|

2018 YKS başvuruları ve ücretleri! YKS başvurusu nasıl yapılır?

2018 YKS başvuruları nasıl yapılır sorusunun yanıtını sizler için hazırladık. Yükseköğretim Kurumları Sınavı ( YKS ) için başvurular başladı. 1 Mart tarihinden itibaren başlayan başvurular 21 Mart tarihine kadar devam edecek. Öte yandan ise başvurularda ödenecek olan ücret ise 22 Mart tarihinde son bulacak. Peki YKS başvuruları nasıl yapılır? İşte ais.osym.gov.tr ÖSYM giriş ve başvuru ekranı.

Yeni Şafak
13:03 - 6/03/2018 Salı
Güncelleme: 13:23 - 6/03/2018 Salı
Diğer
2018 YKS başvuruları ve başvuru ücretleri ile ilgili tüm merak edilenler açıklandı.
2018 YKS başvuruları ve başvuru ücretleri ile ilgili tüm merak edilenler açıklandı.

Adaylar ais.osym.gov.tr üzerinden aday girişi yapabilir ve başlayan YKS başvurularını gerçekleştirebilirler. 2018 YKS başvuruları 1 Mart tarihi itibariyle başladı. ÖSYM öte yandan ise başvuruda dikkat edilecek kuralları ve bilgileri de paylaştı. Sizler de ais.osym.gov.tr üzerinden ÖSYM başvuru sayfasına ulaşabilirsiniz.

YKS'ye başvuru işlemleri nasıl yapılacak?
Sınava başvurmak isteyen adaylar kılavuza ÖSYM’nin
internet adresinden erişebilecekler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar; başvurularını kendi okullarından, ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri’nden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinden yapacaklar. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı yani son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla
yapabilecekler. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri’nden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinin birinden yapacaklar.
Sınava başvuru merkezlerinin adresleri başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin
internet adresinde yer alacak. Adaylar, kılavuzun dikkatle okuduktan sonra Aday Başvuru Formunu dolduracaklar.
Aday başvuru formu örneği

YKS sınav ücretleri

ÖSYM, 2018-Yükseköğretim Kurumları Sınavı kılavuzunu, "http://www.osym.gov.tr" internet adresinde yayımladı. Sınava ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı 2018-YKS kılavuzuna göre, başvurular 1-21 Mart tarihleri arasında yapılacak. Sınav ücretleri ödemesi için son gün ise 22 Mart 2018. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınavlarının ücretleri 50'şer lira.

Başvuru ücretiyle sınav koordinatörlüklerinden yeniden şifre edinme ücreti 5 TL, ek yerleştirme ücreti 15 TL. Başvuru tarihini kaçıranlar için geç başvuru günü ise 4 Nisan. Sınav ücretinin aynı gün ödenmesi gerekiyor. Geç başvuru gününde TYT, AYT, YDT sınav ücretleri ise 75 TL olacak.

YKS'ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunlu. Diğer oturumlar isteğe bağlı. 2017-2018 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler; ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar; ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar; ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar 2018-YKS'ye başvurabilecekler. ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme yapılan programlarla özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YKS’ye girmeleri zorunlu.

2018 YKS ile merak edilen sorular ve cevapları
Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) kimler başvurabilirler?

Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.


Sınava başvuru işlemi nereden yapılır?
ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, bireysel olarak internet aracılığıyla
adresinden başvuru yapabilirler. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin birinden yapacaklardır.
Sınav ücretleri nasıl yatırılacaktır?
YKS’ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini kılavuzda belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin
internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır.
Sınav ücretleri ne zaman yatırılır?

YKS için başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sınav ücreti yatırılır.

Sınav ücretleri en son ne zaman yatırılabilir?

Sınav ücreti ödeme için son gün 22 Mart 2018 tarihidir.

1-21 Mart 2018 tarihleri arasında 2018-YKS başvurumu yapamadım, ne yapmalıyım?
1-21 Mart 2018 tarihleri arasında 2018-YKS başvurusunu yapmayan adaylar, geç başvuru gününde (4 Nisan 2018 tarihinde) 2018-YKS başvurularını yapabileceklerdir. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, geç başvurunun yapıldığı gün başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sadece ÖSYM’nin
internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır. Bankalardan ücret ödemesi yapılmamalıdır.
Sınav oturumları nelerdir?

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tüm adaylar için zorunludur.

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT): İsteğe bağlıdır. YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT): İsteğe bağlıdır.

YDT hangi dillerde yapılacaktır?

Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Yabancı dil oturumunda her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.

Başvuru yapıldıktan sonra oturum ekleme yapılabilir mi?

YKS başvuru süresi içinde ilgili oturumlara ait sınav ücretlerini yatırarak oturum ekleme yapılabilir.

Adaylar sınava girerken yanlarında hangi belgeleri bulundurmak zorundadır?

Adayların sınava girerken aşağıda belirtilen iki belgeyi yanlarında bulundurmaları zorunludur:

İlgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesi (SGB)

Nüfus Cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport

Sürücü belgesi, meslek kimlik kartları ile sınava girilebilir mi?

Hayır, girilemez. Sürücü belgesi, Meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler, sınava giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmez.

Sınavda hangi testler yer alacaktır?

TYT’de Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. YDT’de ise, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testleri yer almaktadır.

Sınavlar ne zaman yapılacak ve süresi ne olacaktır?

TYT: 23 Haziran 2018 Cumartesi - 135 dakika

AYT: 24 Haziran 2018 Pazar - 180 dakika

YDT: 24 Haziran 2018 Pazar - 120 dakika

Sınav binasına en geç saat kaçta girilebilir?

Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra; öğleden sonra oturumunda ise saat

15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

Sınav binasına ne zaman gelmeliyim?

Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınav saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları gerekmektedir.

Sınava Giriş Belgemi nasıl alabilirim?
Adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin
internet adresinden edinebilirler.
Ham puan (adayın net sayısı) nasıl hesaplanır?

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur.

TYT, AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için ne kadar ham puan alınmalıdır?

TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir. AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin her birinden en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir.

#YKS
#YKS başvuruları
#YKS başvuru ücretleri
#2018 YKS başvuruları
6 yıl önce