|

Sadeleşme piyasaya güven verdi

Merkez Bankası (TCMB), 1 Haziran'dan itibaren para politikası operasyonel çerçevesinde sadeleşmeye geçeceğini bildirerek, ilk kez 2010 sonlarında devreye aldığı "geniş faiz koridoru" uygulamasını daha anlaşılabilir ve öngörülebilir hale getirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:20 - 30/05/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Gün içinde dolar kuru 4.60 seviyelerinde seyrederken piyasalarda Merkez Bankası'nın attığı adımlar izlendi.
Gün içinde dolar kuru 4.60 seviyelerinde seyrederken piyasalarda Merkez Bankası'nın attığı adımlar izlendi.

Piyasalar tarafından olumlu karşılanan bu güven veren adım sonrasında dün dolar/TL yönünü aşağı çevirirken, dolar güne 4.56 seviyesinden başladı. Gün içinde dolar kuru 4.60 seviyelerinde seyrederken piyasalarda Merkez Bankası'nın attığı adımlar izlendi. Analistler, açıklamanın ardından Türk Lirası varlıkların değer kazandığını belirterek, teknik açıdan dolar/TL'de 4,40 seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydetti. Öte yandan, TCMB'nin dün açtığı 1 milyar 500 milyon dolarlık 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesindeki 150 milyon dolarlık tutara yine 150 milyon dolarlık teklif geldi.

DİĞER BANKALAR DA DENEDİ

Sadeleşme yolunda ilk somut adımını Ağustos 2015'te atan TCMB, son hamlesiyle normalleşme trendine giren merkez bankaları arasına da katılmış oldu. Farklı merkez bankalarının aksiyonları ile hayata geçirilen geleneksel olmayan para politikalarının 10 yılın ardından artık gündemden çıktığı, normalleşme sürecine ise Fed, ECB ve BoE'nin öncülük ettiği görülüyor.

  • Dolar 4.40’ı görebilir
  • Gelişmeler küresel yatırımcı tarafından da izleniyor. Stockholm’de bulunan SEB yöneticisi Per Hammarlund’a göre Türk Lirası bu hafta dolar karşısında 4.40 seviyesini görebilir.Hammarlund, “Eğer dolar ve EM’lerde bu haftaki dönüş konusunda haklıysak, Türk Lirası bundan en fazla fayda sağlayanlardan biri olacak” dedi.
#Dolar
#Ekonomi
#Merkez Bankası
6 yıl önce