|

İhanet gibi karar

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, iki hafta aradan sonra ikinci kez faiz artırdı. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 125 baz puan arttırarak yüzde 16,50'den 17,75'e çıkardı. Dünkü tartışmalı kararıyla beklentilerin üzerinde bir artış yapan Merkez Bankası’nın 15 günde toplam 425 baz puan faiz artışı yapması şaşkınlığa neden oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/06/2018 Cuma
Güncelleme: 04:47 - 8/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Faiz lobisi bile şaşırdı
Faiz lobisi bile şaşırdı

Merkez’in 25 Nisan’dan bu yana yaptığı faiz artışı 500 baz puana ulaştı. 2017 başından bugüne gerçekleştirdiği faiz artışı ise bugünkü adımla birlikte 950 baz puana ulaştı.Beklentilerin üzerinde yapılan ve faiz lobisini bile şaşırtan dünkü artışla birlikte Türkiye, bir hafta vadeli repo faiz oranı sıralamasında dünyada 7'nci sıraya yükseldi. Kararla birlikte TL bir miktar değer kazandı ancak devletin borçlanma maliyeti arttı. Çünkü 1 puanlık (100 baz puanlık) faiz artışının reel sektöre getirdiği yük yaklaşık 10 milyar lirayı aşıyor.

MERKEZ’İN BAHANESİ ENFLASYON GÖRÜNÜMÜ

Talep koşullarındaki ılımlı görünüme rağmen enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği vurgulanan Merkez Bankası duyurusunda, "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir" denildi.


Bankacıları sevindiren karar

Son faiz artışıyla Türkiye, yüzde 5.1’lik reel faiz ile emsalleri arasında en yüksek para politikası faizini veren ülke olurken Merkez Bankası’nın söz konusu faiz kararı bankacıları da sevindirdi. Deniz Yatırım Bankacılık Analisti Sadrettin Bağcı, risk algısı anlamında Merkez Bankası'nın "buradayım" mesajı vermesinin olumlu algılandığını belirtti. "Beklentilerin ötesinde bir faiz artışı oldu” yorumunda bulunan Şekerbank Başekonomisti Gülay Girgin ise, TCMB’ye yönelik kredibilitenin artık sorgulanmayacağını dile getirdi. İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu da, "TCMB beklentilerin üzerinde bir faiz artışı ile enflasyonla mücadele için kararlı sıkı duruşunu koruyacağını gösterdi” diye konuştu.

#Merkez Bankası
#Faiz
6 yıl önce