisesi’nin kuruluşunun 150. yılı kapsamında, mimari, sanat tarihsel ve sosyokültürel bağlamda çok katmanlı bu okul etrafında kurgulanan bir güncel sanat sergisi düzenliyor. Küratörlüğünü Çelenk Bafra’nın yaptığı sergi, bugün hâlâ mezunlarının “mektep” olarak andığı kurumun adına, binanın köklü geçmişine ve okul vasfına referansla “mektep” başlığını benimsiyor. Serginin açılışı 14 Eylül’de gerçekleşecek.


Bu kitaplar beklenir!

Önümüzdeki dönemde önemli kitapların çıkmasını da bekliyoruz. Mustafa Kutlu, Adalet Ağaoğlu, Selim İleri’nin yeni, Erol Güngör ve Orhan Şaik Gökyay’ın tekrar baskıları merakla beklenen kitaplardan. Dergah Yayınları’ndan çıkacak olan Mustafa Kutlu’nun yeni kitabının adı Sevincini Bulmak. Adalet Ağaoğlu’nun beklenen kitabının adı ise Düşme Korkusu. Everest’ten çıkacak kitap için Ağaoğlu şunları söylüyor: “Düşme Korkusu adı altında altı tane hikâye yazdım. Çünkü düşmenin çeşitli anlamları var. Saygınlığını kaybetmek var, değerini kaybetmek, gözden düşmek, çaresizliğe düşmek var. Bunun manevi yanını göz önünde tutarak düşme korkusunu yazmaya karar verdim.” Yeditepe Yayınları da Orhan Şaik Gökyay’ın eserlerini yeniden basıyor. Erol Güngör’ün kitapları ise uzun süreden sonra yeniden baskıya geçiyor. Kitaplar, Güngör’ün eşi ve oğlunun yeni kurduğu ve gelecek ay faaliyete başlayacak yayınevinde basılacak.


#Eylül
#Sanat
#Kültür Sanat
#Etkinlik
6 yıl önce