|

Gıda mühendisleri isyanda

Gıda mühendisleri, birçok gıda maddesinde kanserojen madde bulunduğu ve insanların kandırıldığı gerekçesiyle eylem yaptı. Pul biber yerine kiremit tozu, baklavaya fıstık yerine bezelye, zeytine de renk vermesi için paslı demir konulduğunu ifade eden gıda mühendisleri, gerekli denetimlerin yapılmadığına dikkat çekti.

Cihan
00:00 - 14/04/2013 Pazar
Güncelleme: 16:32 - 14/04/2013 Pazar
Yeni Şafak
Gıda mühendisleri isyanda
Gıda mühendisleri isyanda

Gıda denetimlerinin gıda mühendisleri tarafından yapılması gerekmesine rağmen, çeşitli meslek grupları tarafından yapıldığını ve yaklaşık iki yıldır gıda mühendislerinin denetim yapamadığını vurgulayan gıda mühendisleri, Galatasaray Meydanı'nda toplandı. İstiklal Caddesi'nde yürüyüşe geçen grup, 'Gıda mühendisi halkın sağlık denetçisi' 'Denetimsiz gıdaya hayır!', 'Gıda denetimi gıda mühendisleri olmadan olmaz' 'Görünmeyen terör gıda terörü' 'Bakanlığa taze kan' yazılı pankart ve döviz taşıdı. Düdük çalıp, çeşitli slogan atan grup Taksim Meydanı'nda bir açıklama yaptı.

Gıda mühendisliğinin temel amacının insanların güvenli bir şekilde gıdaya ulaşması olduğunu dile getiren Gıda Mühendisleri Odası Marmara Şube Yönetim Kurulu üyesi İsa Tahta, gıda mühendislerine yeteri kadar istihdam sağlanamadığını belirtip, bu durumun insan sağlığını tehdit ettiğini kaydetti.

'PUL BİBER YERİNE KİREMİT TOZU'

Taklit ürünlerin kansere sebebiyet verdiğini aktaran Gıda Mühendisi Nebiye Çolak çeşitli gıda ürünlerinde yapılan taklit ürünlere örnek verdi. Glikoz şurubuyla bal üretilebildiğine dikkat çeken Çolak şöyle devam etti: 'Tüketiciyi yanıltan taklit ürünlerden birisi ise kiremit tozunun pul biber yerine kullanılmasıdır. Bu ciddi bir analiz gerektirmektedir. Baklavanın içinde maliyeti düşürdüğü için ise fıstık yerine bezelye konulmakta. Yüzde 100 dana etinden yapılmış sosiste bile sakatat ürünler bulunmakta. Zeytinin siyah olması için ise zeytin tenekesinin içine paslı çivi ve demir konulmaktadır. Bunun analizlerinin ciddi bir şekilde yapılması gerekiyor. Bunlar kanser oluşumuna sebebiyet vermektedir.' diye konuştu.


11 yıl önce