|

New York metrosu 'bakımsızlık' kıskacında

Dünyanın en büyük ve en eski metro ağlarından New York metrosu, altyapı eksikliği, kirlilik, bakımsızlık ve fare sorunuyla boğuşuyor.

Yeni Şafak
15:38 - 13/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 15:44 - 13/05/2017 Cumartesi
AA
New York metrosu, altyapı eksikliği, kirlilik, bakımsızlık ve fare sorunuyla boğuşuyor.
New York metrosu, altyapı eksikliği, kirlilik, bakımsızlık ve fare sorunuyla boğuşuyor.

Yaklaşık 390 kilometre uzunluğunda raylı sisteme sahip New York metrosunda hala 80 yıl öncesinin teknolojisi kullanılıyor. "Dünyanın en harika şehri" olarak nitelendirilen New York'ta metroyu kullananlar günlük ulaşımda zorluklar yaşıyor.

  • Sinyalizasyon sistemi 1930'lu yıllarda analog olarak tasarlanan ve yaklaşık 80 yıldır bilgisayar sistemine geçilemeyen New York metrosunda, rötarlar ve arızalar günlük hayatın bir parçası haline gelmiş durumda.
Ayda ortalama 70 bin seferde gecikme yaşanıyor

Hafta içi günlük ortalama 6 milyon, hafta sonu da 6,5 milyon insanı taşıyan New York metrosunda yenileme çalışmaları için yetkilileri en çok zorlayan unsurların başında metronun 24 saat faaliyette olması gösteriliyor.

New York metrosunu işletme yetkisine sahip Büyükşehir Ulaşım İdaresi (MTA), altyapı yenileme çalışmaları için farklı hatlarda sıkça kesinti yapıyor.

MTA verilerinden derlenen bilgilere göre, 2012'de New York metrosunda ayda ortalama 28 bin seferde gecikme yaşanırken, bu sayı yüzde 150 artışla geçen yıl 70 bine yükseldi.

"20 dakikalık mesafe 50 dakikaya kadar uzayabiliyor"

Metro seferlerindeki aksamalar ve uzun bekleyişler, New York halkından da tepki topluyor. New York'ta iki yıldır yaşayan ve finansal analistlik yapan Denzel N. (25) yaptığı açıklamada, "New York metrosu kesinlikle elverişli değil. Çoğu zaman (gideceğim yere) taksi tutuyorum" dedi.

Metroda daha çok 4, 5 ve 6 hatlarını kullandığını kaydeden Denzel, son zamanlarda bu hatlarda çok gecikme olduğunu ve 20 dakikalık mesafenin 40 veya 50 dakikaya kadar uzadığını vurguladı.

  • New Yorkluların metro duraklarındaki çöp ve pislik hakkında çok da fazla şikayet etmediğini söyleyen Denzel, neredeyse her gün metroda farelerle karşılaştığını belirtti.

Manhattan'da düzenlenen bir tıp konferansı için İspanya'dan gelen Dr. Alejandra Jimenez (44) de, Madrid metrosunun New York metrosuna kıyasla çok daha temiz ve yeni olduğu anlattı.

New York metrosunun çok kalabalık olduğunu dile getiren Dr. Jimenez, bu durumdan rahatsızlık duyduğunu ifade etti.

Kolombiya'dan New York'a ziyaret için gelen ancak ismini vermek istemeyen bir turist de New York metrosunu çok pis bulduğunu belirterek, hatların çok meşgul olduğu için metro istasyonlarını temizlemenin zor olabileceğini söyledi.

Yılda 40 ton çöp çıkıyor
  1. New York'un metro duraklarında tren raylarının arasında plastik şişe, karton, poşet, pizza kutusu ve sigara izmariti görülebiliyor.

MTA verilerine göre, çöp tenekelerinden yılda ortalama 33 ton atık madde toplanırken, yaklaşık 7 ton çöp ise tren raylarının arasından çıkıyor.

Metro duraklarında bulunan yaklaşık 3 bin 500 çöp tenekesini yenileyen görevliler dışında hiçbir durakta temizlik görevlisinin olmaması dikkat çekiyor.

New York metrosunda biriken toz ve pisliğe ek olarak borulardaki sızıntılar ve yerlerde bulunan yiyecek artıkları günlük hayatın bir parçası olurken, metro istasyonlarında klima olmaması bu yiyeceklerin kokularına davetsiz misafirleri çağırıyor.

Metroda en az 3 milyon fare kol geziyor
  • New York belediyesi verilerine göre, yaklaşık 8,6 milyon insanın yaşadığı New York metropol bölgesinde en az 3 milyon farenin bulunduğu tahmin ediliyor.

Belediye, 2016'da metro istasyonlarında görülen farelerden dolayı 8 bin şikayet alındığını kaydederken, geçen yıl farelerle mücadele için kent genelinde 3 milyon dolar harcandığını açıkladı.

Tren raylarının arasındaki yiyecek ve içecek atıklarına gelen fareler, bazen raylardan istasyon platformuna tırmanabiliyor, hatta tren vagonlarının içine girebiliyor.

New York Belediye Meclisi Üyesi Mark Levine, 2014'te yaptığı bir açıklamada, farelerin bazen rayların arasındaki elektrik kablolarını kemirerek seferlerde aksamalara neden olduğunu belirtmişti.

New York metrosunda 2015'te kendinden 3 kat büyük bir pizza dilimi taşıyan fare ve geçen sene de vagonda uyuyan yolculardan birinin üzerine tırmanan fare, sosyal medyada fenomen olmuştu.

Hat başına ortalama 20 milyar dolar gerek

Uzmanlar, yapımı 1960'larda başlayan ve ilk aşaması sadece 3,2 kilometre uzunluğa sahip "İkinci Cadde" metro hattının geçen yılbaşında açıldığına işaret ederek, bu hattın altyapı maliyetinin 4 milyar dolar olduğunu vurguladı.

Buna göre, toplam 25 hatta sahip New York metrosunda hat başına ortalama 15,6 kilometre raylı sistem bulunduğunu kaydeden uzmanlar, tek bir hattın altyapı yenilenmesi için yaklaşık 20 milyar dolar harcama yapılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Toplam 25 hattın içinde sadece "L treni" hattının modernizasyonunun 10 yıl aradan sonra geçen sene tamamlanmış olması New York metrosunda çalışmaların yakın zamanda bitmeyeceği anlamına geliyor.

MTA, 25 hattın tamamında altyapı yenileme faaliyetlerinin 2017'de tamamlanacağını 10 yıl önce söylemesine rağmen tüm modernizasyon çalışmalarının 2045 yılından sonra biteceği tahmin ediliyor.

Bir şehir kadar elektrik harcıyor

New York metrosunda 4 bin kilometrenin üzerinde elektrik kablosu bulunuyor.

Ulaşımın hafta içi yoğun olduğu saatlerde metronun işleyebilmesi için ortalama 500 bin kilovat saat elektrik tüketiliyor.

New York metrosu geçen yıl toplam 1,8 milyar kilovat saat elektrik harcarken, bu miktarın ABD'de orta büyüklükteki bir şehrin yıllık tükettiği elektrik miktarına eş değer olduğu belirtiliyor.




#Çöp
#Fare
#New York
#Metro
7 yıl önce