|

'Meşhur Tosya Pirinci'nin lezzeti Ilgaz'ın karından geliyor

Türkiye'de lezzetli pirinciyle ün yapan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde çeltik sulamasında Ilgaz Dağı'nın kar suları kullanılıyor.

Yeni Şafak
14:09 - 7/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 14:20 - 7/12/2017 Perşembe
AA
'Meşhur Tosya Pirinci'nin lezzeti Ilgaz'ın karından geliyor.
'Meşhur Tosya Pirinci'nin lezzeti Ilgaz'ın karından geliyor.

1926 yılında Türkiye'nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu Kastamonu'nun Tosya ilçesinde "sarıkılçık" başta olmak üzere "yaşar", "maratelli" ve "Osmancık" pirinç çeşitleri üretiliyor.

Lezzetiyle Türkiye genelinde rağbet gören Tosya pirinci, "sarıkılçık" türüyle ön plana çıkıyor. Tosya'ya has sarıkılçık pirincine coğrafi işaret almak için 2012'de başlatılan çalışmalar geçtiğimiz haftalarda sonuçlandı.

  • Sarıkılçık pirinci "Tosya pirinci" olarak tescillendi.

Tosya pirinci Ilgaz Dağları'ndan gelen kar sularıyla yetişiyor

Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken, yaptığı açıklamada, Tosya pirincinin lezzetinin Türkiye sınırlarını aştığını ifade etti.


Tosya Ziraat Odası olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümüne araştırma yaptırdıklarını, çeltik üretiminde kullanılan suyun analizini yaptırdıklarını anlatan Akdiken, suyun, kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı, amonyum azotu, nitrat azotu, toplam fosfor, toplam çözünmüş madde, doymuş oksijen gibi değerlerinden yola çıkılarak birinci sınıf, yüksek kaliteli su olduğunun ortaya konulduğunu vurguladı.

Kendilerine verilen raporda da Tosya pirincinin lezzetinin Devrez Çayı'nın suyundan kaynaklandığını vurgulayan Akdiken, "Haklı bir üne sahip olan Tosya pirinci Ilgaz Dağları'ndan gelen berrak ve temiz kar sularıyla yetişiyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından suyun analizi yapıldı, kalitesi ortaya konuldu. Pirincimizin lezzeti bu sudan geliyor" ifadesinde bulundu.
#Türkiye
#Ilgaz dağı
#Tosya Pirinci
#Ondokuz Mayıs Üniversitesi
#Ziraat Fakültesi
6 yıl önce