|

Bakan kilosuna 300 TL teklif etti

İzmir Ticaret Borsası'nda (İTB) 100 yıldır sürdürülen gelenek kapsamında, sezonun ilk çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru inciri için açık artırma yapıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli kilosuna 300 TL teklif ettiği 100 kilo üzüm, 350 TL'lik teklif ile İzmir Ticaret Borsası'nın oldu.

Yeni Şafak
15:15 - 17/09/2018 Pazartesi
Güncelleme: 15:16 - 17/09/2018 Pazartesi
DHA
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli

2018- 2019 sezonunda üreticilerin ilk kuru üzüm ve kuru inciri borsaya getirmesiyle tören düzenlendi. Törene Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de katıldı.

Törende konuşan Bakan Pakdemirli İzmir'e teşekkür borçlu olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Rahmetli Turgut Özal İzmir'den aday oldu seçilemedi; başbakan oldu, cumhurbaşkanı oldu. Binali Yıldırım belediye başkanlığına aday oldu, kazanamadı ama başbakan oldu, meclis başkanı oldu. Ben de milletvekili olamadım ama bakan oldum. İzmir'e teşekkür ediyorum. İzmir medeniyetin, hoşgörünün, çalışkanlığın merkezidir. İzmir benim âşık olduğum şehir. Hayatımın yarısını çalışarak gurbette geçirsem de İzmir hep özlemim oldu. Bu işler bittikten sonra İzmir'de yaşayacağım."

'Üzüm ihracatı da yaptım'

Türkiye'nin tarım ürünleri borsasının İzmir'de olduğunu vurgulayan Pakdemirli, "Tarım ürünleri çok önemli. Bizler nasıl bu ürünlerinin fiyatını biliriz, nasıl çiftçi bir yıl öncesinden planını yapar, mazotunun, gübresinin planını yapar diye düşündük. Bununla birlikte Türkiye'de tarım ürünleri borsası burada. Bu işi daha da geliştirmemiz lazım. İleriye dönük fiyatları yakalıyor olmamız lazım" dedi.


'Milli markamız olsun'

Türkiye'nin 24 Haziran'da yeni bir döneme girdiğini hatırlatarak, İzmir'in de gelişmesi için elinden geleni yapacağını vurgulayan Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Yeni sistemin gereği, daha hızlı hareket etmek. Tarım ve Orman bakanlıkları ayrı olarak işlerini görüyordu. Şimdi birleşti. Toprağın ve suyun zaten birleşmesi lazımdı. Bu teşkilatlanma hızlı bir şekilde oluyor. Bakanlığın yeni mimarisini oluştururken farklı grupları da taşrada nasıl birleştiririz ve bunlardan nasılı sinerji oluştururuz, buna bakıyoruz. Hem mimari üzerine hem de tarım, geliştirecek çok alan var. 5 yıllık iş planını yazıyoruz, bunu ekim ayı içerisinde açıklayacağız. Amacımız üreticiyi enflasyona ezdirmemek ama tüketici de aynı zamanda enflasyona ezilmeyecek. Bunu gerçekleştireceğiz. 1990'lı yıllarda ben de özel sektörde çalıştım. Şimdi de devlette görevimiz var. 1990'lı yıllarda üzüm ihracatı da yaptım. Tarımla uğraşmak, tarım ürünlerine dokunmak çok güzel. Burada olmak benim için ayrı bir mutluluk. Üzüm ve incirde iyi bir markayız ancak milli bir markamız yok. Sizlerle iyi bir şeyler yapmanız lazım. Tarımda da katma değeri ön plana çıkarmak için bir milli marka gerekiyor. Şunu yapmamız lazım. Bunu oturup hep birlikte konuşalım. Bizim bir milli markamız olsun, bunun adı altında ürünlerimizi pazarlayalım, devlet de bu konuda belli harcamaları yapsın. Ürünlerimizi üç kuruş, beş kuruş daha fazlaya satalım."

Bakanlıkta asla siyasi davranmayacağını da vurgulayan Bekir Pakdemirli, CHP'li Aziz Kocaoğlu'na da kapılarının her zaman İzmir'e hizmet için açık olduğunu ifade etti.

Bakan kilosuna 300 TL teklif etti

Konuşmalardan sonra törende 100 yıllık gelenek gerçekleştirildi. Bakan Bekir Pakdemirli'nin gözetiminde kuru üzüm ve incir için açık artırma yapıldı.

Manisa'nın Alaşehir'den ilçesinden üretici Yusuf Avşar'ın getirdiği ilk üzüm için yapılan açık artırmada, Bakan Pakdemirli
Manisa'da olduğu gibi 300 TL fiyat verip açık artırmaya katıldı. Ancak, İzmir Ticaret Borsası, kilogramı 350 TL'den 100 kilo üzüm satın aldı.
Aydın'ın Nazilli ilçesinden üretici Murat Gümüşoğlu'nun getirdiği kuru incir için de açık artırma yapıldı. Açık artırmayı kazanan İhracatçılar Birliği, kuru incirin kilogramına 350 TL verip, 100 kilogram satın aldı.
#Ekrem pakdemirli
#Üzüm
#İncir
#İzmir
6 yıl önce