|

2018 emekli maaşı zammı ne kadar?

2018 emekli maaşı ve emekli zam oranı vatandaşlar tarafından büyük merak konusu. Neredeyse ömrünün tamamına çalışarak geçiren vatandaşlar SSK ya da Bağkur üzerinden emeklilik dilekçesi vererek emekliliğe ayrılıyorlar. Peki 2018 yılında emeklilere ne kadar zam yapılacak, emekli maaşı ne kadar olacak? İşte emekli zammında son gelişmeler...

Yeni Şafak
11:17 - 28/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 16:32 - 28/05/2018 Pazartesi
Diğer
2018 emekli maaşı ve emekli zam oranı ile ilgili gelişmeler haberimizde.
2018 emekli maaşı ve emekli zam oranı ile ilgili gelişmeler haberimizde.

2018 emekli maaşı ücretleri ve emekli zam oranı ile ilgili gelişmeler haberimizde. Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren emeklilik zam haberi ile ilgili yapılan açıklamaları anından sizlerle paylaşıyoruz. Özel sektörde ya da memur olarak çalışan vatandaşlar SSK ya da Bağkur üzerinden emekli oluyor. Enflasyon oranlarına bağlı olarak yapılan emekli zammı ile ilgili yıl sonuna doğru bazı ipuçları gelmeye başladı. Peki 2018 emekli maaşı zammı ne kadar olacak? İşte emekli maaşı tahminleri...

2018 EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Eylül ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla ipuçları gelmeye başladı. Temmuz-Eylül dönemi enflasyonu yüzde 1.32 olarak gerçekleşti. Uzmanlar, bu rakamlar doğrultusunda 2017'nin ikinci yarısındaki enflasyonun, yani SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin zam oranının yüzde 3-3.5 aralığında gerçekleşebileceğini belirtiyor. Eylül'de yıllık enflasyon ise yüzde 11.2 olarak gerçekleşti. 2017 yılı enflasyonu da bu seviyede gerçekleşirse, 2017'nin ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 5.01 çıkacak. Bu durumda da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına Ocak'ta yüzde 5.01 zam yansıtılacak. Halen en yüksek SSK ve Bağ-Kur emekli aylığı 4 bin 240 lira seviyesinde. Bu maaş, Ocak zammı yüzde 3.5 çıkarsa 148 lira zamla 4 bin 388 liraya, yüzde 5.01 olursa 212 lira yükselerek 4 bin 452 liraya ulaşacak.

İşte beklenen zam oranına göre Ocak 2018 döneminde emeklilerin alacağı zamlar ve bu zamma göre yeni maaş tablosu:

2017 EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KAÇ LİRA?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz ayında maaşlarını yüzde 5.89 zamlı aldı. Böylece en düşük SSK emekli aylığı 1.485 liraya, en düşük Bağ-Kur emekli aylığı da 1.330 liraya yükseldi. Yeni zam ile birlikte en düşük tarım emeklisinin maaşı da bin liranın üzerine çıktı. Zamdan; SSK emeklileri, SSK tarım emeklileri, Bağ-Kur emeklileri, Bağ-Kur tarım emeklileri, özel sigorta emeklileri, banka emeklileri, iş kazasından dolayı aylık maaş alanlar, iş hastalıklarından dolayı aylık maaş alanlar ve iş kazası ve meslek hastalığından dolayı ölüm aylığı alanların eş, çocukları da yararlanacak.

Evlilikte 25 yılını tamamlayan kadınlar emekli olabilecek

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Milliyet'te yer alan habere göre CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara tarafından verilen teklifin gerekçesinde, "Bu kanun teklifi düşük gelirli hanelerde primleri ödeme imkanı olmadığı için herhangi bir şekilde sigortalı olamayan ve belli bir süre sigortalı olarak sosyal güvenlik sisteminde kaydı bulunduğu halde şu an sigorta ile bağı bulunmayan ve prim ödeyemeyen ev kadınlarının yaşlılık aylığı alabilmelerinin önü açılmaktadır" denildi.

Belirli bir yaş sınırı getirilecek

Teklife göre; SGK ile herhangi bir bağı olmayan kadınlardan, evliliklerinde en az 25 yılını tamamlamış olma şartı aranıyor. Hiçbir şekilde aylık ve gelir almaya hak kazanmamış olanlar, kanunda belirlenen yaş sınırı ve prim gün sayısı esas alınmak şartıyla ve kanunda belirlenen kazanç sınırları içinde hesaplanacak tutarları peşin ödeyerek veya borçlanarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanacak.


EMEKLİLİK YAŞI BEKLEYENLERE BÜYÜK MÜJDE

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre; 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor.Sigorta ve prim gün süresini doldurmuş fakat emeklilik yaşının dolmasını bekleyen kişiler için bir kanun teklifi hazırlandı. Takvim'de yer alan haberde TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre; 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor. Söz konusu teklif, yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunlarına göre sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurmuş ancak yaşlılık aylığının bağlanması için yaş koşulunu bekleyen 500 bini aşkın çalışanı ilgilendiriyor.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR ŞARTLARI NELER?

8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayan kişiler normalde yaş şartı olmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olacaklardı. Fakat DSP-ANAP-MHP hükümeti, hazırladığı sosyal güvenlik paketiyle prim gününün yanında yaş şartını da yeniden getirdi. 'Yeniden' diyoruz çünkü çok önceden beri uygulanan emeklilikte yaş koşulu, 1991'de Demirel Hükümeti tarafından kaldırılmış ve kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabilir hale gelmişti. 30'lu ve 40'lı yaşlarda emeklilik hayali kuran çalışanlar için 8 Eylül 1999'da yapılan düzenleme şok etkisi yaptı. Örneğin 1974 doğumlu ve 1992'de çalışmaya başlayan bir bayan 2012 yılında emekli olabilecekken, yeni yasaya göre emeklilik tarihi 2023 yılına uzadı. Yani bu bayan işe girerken beklediği tarihten 11 yıl daha geç emekli olacak. İşte bu örneğimizdeki gibi yaklaşık beş milyon kişiye Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) diyoruz. EYT Erken Emeklilik Yasası Çıkacak mı? Yaklaşmakta olan Başkanlık oylaması ve 7 Haziran seçimi öncesinde emeklilikte yaşa takılanlar için yeni bir düzenleme yapılması ve beklenen tepki oylarının yerini teşekkür oylarına bırakması amaçlanıyor. EYT mağdurları da gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda oy vermeyeceklerini açık bir şekilde belirtiyorlar. Gelen bu baskıların etkili olup olmayacağı ise merak konusu.

#emekli maaşı
#emekli maaşı zammı
#emeklilik zammı
#emekli zam oranı
#emeklilik hesaplama
6 yıl önce