|

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yunanistan'a Lozan çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ziyareti kapsamında Yunan mevkidaşı Pavlopulos ile bir araya geldi. Pavlopulos'un "Batı Trakya'da Müslümanlar Lozan gereğince barış içinde yaşıyorlar" açıklamasına cevap veren Erdoğan, "Batı Trakya'da müftü atanıyor, seçilmiyor. Nasıl oluyor da Lozan Anlaşması'nın uygulamada olduğunu söylüyorsunuz?" dedi.

Yeni Şafak
11:48 - 7/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 15:51 - 7/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Pavlopulos ile ortak açıklama yaptı.

Pavlopulos'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Biz Yunanistan olarak Türkiye'yi her zaman AB'de destekleyen bir ülkeyiz. Bu ziyaretinizin AB açısından da çok büyük bir öneme sahip olduğuna inanıyoruz. AB'ye Türkiye'nin tam katılımı, hem Türkiye halkına, Türkiye'ye yararlı bir olgu olacaktır. Biz Yunanistan ve Türkiye olarak işbirliği köprüsünü inşa etme aşamasındayız. Ve bu inşa, bu köprü daha da güçlendirilmeli. Bu köprü var olan bir köprüdür, daha da güçlendirilecektir ziyaretiniz sayesinde.

  • Bu hedefe ulaşabilmek için Yunanistan açısından tüm ulusal hukuk noktalarını tam yerinde bir saygı göstererek ulaşabileceğimize inanıyorum. Bu tabi Avrupa müktesebatını da içeren yazılı sözleşmelerle belirlenen ulusal hukuka saygı bu ilişkilerin çok önemli bir hususu olduğuna inanıyorum.



Lozan tartışması

Bildiğiniz gibi tarihi bir ziyaret mahiyeti taşıyan başka bir ziyaret Atatürk ve İnönü zamanında yapılmış bir anlaşmadan bahsetmek istiyorum ve bu da hepimizin bildiği gibi Lozan anlaşmasıdır.

Lozan anlaşması iki ulusun ulusal toprakların sınırlarını çizen bir anlaşma teşkil etmektedir. Bu ikili ilişkiler açısından hiçbir boşluk bırakmayan, tamamlanması gerekmeyen muğlak bölge sınırları taşımayan bir anlaşmadır Lozan anlaşması.

Bunun tartışılacak, reform edilecek bir sözleşme olduğuna inanmıyoruz. Ve bu anlaşma gereğince iki ülkede de yaşayan azınlıklar çok belirgin bir şekilde dile getirilmiştir.

Ve Yunanistan bu azınlığı bir hukuk devleti olarak tüm haklarını öngörüldüğü şekilde korumaktadır.

Erdoğan'dan sert çıkış: Batı Trakya'da Müslümanlara ayrımcılık yapılıyor

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"Bugün ülkelerimiz adına çok önemli bir gün. 65 yıl aradan sonra rahmetli Celal Bayar'ın ziyaretinin ardından ilk kez resmi bir ziyareti gerçekleştiriyoruz. Bunun bana nasip olmasından da ayrıca memnunum. Bu anlamlı ziyaretin iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcı olmasını ayrıca diliyorum. Tabii bazı gerçekleri sizler ortaya koydunuz. Ben de açık ve net ortaya koymak isterim. Özellikle hala anlaşılmayan incelikler var. 94 yıl önce yapılan bir anlaşma ve sadece Türkiye ile Yunanistan arasında yapılmış değil, bu anlaşmanın 11 tarafı vardır. İngiltere, Portekiz vs... Bütün bu ülkeleri de kapsayan bu anlaşmayı konuşuyoruz. 94 yıl içerisinde dünya adeta yeniden kuruluyor. Türkiye ile Yunanistan arasında birçok şey değişti.


Batı Trakya'daki Müslümanların atanan başmüftüyle yönetilme gayretleri var. Batı Trakya'da müftü atanıyor, seçilmiyor. Batı Trakya'da Müslümanlar inançlarını Lozan'a göre yaşayabiliyor mu?

Batı Trakya'da yaşayanlara yönelik gereken destek verilmemektedir. Onlara ayrımcılık yapılıyor. Türkiye'de yaşayan Rum vatandaşlarla ilgili böyle bir şey göremezsiniz. İbadethaneleri noktasında bir sıkıntı göremezsiniz. Ama Batı Trakya'da bırakın bunları 'Türk' kelimesinin yazılmasını bile hazmedemiyorlar. Bizim bu meseleleri açmamız lazım.

Birçok yetkiliyle görüştük. Ama netice alamadık.

NATO'ya bizim sayemizde girdiniz

NATO'ya tekrar girişinizi biz sağladık, eğer biz engel olsaydık NATO'ya giremezdiniz. Ama biz böyle bakmadık, komşu diye baktık. Bugün de böyle bakıyoruz.

Kıbrıs'taki Türkler referandumda yüzde 60'ın üzerinde evet oyu verdi, Rumlar tam tersine hayır oyu verdi.

Birileri Batı Trakya ziyaretimi provoke ediyor. 65 yıl sonra buraya bir farklı bir heyecanla geldik. Biz bardağın boş tarafıyla uğraşmıyoruz. Bardağın dolu tarafından bakalım ve ilişkilerimizi güçlendirelim.

Batı Trakya'ya, soydaşlarımıza bundan önce yaptığım gibi bir ziyaret yapmayı da arzu ettim ama birileri de maalesef bu ziyareti provoke ediyor. Dağıtılan broşürlerden tutunuz, oradaki binaların kapılarına çizilen çeşitli işaretlere varıncaya kadar. Her toplumun içinde artılar, eksiler vardır. O ayrı bir konu ama bunların 65 yıl aradan sonra böyle bir cesareti ortaya koyarak buraya eğer bir cumhurbaşkanı geliyorsa, bunun çok kontrol altında tutulması gerekir diye düşünüyorum.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olarak arzum şudur. Biz bardağın boş tarafıyla uğraşmayalım, bardağın dolu tarafına bakalım ve münasebetlerimizi güçlendirelim. Bu ziyaretimizin de inanıyorum ki 65 yılı bir kenara koyup artık ileriye bakacak bir ziyaret olması temennisindeyim."

Erdoğan-Çipras görüşmesi: "Bardağın dolu tarafını görelim"

Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Çipras ile görüşmeye geçti. Erdoğan yaptığı açıklamada şunları söyledi:


“Bardağın boş tarafını bir kenara koyup dolu tarafına yönelmeliyiz. İdeolojik saplantısı olanları bir kenara bırakalım. Bizim Türkiye olarak hiç bir ülkenin toprak bütünlüğünde gözümüz yoktur!


Geçmişte karşılıklı hatalar yapılmış olabilir. Halklarımızın birbiriyle ortak yanları çok. Keşke geçmişteki bazı yanlışlar nedeniyle bir kısım Rum vatandaşımız ülkemizden ayrılmasaydı. Ortak akılla sorunları çözeriz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere özel uçak "TUR" ile saat 10.20'de Yunanistan'a gitti.

Erdoğan, Atina ve Gümilcine'de temaslarda bulunacak, Yunan mevkidaşı ve Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüşecek.

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, AB Bakanı Ömer Çelik, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da Yunanistan'a gitti.


#Yunanistan
#Recep Tayyip Erdoğan
6 yıl önce