|

Dünyanın en büyüğü Türkiye'de olacak

Türkiye, yenilenebilir enerji alanındaki dev yatırımlarını bu yıl arttırarak sürdürecek. Güneş ve rüzgarda 1.000’er megavatlık yeni ihaleler için çalışmalara başladıklarını açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Öncelikle rüzgarda dünyanın en büyük off-shore (denizin üstünde) projesini hazırlıyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/02/2018 Cuma
Güncelleme: 07:51 - 23/02/2018 Cuma
Yeni Şafak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, güneş ve rüzgar enerjisinde 1000’er megavatlık yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri için çalışmalara başlandığını açıkladı. Türkiye Enerji ve Maden Forumu’nda konuşan Albayrak, 2017’nin Türkiye açısından yenilenebilir enerjide “ses getirilen” bir yıl olduğunu söyledi.

Özellikle YEKA ihaleleriyle hem rekabetçi fiyatların ortaya çıktığı, Ar-Ge çalışmalarının yapılacağı, hem de yerli üretim ve istihdamı destekleyecek projelerin gerçekleştirildiğini anlatan Albayrak, “Bu yılki YEKA’ları da öyle bir şekilde yapalım ki dünyada başka bir alanda da ses getirsin diye düşünüyoruz” dedi.

YAZ BİTMEDEN TAMAMLANIR

Bu yıl içinde yapılacak yeni YEKA ihaleleri için çalışmaların başladığını aktaran Albayrak, “Güneş ve rüzgarda 1000’er megavatlık yeni ihaleler için çalışmalara başladık. Öncelikle rüzgarda dünyanın en büyük off-shore projesini hazırlıyoruz. Bu alanda da ses getireceğini düşünüyoruz. Güneş YEKA’sına pil depolamasıyla ilgili düzenlemeyi de eklemeyi düşünüyoruz. Yine sıcak bir yaz olacak, bu yaz bitmeden iki ihaleyi de gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Çalışmalar inşallah mart, nisan gibi biterse ilkbahar aylarında bunun anonsu olur” diye konuştu.


BOR YATIRIMLARIMIZ ARTACAK

Türkiye ve dünyanın tarihi günlerden geçtiğini ifade eden Albayrak, özellikle Ortadoğu özelinde çok ciddi kırılmaların olacağı bir döneme şahitlik edileceğini ama bu dönemi bakanlık olarak fırsatlar zamanı olarak değerlendireceklerini söyledi. Albayrak, şunları kaydetti: “Bor madeninde bu yıl itibarıyla önemli hamleler yapacağız. Bu konuda dünyada yetkin ve önemli kurumlarda çalışmış uzmanlardan bir ekip kurduk. Bu yıl borun katma değerli ve stratejik ürüne dönüştürülmesi kapsamında önemli iki-üç tesisin temel atma süreciyle ilgili açıklamaları yapacağız.”

IRAK İLE YENİ DÖNEM

Türkiye’nin bu süreçte çok önemli gelişmelere gebe olduğunu ve artık bağımsız bir iç ve dış politikayı her geçen gün sahada uyguladığını anlatan Albayrak, Ortadoğu’daki yeni sürecin enerji politikaları özelinde benzer yansımaları olacağını dile getirdi. Albayrak, dün Irak Petrol Bakanı Cebbar el-Luaybi ile sadece boru hattı özelinde değil, farklı alanlarda da iş birliklerini geliştirmeye dayalı bir görüşme yaptıklarını aktardı.

KIBRIS’TAKİ ZENGİNLİKLER KIBRISLILARA AİTTİR

Albayrak, enerji diplomasisinin ekonomi kadar dış politikaya da büyük etkisi olduğunu belirtti. Albayrak, şöyle konuştu: “Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ın statüsü, oradaki insanlar çok önemli. Hep oldu bittiye dayalı olmuş. Bölgede tek taraflı bir siyaset aldı başını gitti. Kıbrıs’taki zenginlikler Kıbrıslılara aittir. Türkiye de burada tavrını ortaya koydu. Somut ve akılcı bir çözüm üretilmediği sürece, biz etkin olmak zorundayız. Tek taraflı bir sondaj yapılırsa, Türkiye olarak buna izin veremeyiz.”

  • İnşallah bir şeyler bulacağız
  • Albayrak, Türkiye’de bu yıl petrol ve doğalgaz aramalarına yönelik sondaj faaliyetlerine başlanacağını dile getirdi. Albayrak, “2020’li yıllarda Türkiye’de bu anlamda hem karada hem de denizde daha farklı bir süreç yaşanacak. Küresel anlamdaki farklı iş birlikleriyle, yerli mühendis ve aramaların gelişmesiyle, yetkin ve uzman kadroyla yorumlanan dataların doğru haritada aranmasıyla, öyle enteresan bölgeleri çıkarmaya başladık ki... Bu nasip işi. İhtimalleri mümkün olduğunca artıracak bir stratejiyle, inşallah birşeyler bulacağız. Bulursak, ilk ben açıklayacağım ama doğru yoldayız. 2020’lerde inşallah güzel haberler duyacağız” diye konuştu.

#Berat Albayrak
#Enerji
#Yenilenebilir Enerji
6 yıl önce
default-profile-img