|

Usame Bin Ladin ve 11 Eylül 

El Kaide'nin ABD'de 11 Eylül 2001'de düzenlediği saldırı dünya tarihinin tek günde düzenlenmiş en büyük terör saldırılarından biri olarak biliniyor.

Aa
00:00 - 2/05/2011 Pazartesi
Güncelleme: 11:14 - 2/05/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Usame Bin Ladin ve 11 Eylül 
Usame Bin Ladin ve 11 Eylül 

El Kaide'nin 19 kamikaze pilotuyla, 11 Eylül 2001 salı günü ABD'de dört yolcu uçağının ikisi New York'taki Dünya Ticaret Merkezi İkiz Gökdelenlerine, bir diğeri de Washington D.C.'de Savunma Bakanlığı Pentagon'a çarptı. Sonuncu uçak ise Pensylvania eyaletinde yolcuların korsanlarla mücadelesi sonucu düşürüldü.

11 Eylül yıkımında iç hat seferi yapan United Airlines ve American Airlines uçakları iyi eğitim almış hava korsanı kamikaze pilotları olan teröristlerce kullanılmıştı. 

New York'da Dünya Ticaret Merkezi 110 katlı İkiz Gökdelenleri'nin ilki (Kuzey bina), 11 Eylül sabahı yerel saatle 08:48'de, 80. kat hizasından Mısırlı M. Atta ve Mervan El Şehhi tarafından kaçırılan yakıt yüklü Boeing yolcu uçağı ile vuruldu. 

İkinci uçak 18 dakika sonra yerel saatle 09:06'da 2 numaralı Güney Gökdeleni'ne çarptı. Bu sırada TV kameraları, olayı tüm dünyaya canlı yayınladı. Kuzey binanın, çelik iskelet taşıyıcıların erimesi ile 1 saat 50 dakikada "kumdan kale" gibi çökmesine karşılık, ikinci gökdelen daha alt katlardan vurulduğu için sadece 49 dakikada çöktü.  

Washington Dulles Havaalanı'ndan kalkan bir başka American Airlines uçağı, ellerinde bıçaklar bulunan 3. terör ekibi tarafından kaçırıldı. 

Saldırıyı engellemek için Langley Hava Üssü'nden 2 F-16 savaş uçağı havalandı ancak bu uçaklar daha olay yerine varamadan kaçırılan uçak Pentagon binasına çarptı.

New York'un Newark Havaalanı'ndan San Francisco'ya gitmek üzere havalanan bir uçağın daha korsanlar tarafından kaçırıldığı haberi, uçaktaki yolcuların telefonla yakınlarını aramaları üzere ortaya çıktı. 

Bu uçağın hedefinin, Başkan George Bush olduğu saptandı. Ancak yolcuların müdahalesiyle etkisiz hale getirilen korsanların elinden alınan uçak, havalimanına 130 km uzaklıkta araziye düştü. 

Amerikan hükümetinin araştırmalarına göre, terör saldırılarının arkasında El Kaide terör örgütünün başı Usame Bin Ladin'in ve terör örgütüne mensup 19 teröristin bulunduğu saptandı.


13 yıl önce