|

Kurban bayramı ne zaman, kaç gün olacak 2023?

Tatil süresini uzatma fikriyle hareket eden birçok kişi, Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağını merak ediyordu. Kurban Bayramı tatili açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. Hicri takvime göre, Kurban Bayramı Zilhicce ayının 10. gününde başlayacak ve dört gün sürecektir. 4 gün olarak belirlenen bayram tatilinin 9 güne uzayıp uzamayacağı netleşti. Peki, 2023 Kurban bayramı ne zaman, kaç gün olacak? Bayrama kaç gün kaldı? İşte detaylar...

08:52 - 7/06/2023 Çarşamba
Güncelleme: 09:23 - 7/06/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
Kurban bayramı
Kurban bayramı

Kurban Bayramı, Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayramdır. 2023 yılında Kurban Bayramı, haziran ayına denk gelmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı 2023 Dini Günler Takvimi'ne göre, Kurban Bayramı tarihi belirlenmiştir. Bayram, Zilhicce ayının 10. gününde başlayacak ve dört gün sürecektir. Birçok kişi, bayram tatilinin uzun olup olmayacağını merak ediyor.

KURBAN BAYRAMI AREFE GÜNÜ 2023

2023 Kurban Bayramı arefe günü 27 Haziran Salı gününe denk geliyor.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN 2023?

Kurban Bayramı 1. gün ise 28 Haziran Çarşamba günü başlayacak. Dört gün sürecek olan Kurban Bayram 1 Temmuz Cumartesi günü sona erecek.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ 9 GÜN MÜ?

Erdoğan, "26 Haziran ve 27 Haziran günlerini de idari izin kapsamına almayı kararlaştırdık. Hafta sonları ile birlikte toplam 9 gün bayram tatili yapma imkanı bulacaktır." dedi.

KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI?

Kurban Bayramı'na bugün (7 Haziran 2023) itibariyle 21 gün kaldı.

2023 KURBAN BAYRAMI TARİHİ

Kurban Bayramı arife günü 27 Haziran Salı

28 Haziran 2023 Çarşamba: Kurban Bayramı 1. gün

29 Haziran 2023 Perşembe: Kurban Bayramı 2. gün

30 Temmuz 2023 Cuma: Kurban Bayramı 3. gün

1 Temmuz 2023 Cumartesi: Kurban Bayramı 4. gün

Kurban kesmenin önemi nedir?

Kur’an’da Hz. Âdem’in iki oğlunun Allah’a kurban takdim ettiklerinden söz edilir (el-Mâide 5/27); bir başka âyette de ilâhî dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). Ancak Yahudilik ve Hıristiyanlık’ta kurban telakkisi bir hayli değişikliğe uğramıştır. Hıristiyanlık’ta İsâ’nın çarmıha gerildiği ve bunun insanoğlunun aslî günahına karşı Baba’nın oğlu İsâ’yı feda etmesi olduğu inanışıyla kurban telakkisi özel bir anlam kazanmıştır.

İslâm’da kurbanın dinî hükmüyle ilgili olarak Kur’an’da, Hz. Peygamber’in sünnetinde önemli açıklamalar yer almış, bu çerçevede oluşan fıkıh kültüründe de konu hakkında ayrıntılı bilgi ve hükümler derlenmiştir.

Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, "kimler kurban kesmeli?" sorusunun cevabı Müslümanlar tarafından araştırılıyor. 27 Haziran günü arife günü ile başlayan Kurban Bayramı 1 Temmuz günü son bulacak. 28 Haziran ise Kurban Bayramı’nın 1. günü. Diyanet İşleri Bakanlığından kimler kurban kesmekle yükümlüdür? sorusuna cevap verildi. Haberimizde kurban kesimiyle yükümlü kimselerde bulunması gereken özellikleri bulabilirsiniz.

Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan mali bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil’in Cenâb-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hatırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.

Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkanı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah’ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah’a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.


#bayram
#kurban bayramı
#kurban bayramı 2023
#bayram tarihi
1 yıl önce