İnsan sevgisi, hümanizm, barış, kardeşlik gibi laflar o kadar çok işportacı hoşgörü edebiyatına konu oluyor ki, bir süre sonra bu laflar içi boş, hiçbir anlam ifade etmeyen, hatta telaffuz edenin ardında taşıdığı başka niyetleri ele veren işaretlere dönüşüyor. Hoşgörü edebiyatını yapanların yeri geldiğinde dünyanın en bağnaz, en dışlayıcı, en acımasız haysiyet cellatlarına dönüştüğüne az şahit olmuyoruz. Tevazuya çağıran, nefsi öldürmekten bahseden tasavvufçularımızın içinden birer kibir kumkumalarının çıkması hiç sürpriz karşılanmıyor. O kadar aşina bir durum yani. Hele Ehl-i Sünnet’in ılımlı, ortayolcu, sağduyulu çizgisinden dem vurup önüne geleni sapık, Vehhabi, Selefi Abduhçu, Efganici, İbn Teymiyeci, radikal, reformcu, diye yaftalayarak kafirden beter sayanlar var ki, daha önce birkaç kez değinmek durumunda kalmıştık.
Reformculuğa karşı bu hassasiyetlerini mesela tek parti döneminde yapılmak istenen din reformu çabalarına karşı hiçbir zaman görmeyiz. Orası hakkında tam bir suskunluk.
Yıllarca Kur’an’ın tarihsel bir metin olduğu yönündeki tezini ilmi bir tez olmaktan çıkarıp olabildiğince siyasi ve tepkisel bir teze dönüştüren sözkonusu ilahiyatçının geldiği lümpen nokta ibretlik. Şöyle diyor sözkonusu ilahiyatçı:
Bu nasıl bir dil? Bu nasıl bir akademik seviye? Sünni Müslümanlık’la ilgili hangi çalışmaların hangi analizlerin seni ne adına bu noktaya götürüyor? Seni bir Mehdi gibi bekleyen bir dünya, bir toplum, bir ümmet mi var yoksa?
Resulullah’ın şu sözünü kulağına küpe yapan o kadar da uzaklaşmaz: “Nefsim elimde olana yemin olsun ki siz, iman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız.”