|

Trump ABD'nin iki yüzlülüğüne isyan etti

Donald Trump, Tayvan lideri ile görüşmesi ile ilgili gelen eleştirilere sert tepki gösterdi. ABD'nin 1979'dan beri diplomatik ilişkilerini kestiği Tayvan'a silah satışına devam ettiğine dikkati çeken Trump, "Ne kadar ilginç, ABD Tayvan'a milyarlarca dolarlık askeri teçhizat satıyor, ama ben bir kutlama telefonunu kabul etmemeliyim" dedi.

Yeni Şafak
14:35 - 3/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 14:44 - 3/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile telefon görüşmesi yaptı. Yaklaşık 38 yıl sonra Tayvan lideri ile görüşen ilk ABD Başkanı olan Trump'a gelen tepkilerden sonra resmi Twitter hesabından açıklama yapan Trump, gelen tepkilere sert tepki gösterdi. ABD'nin uzun yıllardır görüşmediği Tayvan'a silah satmaya devam ettiğine dikkat çeken Trump, yapılan yorumlara şaşırdığını söyledi.






Twitterdan açıklama yapan Trump, "Tayvan Cumhurbaşkanı, Başkanlığı kazandığım için tebriklerini sunmak için beni aradı. Teşekkür ederim" dedi.






ABD'nin Tayvan'a sattığı milyarlarca dolarlık silaha dikkat çeken Trump, gelen tepkilere sert yanıt verdi. Trump, "Ne kadar ilginç, ABD Tayvan'a milyarlarca dolarlık askeri teçhizat satıyor, ama ben bir kutlama telefonunu kabul etmemeliyim" dedi.



38 yıl sonra ilk kez, ABD Başkanlığına seçilmiş bir siyasetçi Tayvan lideri ile görüşmüş oldu. ABD, 1979'da Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmiş ve o tarihten bu yana üst düzey görüşme gerçekleşmemişti.



Çin görüşmeye tepkili

Pekin yönetimi de söz konusu görüşmeye ilişkin Tayvan tarafını suçladı. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, yaklaşık 38 yıl sonra ilk kez, ABD Başkanlığına seçilen bir siyasetçinin Tayvan lideri ile konuşması hakkında, "Bu, sadece Tayvan tarafının hileli bir oyunu. Uluslararası toplumun 'Tek Çin Politikası'ndaki sabit kabulünü değiştiremez." açıklamasını yaptı. Telefon görüşmesinin, "ABD'nin uzun senelerdir kabul ettiği 'Tek Çin Politikası'nı da değiştireceğini düşünmüyorum." ifadesini kullanan Vang, "Çin-ABD siyasi temelinin zarar görmesini istemediklerini" belirtti.



Trump 37 yıl sonra bir ilki gerçekleştirdi








#ABD
#Tayvan
#Trump
7 yıl önce