Trump'tan yeni tarife: Üretim merkezini ABD'ye taşımayan şirketlerin yarı iletken ithalatlarına tarife getirecek

11:12, 05/09/2025, Cuma
AA
Trump'tan yeni tarife: Üretim merkezini ABD'ye taşımayan şirketlerin yarı iletken ithalatlarına tarife getirecek
Trump, üretim merkezini ABD'ye taşımayan şirketlerin yarı iletken ithalatlarına tarife getirecek

ABD Başkanı Donald Trump, üretim merkezlerini ABD'ye taşımayan şirketlerin yarı iletken ithalatlarına yakın zamanda "hatırı sayılır" tarife uygulayacağını duyurdu.

ABD merkezli CNBC kanalının haberine göre, Trump, Meta'nın Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg, Apple'ın CEO'su Tim Cook ve yazılım şirketi Oracle'ın CEO'su Safra Catz'ın da aralarında olduğu birçok teknoloji şirketinin yöneticisini Beyaz Saray'daki akşam yemeğinde kabul etti.

Yemek sırasında teknoloji şirketlerinin yöneticileriyle bilgisayar çipi ve yarı iletkenler üzerine istişarede bulunduklarını belirten Trump, üretim merkezlerini ABD'ye taşımayan şirketlerin yarı iletken ithalatlarına tarife uygulamayı planladığını kaydetti.

Başkan Trump,
"Çok yakında bir tarife uygulayacağız. Muhtemelen hatırı sayılır derecede yüksek bir tarife uygulayacağımızı duyuyorsunuzdur. O kadar yüksek değil ama hatırı sayılır derecede yüksek. Ancak ülkeye giriş yapıyorlarsa, inşaat yapıyorlarsa ya da giriş yapmayı planlıyorlarsa tarife uygulanmayacak."
ifadelerini kullandı.

Trump, Apple'ın 7 Ağustos'ta ABD'de 100 milyar dolarlık yeni yatırım yapacağını duyurmasına atıfta bulunarak, Cook'un oldukça iyi durumda olduğunu kaydetti.

ABD'li teknoloji devlerinden Apple, 7 Ağustos'ta ABD'de 100 milyar dolarlık yeni yatırım taahhüdünde bulunduğunu, bununla birlikte şirketin ülkede yapacağı yatırımların tutarının gelecek 4 yıl içinde toplam 600 milyar dolara ulaşacağını açıklamıştı.

Trump, aynı gün, ithal çiplere ve yarı iletkenlere yaklaşık yüzde 100 oranında gümrük vergisi getireceklerini belirtmiş, söz konusu tarifenin ABD'de üretim taahhüdünde bulunan şirketler için geçerli olmayacağını ifade etmişti.


ABD Dışişleri Bakanı Rubio'dan suç örgütlerini yok etmek için müttefik ülkelere işbirliği çağrısı
Dünya
ABD Dışişleri Bakanı Rubio'dan suç örgütlerini yok etmek için müttefik ülkelere işbirliği çağrısı
ABD ile savaş ihtimali artıyor: Maduro seferberlik ilan etti
Dünya
ABD ile savaş ihtimali artıyor: Maduro seferberlik ilan etti
ABD'de vergi mükellefleri New York'ta Gazze için miting düzenledi
Dünya
ABD'de vergi mükellefleri New York'ta Gazze için miting düzenledi

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026