
Sabun ve Deterjan Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Vuranel Okay, ihracatın gözde sektörlerinden olan sabun sektöründe, yurt içi satışlarda da AB ülkelerinden ileride olduğumuzu söyledi.
Sabun ve Deterjan Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Vuranel Okay, Türkiye'deki sabun kullanımının AB'den daha fazla olduğunu söyledi. Okay, "AB'de kişi başı sabun tüketimi 0.91 kg, ve değer olarak 2.00 Euro; buna karşılık Türkiye'de kişi başı tüketim 1.27 kg. ve 1.91 Euro olarak görülmektedir" bilgisini verdi. Vuranel Okay, Türk toplumu'nun, son yıllarda kalıp sabun tüketiminden sıvı sabun tüketimine kaydığını, son altı yılda sıvı sabun satışlarında yüzde 35 artış yaşandığını söyledi. Türkiye'nin kimya sektörü ihracatında en çok yüzünü güldüren temizlik malzemeleri sektöründe artılar sabun ve deterjan ürünlerinden yana olduğunu söyleyen Okay, temizlik malzemeleri sektörü ihracatının yüzde 59'unu sabunlar, yüzde 34'ünü ise diğer yıkama müstahzarlarının oluşturduğunu vurguladı.
Sektör AB ülkeleri ile rekabete hazırdır. Yerli mevzuatta değişiklik üzerinde çalışmalar sürmekte olup "Eşya ve Levazımın Hususi Vasıflarını Gösteren Tüzük" üzerindeki değişikliklerin yakın bir gelecekte sonuçlanması, buna bağlı olarak da iç düzenlemelerin yeniden yapılması beklenmektedir. Ortadoğu'ya, Balkanlar'a hatta Avrupa'nın bir bölümüne baktığınız zaman teknolojik bakımdan en gelişmiş fabrikalar bizde. Sabun adına çok şanslı olduğumuzu söyleyebilirim. Şimdi bütün sektörlerde bir dışa açılma problemi var.
Yani ithalat ve ihracatta, bir de AB'ye uyum konusunda problem var. Sabun ve Deterjan Sanayicileri Derneği 1989 yılında kurulmuş. 1991'de Avrupa Temizlik ve Bakım Ürünleri Birliği'ne üye olmuş. Yani biz sektör olarak 1991'de AB'ye girmişiz
Bahsettiğiniz üretim yerleri yukarıda kayıtdışı olarak söz ettiğimiz yerlerdir. Günümüzde ürün ve piyasa denetimi Sağlık Bakanlığı tarafından masa başında öz-izin sistemiyle yapılmakta olup satış noktalarında tüketicinin para ödediği ürünler üzerinde hemen hemen hiçbir kontrol ve denetim yapılmamaktadır. Bu durum üreticiye karşı haksız rekabet yarattığı gibi tüketicinin de aldatılmasına yol açmaktadır.
Türkiye 'de kayıtlı ekonominin yarısı kadar da kayıtdışı bulunmakta, bu sektör ise pek çok şekilde tüketiciye, kanunlara saygılı sanayiciye, ülke ekonomisine ve devlete zarar vermektedir.
Temizlik faaliyetleri kiri ortadan kaldırmaz, bir yerden alıp başka bir yere aktarır. Günümüzde su ile yapılan temizlik bunun en iyi örneğidir. Yapılan temizliğin çevreye getirdiği yükün, çevrenin doğal olarak taşıyabileceği seviyeyi geçmemesi gerekir. Bütün yüzey suları doğal hayat tarafından kirletilmektedir, lakin bu kirlenme çok düşük seviyelerde kaldığı için genelde bu sular kendilerini doğal yollardan temizlemektedirler. Ülkemizde çevre sorunu henüz vahim bir noktada değildir,lakin özellikle büyük şehirlerde plansız projesiz yerleşim yer altı ve yerüstü sularına aşırı yükler getirmekte, bunun çözümü için ise belediyelerin imkanları zorlanmaktadır. Sorunların çözülmesi için yeterli çözümler vardır, fakat denetim eksikliği çözümü zorlaştırmaktadır.
Sabunda ihracatımız ciddi boyutlarda. Türkiye'de sabunun yaklaşık 500 bin ton civarında üretim kapasitesi var. Bugün sabun sanayicilerimiz içinde 102 ülkeye ihracat yapan markalar var. 2001 sonunda 140 milyon dolar ihracat yapmışız. 500 bin tonun 175 tonu atıl kapasite, yani ihracat imkanlarımız hala var.
Toplam temizlik maddeleri pazar büyüklüğünün 1,5 milyar civarında olduğu sanılıyor. Sektörde yaklaşık 4,500 kişinin üretimde çalıştığı tahmin ediliyor.
Sektörde pek çok yerli firma olduğu gibi, az sayıda yabancı sermayeli firma da bulunuyor. Toplam olarak 200 civarında firmanın oluşturduğu temizlik maddeleri sektöründe faaliyet gösteren yabancı sermayeli firma sayısının 10'un altında.
----------------- imza------------------
----------------- imza------------------






