|
Bebek bezi üreticisi isim değiştirdi ve “Yola devam” mesajı verdi

TOBB yanına aldığı işçi ve işveren örgütleriyle iç piyasaya “Gücüne inan” mesajı vermeye çalışırken Türkiye''nin ekonomik potansiyeline güvenen yabancı sermaye küresel kriz sonrası için şimdiden plan yapmaya başlamışlar.

Odalar Birliği''nin 4. mesajını verdiği gün, Canbebe, Canlady, Canped markalarının üreticisi Astel kağıtçılık, Ontex adıyla yola devam etme kararı aldı.

Şirketin Türkiye''deki Genel Müdürü Özgür Akyıldız ile Ontex''in dünya CEO''su Michael Teacher, Türkiye''de kriz yokmuş gibi hareket ettikleri mesajını verdiler.

Kararı açıklamak için Türkiye''ye gelen şirketler grubunun CEO''sı Teacher, Türkiye''yi Balkanlar, Ortaasya, Ortadoğu ve Doğu Avrupa kapısı olarak gördüklerini ve yatırımlarını buna göre yaptıklarını söylüyor.

***

Şirketin Türkiye''deki serüveni şöyle başlıyor;

1977''de koli bandı üretimiyle faaliyete başlayan Astel Kağıtçılık, 1990''da çocuk bezi, 1994''de hijyenik, 1998''de de hasta bezi üretimine geçerek ürün yelpazesini genişletince yabancı şirketlerin ilgisini çekiyor.

2000 yılında Astel Kağıtçılık şirketinin tamamını satın alan Ontex, bugüne kadar yönetimi değiştirmeden faaliyetine devam ediyor.

Çocuk bezi pazarında Türkiye''de ilk üç şirketten biri olan Canbebe, ıslak mendil alanında ise birinci.

Şirket, Türkiye''nin en büyük 228''inci sanayi kuruluşu.

Doğu Avrupa ile Yunanistan''ın özel markalı ürünleri Türkiye''de üretiliyor.

2002 yılında ihracata başlayan şirket bugün 25 ülkeye ürün gönderiyor.

Cezayir''de kurulan ve bu yıl faaliyete geçen fabrika da tamamen Türkiye''deki fabrika yöneticilerinin başarısı.

Kurucuları da yöneticileri de buradan gitmiş.

Cezayir''de çocuk bezi pazarının yüzde 62''si Canbebe''nin olmuş.

Genel Müdür Özgür Akyıldız, 2009''un ilk üç ayında iç piyasada yüzde 40, ihracatta yüzde 50 büyüdüklerini bütün planlarını da kriz sonrası için yaptıklarını söylüyor.

İşte bu güce inanmanın belgesi

***

Kriz bebeklerin poposuna kadar inmiş.

Ailelerde bebek bezi değiştirme sıklığı azalmış.

Sektör krizden ne kadar etkilendiğini Genel Müdür Özgür Akyıldız''ın ağzından dinledik; “GFK Türkiye araştırma şirketine yaptırdığımız araştırmaya göre, geçen yıl 5 saatte bir değiştirilen çocuk bezleri bu yıl 6,2 saate çıktı. Bunun anlamı yüzde 20 küçülme demektir”

***

Avrupa''nın 2. büyük bebek bezi üreticisi olan Belçika''da kurulu Ontex''in 9''u Avrupa, birer tanesi de Türkiye, Çin ve Cezayir''de olmak üzere 12 üretim tesisi ve 13 satış ofisi bulunuyor.

Tüm dünyada toplam çalışanı 4 bin 200. Bunun 470''i Türkiye''de.

Türkiye''de hijyenik bez pazarının yüzde 75''ini 3 büyük firma paylaşıyor.

Kalan yüzde 25 ise küçük firmalar ile açık bez üreticilerinin.

Türkiye''de çocuk bezi kullanma oranı araştırmalara göre yüzde 55 yani pazarın potansiyeli büyük.

Pazarda 6 firmanın rekabet ettiğini belirten Akyıldız, markasız, açık bez üreticilerini rakip değil dost olarak gördüklerini söylüyor.

Ona göre markasız ürünler toplumda bez kullanma alışkanlığını artırdıkları için sektöre katkı sağlıyorlar.

***

Ne diyor TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kampanyanın 4. mesajında: “Yaşanan küresel kriz ortamında devir, kâr devri olmaktan çıktı, ar devri oldu.” Kazancı her zaman elde etmek mümkün ama “Ar damarını” çatlatırsak işimiz çok zor.

Müstehcen reklâmlara karşı imza kampanyası

www.reklampanolariniprotestoediyorum.com adlı site, müstehcen reklâmlara karşı imza kampanyası başlatmış. Site''deki açıklamada şöyle deniyor: “Belediyelerin reklam panolarında ve firmaların afişlerinde toplumsal ahlâka zarar verici müstehcen resim ve ifadelerin yayınlanmasını protesto ediyorum.” Açıklamanın altına düşülen iki notta ise şunlar yazıyor;

“Not 1: Reklâm panolarının düğmesi elimizde değil ki beğenmeyince kapatalım. Not 2: Reklâm geliri elde edeceğiz diye kamu ahlâkı bozulmamalı.”

Bu kampanya desteklenmeli.

Kuşlar gibi uçmasını, balıklar gibi yüzmesini öğrendik ama kardeşçe yaşamayı öğrenemedik. M.L.King
15 yıl önce
Bebek bezi üreticisi isim değiştirdi ve “Yola devam” mesajı verdi
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle