|

Maliye Bakanı Ağbal'dan 'hurda araç' açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 1997 model ve daha eski taşıtların hurdaya ayrılmasına ilişkin düzenlemenin 2,1 milyon aracı kapsadığını belirtti.

Yeni Şafak
12:23 - 8/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 17:25 - 8/05/2017 Pazartesi
AA
Maliye Bakanlığından 'hurda araç' açıklaması.
Maliye Bakanlığından 'hurda araç' açıklaması.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Yeniden yapılandırma düzenlemesine ilişkin bir soru üzerine Ağbal, yürürlüğe giren düzenlemede ocak ayındaki ödemelerin mayısa ertelendiğini anımsattı. Mayısta mutlaka ve mutlaka bütün mükelleflerin ister peşin ister taksitle ödemesini yapması gerektiğine dikkati çeken Ağbal, "Biliyorsunuz önceki yeniden yapılandırma kanununa özel bir hüküm koyduk. Yeniden yapılandırmaya müracaat etmiş bir vatandaşımız ilk iki taksitini yatırmazsa kanunun getirdiği imkanlardan yararlanma şansını kaybediyor." diye konuştu.

"Mayıs ayında ödemelerini mutlaka yapmaları gerekiyor"

Söz konusu düzenlemede, peşin veya taksitle ödemelerde mayısa kadar ödenmemiş borçları nedeniyle bazı mükelleflerin sistem dışına çıktıklarını anlatan Ağbal, ocak ayında bu kişilere yasal bir düzenlemeyle bir şans daha verdiklerini hatırlattı. Ağbal, şöyle devam etti:

"Borcunu yapılandırmış tüm mükelleflerimizin, ister peşin ister taksit olsun mayıs ayında ödemelerini mutlaka yapmaları gerekiyor... Vatandaşlarımızdan özellikle istirham ediyorum, bunun telafisi yok. Yeni yapılandırma kanunu hiçbir şekilde ödenmeyen dönemler için yeni bir imkan sunmuyor. 'Ben mayıs ayında bu taksitimi veya peşin ödememi yapmayayım da yeni gelen yeniden yapılandırma kanunundan yararlanayım' diye düşünüyorlarsa kanuna özel hüküm koyduk, mayıs ayında taksitini ödemeyenler yeni yapılandırma kanunundan yararlanamıyorlar."

"Ödevlerini yerine getiren kim varsa kapımız açık"

Ağbal, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi planlanan "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ndeki "Tecil Müessesesi" hakkında da bilgi verdi. Mevcut bir tecil müessesesi bulunduğunu hatırlatan Ağbal, şöyle devam etti:

"Zaman zaman yeniden yapılandırma kanunları çıkarıyoruz ama bu yapılandırmalardan yararlanan mükellef grupları içinde aslında borcunu ödeme imkanı olduğu halde ödemeyenler de var. Bir taraftan da gerçekten çok zor durumda olan mükellefler bulunuyor. İyi gününde, parayı kazandığı günde sorumlu bir vatandaş bilinciyle borcunu yatıran da var. Dolayısıyla dedik ki ‘artık ileriye dönük genel yeniden yapılandırma kanunları çıkarmayalım, bu doğru bir yaklaşım değil.’ Vatandaşın yeniden yapılandırma talebini değerlendiren yeni bir sistem kuralım. Var olan tecil düzenlemesini kolaylaştıracak yeni bir müessese getirdik. Yaptığımız sistem gayet basit. Maliye Bakanlığına sunacağı belgelere göre, mali durumu zor durumda olan mükelleflerimize imkan sağlıyoruz."

Söz konusu düzenlemeden en az 3 yıl süreyle vergi mükellefi olan, iyi niyetle yükümlülüklerine uyan ve geriye dönük 1 yıldan fazla vergi borcu olmayan mükelleflerin yararlanabileceğini anlatan Ağbal, "Yani borç biriktirmeyin, vergi dairesine olan borçlarınızı ödememek için bin bir türlü işler yapmayın." ifadelerini kullandı.

"Düzenlemeye kaza sonucu hurdaya çıkan araçlar da dahil"

Ağbal, ekonomik ömrünü tamamlamış araçlara yönelik düzenlemeye ilişkin soru üzerine devlet olarak karayollarında eski modelli, ekonomik ömrünü tamamlamış araçların seyretmesini çok doğru bulmadıklarını ifade etti. Öte yandan bu araçların yıllar itibarıyla Motorlu Taşıtlar Vergilerinin de biriktiğine işaret eden Ağbal, bu taşıtların vergi ve cezaları ile faizlerinin de bulunduğunu söyledi.

Düzenleme kapsamında kaybolduğuna dair emniyet makamlarına bildirimde bulunulan ve buna ilişkin bilgi/belgeleri olan 2005 yılı öncesi model yıllarındaki araçların terkin edilmesi kaydıyla vergi ve cezalarından vazgeçileceğini aktaran Ağbal, kaza yaparak tamamen hurdaya çıkan, gerekli muayene ve kontroller sonucunda kullanılamaz hale geldiği teknik raporlarla tespit edilen model yılı 2005’ten eski araçların da düzenlemeye dahil edildiğini bildirdi.

Ağbal, söz konusu düzenleme kapsamına giren ekonomik ömrünü tamamlamış araç sayısına ilişkin bir soruya karşılık da "Arkadaşların yapmış olduğu çalışmada Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu bulunup, 20 yaş ve üstünde model yılı olan motorlu araç sayısı yaklaşık 2,1 milyon. Bunların yaklaşık 355 bini kamyon, kamyonet, çekici, 1,6 milyonu otomobil, arazi taşıtı, motosiklet gibi araçlar. 100 bin civarında da minibüs, otobüs, panelvan var. Yaklaşık 2,1 milyon araç diyoruz ama tabii aracın kullanılamaz durumda olması önemli. Fenni muayenelerini yaptırmış, kullanılabilir araçlar bakımından başvuru olacağını düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

#Naci Ağbal
#Hurda Araç
7 yıl önce