|

Ekonominin temeli sağlam

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türk ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu söyledi. Davos’ta 49. Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Albayrak, “Türkiye’nin kamu borcunun mili gelire oranı yüzde 28. Bu da Türkiye’nin borç yönetiminin güçlü olduğunu gösteriyor” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 02:06 - 24/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Berat Albayrak
Berat Albayrak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 49. Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) katıldı. “Gelişmekte olan piyasalar görünümü” konulu oturumda soruları cevaplayan Albayrak, Türk ekonomisinin bulunduğu bölgedeki sorunlara rağmen büyümeye devam ettiğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Türk ekonomisi hakkındaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, Albayrak, Türk ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu ve Türkiye ile ABD arasında ilişkilerin hem bölgesel hem de küresel arenada derinleştiğini söyledi. Türkiye’nin kamu borcunun milli gelire oranının yüzde 28 olduğunu bunun da borç yönetiminin güçlü olduğunu gösterdiğini vurgulayan Albayrak, “Türkiye yoluna son derece pozitif devam ediyor. Türk ekonomisi güçlü bir dengeye sahip. Yaza göre hızlı bir şekilde toparlanma söz konusu” ifadesini kullandı.

İRAN’DAN GAZ İTHALİNİ KESME PLANI YOK

  • Bakan Albayrak, Davos’ta katıldığı etkinliğin ardından gündeme dair açıklamalarda da bulundu. Geçen yıl kasım başında yeniden yürürlüğe giren İran yaptırımlarının Türkiye’ye etkisini değerlendiren Albayrak, “ABD yaptırımları, İran doğal gazını ithal etmemize imkan veren bir hüküm içeriyor. Dolayısıyla, şu anda gaz ithalatını kesmek için bir plan yok. Ancak, ithal enerji kaynaklarına bağımlılığımızı azaltmak için bir stratejimiz var. Yerli enerji kaynaklarımızı daha iyi kullanmak için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

KÖTÜ KREDİLERİN ÇOĞU YAPILANDIRILDI

Bankacılık sektörünün kredileri yeniden yapılandırmasının bankalara ağır bir yük getirdiği eleştirilerini değerlendiren Albayrak, “Bunu bir bağlam içinde düşünelim. Şimdiye kadar, kurumsal kredi yapılandırmaları 20 milyar doların (118 milyar TL) biraz üzerinde bir miktara ulaştı. İkinci ve üçüncü kademe kredilerini hesaba katarsanız, bu rakamın anlamı kötü kredilerin önemli bir kısmının halihazırda yapılandırılmış olmasıdır, yani bu mesele büyük ölçüde geride kaldı” şeklinde konuştu.

ABD İLE HALK BANKASI GÖRÜŞMELERİ OLUMLU

Berat Albayrak, KOBİ’leri piyasa oranlarının altında sağlanan krediler konusunda ise, “Piyasa fiyatlarının son zamanlarda ciddi şekilde düştüğünü ve bankaların bu kredilerden çok yakında kâr edeceğini hatırlatayım. Aslında, bu süreç çoktan başladı” ifadelerini kullandı. Öte yandan ABD ile Halk Bankası konusunda yapılan görüşmelerde ilerleme olup olmadığı sorusuna Albayrak, “Muhataplarımızla yakın ve yapıcı bir diyalog içindeyiz. İddialara karşı çok güçlü bir dosyamız var. Yakın gelecekte bu konuda olumlu bir sonuç bekliyoruz” karşılığını verdi.

  • Şirket CEO’larına yatırım daveti
  • Dünya Ekonomik Forumu’nda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, uluslararası şirketlerin üst yöneticileri (CEO) ve finans kuruluşlarının yetkilileriyle görüştü. Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen uluslararası şirketlerin taleplerini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Albayrak, yatırımcılara Türkiye’nin yeni ekonomi programında ortaya koyduğu hedeflere tek tek ulaştığını ve mali disiplinden taviz vermeden adımlarını hayata geçireceği mesajını verdi. Berat Albayrak, Türkiye’ye yatırım yapan uluslararası yatırımcıların her zaman kazandığını ve kazanacağını da söyledi. Öte yandan Bakan Albayrak, Irak Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Fuad Hüseyin ile de Davos’ta bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik fikir alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.
#Berat Albayrak
#Davos
#Dünya Ekonomik Forumu
5 yıl önce