|

Macron'dan NATO'da kriz çıkaracak sözler: Türkiye dayanışma bekleyemez

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Suriye'de gerçekleştirdiği terör örgütü PKK/YPG'ye karşı verdiği mücadeleye dil uzattı. Macron yaptığı açıklamasında, "Türkiye bir taraftan Suriye'de oldu bittiye getirip harekat düzenleyip diğer taraftan NATO'dan dayanışma bekleyemez" dedi. Buna karşılık NATO Sekreteri Stoltenberg'den yanıt gecikmedi. Stoltenberg, NATO müttefiklerinin birlik ve beraberliğini ifade etmek için Alexandre Dumas’ın ‘Üç Silahşörler’ kitabından alıntı yaparak, “Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için” cevabını verdi.

15:45 - 28/11/2019 Perşembe
Güncelleme: 16:25 - 28/11/2019 Perşembe
DHA
​Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron.
​Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron.

Türkiye'nin terörle mücadelesini gözardı eden ve Barış Pınarı Harektanı'nı Suriye'ye saldırı olarak niteleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin hem Suriye'ye saldırı başlatıp, hem de NATO'daki müttefiklerinden dayanışma beklemeyeceğini söyledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise buna karşılık olarak Fransız edebiyatının meşhur hikayelerinden 'Üç Silahşörler' örneğini verdi.

  • Aralık ayında Londra'da gerçekleştirilecek NATO Liderler Zirvesi öncesi üye ülke liderlerini ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Paris’te Elysee Sarayı'nda görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Macron, Türkiye’nin hem Suriye’ye saldırı başlatıp hem de NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemeyeceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise hem NATO’nun hem de Avrupa Birliği’nin ayrı ayrı güçlü olması gerektiğini belirterek, AB’nin NATO’nun yerine konamayacağını ifade etti. Stoltenberg, müttefik ülkeler ile NATO ortak bütçesi için yeni bir formül üzerinde anlaştıklarını ve bu formüle göre ABD’nin bütçeye katkılarının düşürülmesi ile Almanya’nın katkılarının yükselmesini öngördüğünü kayderderek, böylece ABD ile Almanya’nın bütçeye katkılarının yaklaşık olarak toplamın yüzde 16’sını kapsayacağını açıkladı.

STOLTENBERG: HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİN, BİRİMİZ HEPİMİZ İÇİN

NATO müttefiklerinin birlik ve beraberliğini ifade etmek için Alexandre Dumas’ın ‘Üç Silahşörler’ kitabından alıntı yapan Stoltenberg, “Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz” için dedi. Basından gelen sorulara yanıt veren Genel Sekreter Stoltenberg, Türkiye konusunda müttefiklerin farklı düşünceleri olduğunu ama bu farklı düşüncelerin son aylarda DEAŞ’a karşı edinilmiş kazanımların tehlikeye atılmaması gerektiğini söyledi. Stoltenberg, DEAŞ’ın birkaç yıl önceye kadar İngiltere büyüklüğünde bir bölgeyi ve beraberinde neredeyse 8 milyon insanı yönettiğine dikkat çekti.

MACRON’UN NATO ELEŞTİRİSİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kasım ayı başında The Economist’e verdiği röportajda, “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti. AB (Avrupa Birliği) ile ABD arasında tam bir koordinasyon yok” sözlerine ilişkin sorulan soruya, “Bu sözlerim NATO için yararlı bir uyandırma çağrısıydı” dedi

TÜRKİYE REST ÇEKMİŞTİ

İngiliz haber ajansı Reuters'ın NATO'daki savunma kaynaklarına dayandırarak servis ettiği haberinde, Türkiye'nin NATO'nun Baltık ülkeleri ve Polonya ile ilgili savunma planlarını, ittifakın Ankara'ya Suriye'de PKK/YPG ile mücadelesine daha fazla destek verene kadar reddettiğini duyurmuştu. Reuters haberinde, Türkiye'nin NATO'daki temsilcisine, ittifakın YPG'yi terörist örgüt olarak görene kadar, söz konusu savunma planlarını imzalamaması, özel ve resmi görüşmelerde bu konuda daha katı tutum sergilemesi yolunda talimat verdiği bildirmişti. Bu haber Türk kaynaklar tarafından da doğrulanmıştı.

MERKEL: TÜRKİYE NATO KALMALI

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise dün mecliste yaptığı konuşmada, Türkiye'nin zor bir müttefik olsa da mutlaka NATO içinde tutulması gerektiğini söylemişti. Merkel, "Türkiye bir NATO üyesi olarak dışlandı. Bölgemizde olaylar alevlendiğinde ABD artık otomatik olarak sorumluluk almıyor. Jeostratejik öneme sahip Türkiye, partnerleriyle olan farklılıklarına rağmen NATO üyesi olarak kalmalı. Bunun için çalışmalıyız, çaba göstermeliyiz" ifadelerini kullanmıştı.

#Macron
#Merkel
#Fransa
#Barış Pınarı Harekatı
4 yıl önce