|

Adliyeler ne zaman açılacak? Adalet Bakanlığı adli tatil başlama ve bitiş tarihleri

Adliyelerde işi alan ya da mahkemelerde davası olanlar adli tatil bitiş tarihini araştırıyor. 2022 adli tatil bitiş tarihi hakkında en çok arama yapılan konularının başında geliyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da adli tatil 20 Temmuz’da başladı. Peki adli tatil ne zaman bitecek? Adliyeler ne zaman açılacak? Yeni adli yılı ne zaman başlayacak?

18:02 - 25/08/2022 Perşembe
Güncelleme: 18:08 - 25/08/2022 Perşembe
Yeni Şafak
Adli tatil ne zaman bitecek?
Adli tatil ne zaman bitecek?

2022 yılı adli tatil ne zaman bitiyor? sorusu adliyelerde davası olan vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Belirli davaların görülmeye devam edilip bazı davaların bitimine kadar askıda kalacağı adli tatil, Adalet Bakanlığı'nın belirlediği tarih aralığında gerçekleştirilmekte. Adli tatil boyunca adliyelerde görev yapacak nöbetçi mahkemeler, tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davalara bakacak. Diğer davalara ise yeni adli yıla kadar ara verilecek.

2022 adli tatil ne zaman bitecek?

Yargı çalışanlarının toplu izne çıktığı adil tatil, her yıl aynı tarihler arasında yapılıyor. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda "Adli tatil süresi" başlıklı 102. maddesinde: "Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer. Yeni adli yıl bir Eylülde başlar." ifadeleri yer alıyor.

Adli tatilde hangi davalara bakılıyor?

Adli tatilde, ancak aşağıdaki dava ve işler görülür:

a) İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.

b) Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler.

c) Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.

ç) Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.

d) Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.

e) İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar.

f) Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.

g) Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.

ğ) Çekişmesiz yargı işleri.

h) Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.

(2) Tarafların anlaşması hâlinde veya dava bir tarafın yokluğunda görülmekte ise hazır olan tarafın talebi üzerine, yukarıdaki iş ve davalara bakılması, adli tatilden sonraya bırakılabilir.

#adli tatil bitişi 2022
#adli tatil bitiş tarihi
#adli tatil başlama ve bitiş tarihleri
#adalat bakanlığı
2 yıl önce