|
Biden’ın genç siyahi seçmene ulaşma çabası nafile mi?

Başkan Biden geçtiğimiz hafta sonu Michigan ve Georgia eyaletlerini ziyaret ederek siyahi seçmenin desteğini güçlendir-meye çalıştı. Biden’ın bu iki salıncak eyaleti kazanması gerekiyor ve siyahi oylar bu eyalet-lerdeki sonuçları değiştire-bilecek seviyede. Son haftalarda yapılan anketlerde Biden’ın özellikle genç siyahi nüfus arasında desteğinin görece azaldığının görüldüğü için, başkanın kampanyası bu kitlelere şimdiden ulaşmaya çalışıyor. Anketler Trump’ın 50 yaş altı siyahi seçmen arasındaki desteğinin arttığını ve Michigan gibi salıncak eyaletlerde yarışın başa baş olduğunu gösteriyor. Genç siyahi seçmenin Biden’ın ekonomik politikalarından memnuniyetsizlikle birlikte Gazze savaşındaki performansından da rahatsız olması başkan için önemli bir handikap yaratıyor.

‘DEMOKRASİNİN SONU’

Biden hafta sonu yaptığı konuşmalarda bir yandan ‘Trump gelirse demokrasinin sonu olur’ şeklinde korkutmaya yönelik temalar kullanırken bir yandan da siyahilere yapılan ayrımcılık ve sistemik ırkçılıktan bahsederek destek aradı. Siyahilerin sosyo-ekonomik sorunlarını gidermek için yaptıklarını anlatan Biden’a siyahi seçmenin desteği hala yüksek seviyelerde ancak 2020’ye nazaran daha düşük. Biden’ın Michigan gibi salıncak eyaletlerdeki Detroit gibi yüksek siyahi nüfusu barındıran şehirlerde ezici bir üstünlük sağlaması gerekiyor. 2020’de bunu başaran Biden’ın işi bu sefer kolay olmayacak zira her iki adaya karşı duyulan heyecansızlık özellikle genç seçmen arasında geniş bir ilgisizlik ve kayıtsızlık da yaratmış durumda.

Biden Michigan eyaletinin Detroit şehrindeki Morehouse Üniversitesi’nde mezuniyet töreninde konuştu. Bu üniversite ‘tarihi olarak siyahi’ olan üniversitelerden birisi ve siyah-beyaz ayrımcılığına karşı mücadele eden meşhur sivil haklar savunucusu Martin Luther King Jr.’nin mezun olduğu okul. Genç mezunlara Trump gelirse Amerikan demokrasisinin ne kadar tehlikede olacağı mesajını vermeye çalışan Biden, bazı öğrencilerin sırtını dönerek dinleme şeklinde gerçekleştirdikleri Gazze protestosuyla karşı karşıya kaldı. Konuşmasında siyahilere uygulanan ayrımcılık ve şiddet devam ettikçe demokrasinin tehlikede olduğu mesajının anlamsız kalabileceğini kabul eden Biden, siyah toplumun önündeki engelleri kaldırmak için mücadele etmeye devam edeceği sözünü verdi. Ancak Biden’ın Gazze konusundaki hassasiyetleri yüksek olan siyahi gençleri ne kadar ikna edebildiği şüpheli.

ANKETLER

Biden’ın 2020 seçimlerinde başkanlığı kazanmasında kilit rol oynayan siyah seçmen arasındaki güçlü desteğinin yumuşadığı anketlerde görülüyor. Birkaç gün önce açıklanan Pew anketinde siyahların Biden’a desteğinin devam ettiği ancak 2020 seviyelerinden gerilediği görülüyor. 1994 yılından beri kendilerini Demokrat Parti’yle yakın gören siyah seçmenin oranı istikrarlı biçimde %80’in üzerinde oldu ve şimdi de bu oranın %83 olduğu görülüyor. Ancak Biden’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı %77’ye gerilerken Trump’a oy verenlerin %18’e çıkması işin ciddiyetini gösteriyor. Bu oranlar 2020’de Biden için %92 ve Trump için %8 seviyesindeydi. Ankette mümkün olsa her iki adayın da yerine başka adayların tercih edildiği görülürken özellikle genç ve eğitimli siyahi seçmen arasında Biden’ın desteğinin yaşlı seçmenden daha düşük olduğu görülüyor.

Salıncak eyaletlerde yapılan New York Times/Sienna anketinde ise Trump’ın %20 civarında siyah oylarını alabildiği görülüyor ki bunun gerçekleşmesi tarihi bir başarı olur. 2020’de siyah oylarının 10’da birini alabilen Trump’ın bunu neredeyse ikiye katlaması özellikle Michigan ve Georgia gibi eyaletlerdeki yoğun siyah nüfus nedeniyle seçimin kaderine etki edebilir. Biden kampanyasının bunu görerek şimdiden harekete geçmesine rağmen siyah seçmenin memnuniyetsizliğini altı ayda gidermesi ve mobilize etmesi kolay olmayacak. Siyah seçmen arasında Biden döneminde sosyo-ekonomik durumları ve demokratik haklar konusunda ilerleme sağlanmadığı şeklindeki şikayetlerle birlikte yönetimin İsrail’e desteği özellikle genç siyah seçmen arasında memnuniyetsizlik yaratıyor.

Hafta sonu yaptığı konuşmalarda siyah seçmen için eğitim koşulları ve fırsat eşitliğinin en önemli meselelerin başında geldiğini bilen Biden, Trump gelirse siyahların eğitim eşitliğini sağlayan tarihi Brown v. Board of Education kararının iptal edilebileceği şeklinde bir korkutma taktiğine başvurdu. Anayasa Mahkemesi’ne ilk siyahi yargıcı atadığını hatırlatan Biden kürtaj meselesinde yaşananlara referansla Brown kararının da benzer bir akıbete uğrayabileceği mesajını verdi. Biden kampanyasının Trump’ın ülke için ne kadar kötü olacağı mesajına odaklanarak negatif kampanya yürütmesinin siyah seçmen arasında önemli bir karşılığı olacağı muhakkak ancak daha genç seçmenin Biden için motive olmasına yetmeyeceği de açık. Seçime altı aydan az bir süre kala, Biden’ın kendisini 2020’de başkanlığa taşıyan siyahi seçmen arasında heyecan yaratamaması en önemli handikapları arasında yer alıyor.

#Politika
#ABD
#Biden
#Kadir Üstün
24 gün önce
Biden’ın genç siyahi seçmene ulaşma çabası nafile mi?
Mülteci kamplarındaki sanatçılar-1
İki bayram hatırası
Konut fiyatlarında düşüş beklentisinin anlamı var mı?
Asgari ücretin sabit kalması birilerini üzerken birilerini de sevindirecek
Kurban ve ötesi