|

Dev ortaklık: Google & Ford

Google ile Ford güçlerini birleştiriyor.

Yeni Şafak ve
12:04 - 26/12/2015 Cumartesi
Güncelleme: 08:08 - 15/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Teknoloji devi Google ile otomotiv devi Ford, sürücüsüz otomobil ortaklığı yolunda güçlerini birleştirmeye hazırlanıyor.



Henüz taraflardan resmi bir açıklama gelmiş değil ancak

'nun aktardığı gelişmeye göre tüm veriler bunu doğrular nitelikte.



Detaylara geçmeden önce kısa bir hatırlatma yapmakta fayda var:



  • 1)
    Google; sürücüsüz otomobil çalışmalarının Alphabet bünyesindeki başka bir yapı altında sürdürülebileceğini
    .
  • 2)
    Eski Ford CEO'su Alan Mullally, geçtiğimiz sene Google yönetim kuruluna katılmıştı.

Bunara ek olarak geçtiğimiz haftalarda Ford'un sürücüsüz otomobil denemelerine başladığının haberini almıştık. Testler, Michigan Üniversitesi bünyesinde kurulan Mcity'de gerçekleştirilmişti. Böylece Ford, otomobil dünyasında ilk sürücüsüz araç testine başlayan marka olmuştu.





Keza Google'ın da sürücüsüz otomobil çalışmaları birçok kişi tarafından biliniyor. Google, Ekim ayında prototipini ürettiği sürücüsüz arabayı tanıtmak için basın mensuplarını Silikon Vadisi'ne davet etmişti. Otomobilden ziyade bir çizgi film karakterini andıran bu sürücüsüz aracın nihai üretimde tasarımının değişeceği ve geliştirileceği açıklanmıştı:






Sürücüsüz otomobil alanında Google epey yol kat etti. Ford'un da girişimleri var ancak Google kadar başarılı olabildiğini söyleyemeyiz. Diğer yandan da Ford otomotiv sektörünün önde gelen firmalarından biri. Yani bu çerçevede baktığımızda iki devin aynı proje için bir araya gelmesi oldukça mantıklı görünüyor. Sözün özü, Google'ın teknolojisi, Ford'un otomobiliyle birleşebilir diyebiliriz.





İki başlık altında Ford ve Google'ın anlaşmasının artılarını sayalım:



1)

Google her ne kadar sürücüsüz otomobil üretip, testlerini gerçekleştirse de seri üretime geçebilecek bir üretim tesisi yok. Bu tesisi kurması ise muhtemelen çok maliyetli olur. Ancak Ford'un hali hazırda milyonlarca otomobil üretebilen tesisleri var.



2)

Sürücüsüz otomobiller kablosuz veri ve sensörlerle hareket ediyor. Bu da deyim yerindeyse hackerların ekmeğine yağ sürüyor. Ford'un tek başına bu sektöre girmesi sıkıntıya neden olabilir. Ancak Google gibi güçlü bir firmanın kuvvetli bir güvenlik sistemi oluşturmasıyla bu tehdidin önüne geçilebilir.



Anlaşma gerçekleşirse CES 2016'da Ford&Google sürücüsüz otomobilini görmek mümkün. Her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumunda ise otomobilin 2020'de yollarda olması planlanıyor.



Şunu da belirtmekte fayda var; anlaşma olsa bile Google'ın farklı firmalarla çalışma hakkı bulunuyor. Yani Google, sürücüsüz otomobil düşüncesini sadece Ford üzerine kurmuyor. Diğer otomobil devlerine de kapıyı açık bırakıyor.



#ford
#google
#google ford
#sürücüsüz otomobil
#alphabet
8 yıl önce