|

Yeryüzünün en siyah maddesi: Karanlıktan da karanlık!

Işığın yüzde 99,96'sını emiyor ve geriye hiçbir şey yansıtmıyor!

Yeni Şafak ve
13:58 - 8/03/2016 Salı
Güncelleme: 15:40 - 8/03/2016 Salı
Yeni Şafak

İngiliz araştırma ve geliştirme şirketi Surrey NanoSystems, karbon nanotüplerden ürettiği Vantablack'i tanıttığında, dünyanın en karanlık materyali olduğu açıklanmıştı. Bu materyal, ışıkların %99,96'sını absorbe ediyor ve geriye hiçbir şey yansıtmıyor.



  • Vantablack:
    Karbon nanotülerde üretilen bu materyal, görünür tayftaki ışınımın %99.96'sını yuttuğu için en siyah madde olarak biliniyor. Işık, vantablack'e vurduğunda yansıma yapmıyor aksine içinde hapsoluyor, sonunda ısıya dönüşene dek tüpler arasında saptırılıyor.



İşte Vantablack böyle bir şey ve üretici Surrey NanoSystems bu materyali yeniden

Selefine oranla ışığı absorbe etme oranı daha yüksek, ancak bu oran açıklanamıyor. Daha doğrusu tayfölçerler bu oranı hesaplayamıyor. Lakin ilk versiyondaki yutma oranının 99,96 olduğunu düşündüğümüzde, %0,01 ile %0,04 oranında bir geliştirme yapıldığını söylesek yanlış olmaz.



Yukarıdaki gifte ve aşağıdaki videoda gördüğümüz üzere lazer ışığı materyalin üzerine geliyor ancak ışığa dair hiçbir görüntü göremiyoruz.





Vantablack materyalinin geliştirilerek birçok alanda aktif olarak kullanılması planlanıyor (özellikle uzay araştırmaları ve askeri alanda). Askeri alan denilince ilk akla gelen ise şüphesiz bu materyalin kamuflaj olarak kullanılabilir olması.



Gelelim en enteresan videoya:



Gördüğümüz gibi su damlaları Vantablack'in hidrofobik yapısı itibarı ile kenarına doğru kayıp orada kalıyor. Nasıl ama?











#vantablack
#Surrey NanoSystems
8 yıl önce