
Türkiye'nin altın madenlerindeki çalışmaları ve altın çıkarma başarısı birçok ülkenin gündeminde. Devlerin öncülük ettiği altın arayışına son dönemde kamu ve özelden de kurum ve şirketler de katılıyor. Bu anlamda birçok ülke Türkiye'nin kapısını çalarken son hamle Orta Asya’nın en zengin ülkelerinden birinden geldi. Yetkililer altın dolu bölgeden madeni çıkarmak için yetkiyi Türkiye'ye verdi. Ayrıntılar haberimizde...

Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin ilgi gösterdiği altın üretimindeki deneyim, son yıllarda yurtdışında da kendini gösteriyor. Birçok ülke bölgelerindeki altını çıkarmak için Türkiye'nin kapısını çalıyor.

Birçok Türk şirketi yurtdışında altın ve değerli madenler için çalışmalar yapıyor. Devlerin öncülük ettiği altın arayışına son dönemde kamu ve özelden de kurum ve şirketler de katılıyor.

Geçen hafta bir Türk şirketi de Kazakistan’da altın arama için kamu kurumları ve şirketleriyle anlaşma imzaladı. Son olarak Afrika’da altın arayışına giren Türk şirketlerden biri iki altın madenini işletmek için yerel hükümetten onay aldı. Türk şirketi, Oudalan eyaletindeki Tambao ve Soum eyaletindeki Inata altın madenlerini çıkaracak.

İstanbul Havalimanı’nı yapan firmalardan MNG, son birkaç yıldır Afrika’da altına yönelen Türk şirketlerinden biri. Holdingin çatısı altındaki Avesoro Resources Afrika kıtasında faaliyet gösteriyor. 2013 yılından bu ayana faaliyet gösteren şirket, Liberya’da iki, Burkona Faso’da da bir madene sahip. Şirket, 2017 yılının ilk yarısında 120 bin ons altın üretti.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Şu anda üretimin 320 bin onsun üzerinde olduğu tahin ediliyor. Şirket son olarak 2016’da sahibi olduğu MNG Orko adlı firma aracılığıyla Kanada merkezli Aureus Mining şirketinin yüzde 55'ini 30 milyon dolara satın almıştı. Bunun karşılığı MNG, şu ana kadar 4 satın alma dahil, 400 milyon dolarlık bir harcama yaptı.

Afrika’da maden arayışındaki rotalarından biri de Sudan. 2018’de Türk şirketi, Sudan'ın Kızıldeniz eyaletinde altın aramak için adım attı. Sudan Maden Bakanlığı’nın duyurduğu açıklamada, şirketin, altın araştırma ve çıkarma konusunda Sudanlı "Business Haidar Mining" şirketi ile ortaklık anlaşması imzaladığı kaydedildi.

Ardından Sudan’ın Ankara Büyükelçisi Majok Guandong, "Madenlerimizle de ilgilenen Türk şirketleri var. Bir Türk şirketi 5 bölgede altın arama ve çıkarma ruhsatı aldı. Yakın zamanda çalışmalara da başlayacaklar" açıklamasında bulundu.

Şirket, Gashgaçay’ı iştiraki ait Eti Maden kanalıyla, diğer iki altın madeni olan Elbeidash ve Ağduzdağ yataklarını ise Kalyon Grubu’yla ortak olduğu Artvin Madencilik A.Ş adlı şirketle birlikte işletecek. İşletme süresi her iki projede de 30 yıl.

Orta Asya’nın en zengin ülkesi Kazakistan’da da altın arama faaliyetlerine Türk şirketler katılıyor. Geçtiğimiz hafta bununla ilgili önemli bir anlaşma imzalandı. Kazakistan ulusal madencilik şirketi Tau-Ken Samruk ile Türk şirketi D Mineral ile ortak bir altın arama projesi başlatılıyor.

Kazakistan Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakan Yardımcısı Iran Sharkhan, TauKen Samruk Başkanı Bakyt Chirchikbayev ve D Mineral Başkan Yardımcısı İlkhan Poyraz ile yapılan görüşe sonrasında anlaşma imzalandı. Türk ve Kazak şirketler, jeolojik keşif açısından gelecek vaat eden alanları belirledikten sonra ortak girişim oluşturmayı planlıyor. Ortak girişim, altın arama faaliyetlerine odaklanacak.

Türk tarafı çalışmaları finanse edecek. Kazak Varlık Fonu’nun bir yan kuruluşu olan Tau-Ken Samruk, katı minerallerin keşfi, işlenmesi ve pazarlanması konusunda projeler yürütüyor.

Altına yönelen Türk şirketlerinden birisi de geçtiğimiz yıllarda Özbekistan’a giderek Devlet Jeoloji Komitesi ile görüşmüş, Özbekistan Devleti ile iki altın madeni ocağı kurulması için anlaşmayı imzalamıştı. İmzalanan anlaşmayla şirketin amacı Semerkant eyaletinde bulunan Gallabulak ve Kuştepe madenlerinde altın üretmeyi hedeflenmişti.

