|

Artık 2 Google var: Google ile Alphabet

Google, kurulduğu 1998 yılından bugüne kadar geçen süre içerisinde, en büyük yeniden yapılanmasını hayata geçirerek iki kola ayrılma kararı aldı.

Yeni Şafak
16:40 - 11/08/2015 Salı
Yeni Şafak

Google, kurulduğu 1998 yılından bugüne kadar geçen süre içerisinde, en büyük yeniden yapılanmasını hayata geçirerek iki kola ayrılma kararı aldı.



Bundan 17 yıl önce basit bir arama motoru olarak faaliyetlerine başlayan, görece ufak atılımlar ertesinde 2004 yılında halka arzı gerçekleşen, 2005'te Android Inc.'i satın alan, 2006 yılında o zamanlar henüz sadece 1 yaşında olan çiçeği burnundaki Youtube'un dev potansiyelini görerek şemsiyesi altına sokan Google, takvimler 2007'yi gösterdiğinde ise hem DoubleClick'i satın alarak bugün dünyanın bir numaralı reklam geliri sağlayan firması olması yolundaki en önemli adımı attı hem de Open Handset Alliance (OHA) birliğini kurarak Android'in gelişimi OHA eliyle yönetmeye başladı. Ki zaten 2008'in sonlarına doğru da ilk Android sürümünü yayımladı. Arada hayata geçirilen onlarca yeni projeden ve satın alımdan bahsetmiyoruz bile...



Velhasıl bugüne geldiğimizde Google artık, arama motoru ile tüm dünyanın dijital bilgi kaynağı olan, Chrome ile interneti yöneten, Android ile mobil dünyanın bir numarasında oturan yedi başlı bir dev adeta. Haliyle bu kadar çok alt dala ayrılan bir firmayı yönetmek de her geçen gün biraz daha kompleks ve zor bir hale geliyor.







İşte bu bağlamda, yatırımcılardan da uzun yıllardan beri gelen bu yöndeki talepler doğrultusunda, ikiye ayrılma kararı alan Google, bundan böyle Google ve Alphabet olmak üzere iki farklı şirket olarak işlem görecek. Google'ın kurucu ortaklarından Larry Page ile Sergey Brin sırasıyla CEO ve Başkan sıfatları ile Alphabet'in başına geçerek yeni projelerin üzerine yoğunlaşacaklarken, Google'ın tepe yöneticiliği ise Chrome OS ve Android'in eski şefi Sundar Pichai tarafından yürütülecek. Eric Schmidt ise mevcut görevi olan yönetim kurulu başkanlığına devam edecek.







Pichai'nin öncülüğündeki Google, başat Google görevleri olarak nitelendirebileceğimiz Android, Youtube, Play Store, haritalar, reklamlar ve arama motoru departmanlarından sorumlu olacakken; çiçeği burnunda Alphabet ise başta Google X projeleri ve yatırım kolu Google Ventures olmak üzere, sağlık ve biyoteknoloji alanında çalışmaların toplandığı Calico 'ömür uzatma' Projesi, drone'lardan nakliye ağı kurma fikri olan Wing Projesi gibi yenilikçi projelere ve potansiyel alanlara yönelecek. Keza Google'ın ilk aşama operasyonlarından da yine Alphabet sorumlu olacak.








Özetleyecek olursak, Google'ın artık sadece rayında giden ve muhtemelen de uzun bir süre başarısını sürdürecek alanlardan sorumlu olacağını ve bu alanlarda yenilikleri hayata geçirerek çıtayı daha da yükseltileceğini söyleyebiliriz. Tüm riskli girişimlerden ve potansiyel vaat eden teşebbüslerden ise Alphabet sorumlu olacak.



Bunun borsaya yansıması ise Google'ın tüm hisselerini Alphabet'e devrederek artık kapalı bir şirkete dönecek oluşu. Yani diğer bir deyişle Google artık Alphabet ismi altında borsada işlem görecek. Bununla birlikte sembolünün GOOGL olarak kalacağını da not olarak düşelim.



Google'ın resmi açıklamasına

erişebilirsiniz.





#google
#alphabet
#şirket haberleri
#android
9 yıl önce