12:07, 14/12/2021, SalıG: Güncelleme: 12:12, 14/12/2021, Salı

Bin yıllık ambar: Buzdolabı yokken o kullanılıyordu

Sivas'ta bulunan ve 'ambar kayası' olarak adlandırılan, buzdolaplarının olmadığı dönemlere kadar ambar olarak kullanılan kaya mağaralarının geçmişinin bin yıla dayandığı tahmin ediliyor.

Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Yarhisar köyünde bulunan kaya yerleşimi bölge halkı tarafından 'ambar kayası' olarak da biliniyor.
Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Yarhisar köyünde bulunan kaya yerleşimi bölge halkı tarafından 'ambar kayası' olarak da biliniyor.
Rumlar dönemine dayandığı düşünülen mağaraların soğuk hava deposu olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.
Rumlar dönemine dayandığı düşünülen mağaraların soğuk hava deposu olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.
Kaya yerleşiminin içerisinde birbirleriyle bağlantılı odalar, merdiven ve kralın odasının olduğu düşünülen bir mağara yer alıyor.
Kaya yerleşiminin içerisinde birbirleriyle bağlantılı odalar, merdiven ve kralın odasının olduğu düşünülen bir mağara yer alıyor.
Bin yıllık olduğu değerlendirilen kaya yerleşimi definecilerinde tehdidi altında. Sit alanı olan bölgeye ziyaretçilerde gelerek mağarayı gezme fırsatı buluyor.
Bin yıllık olduğu değerlendirilen kaya yerleşimi definecilerinde tehdidi altında. Sit alanı olan bölgeye ziyaretçilerde gelerek mağarayı gezme fırsatı buluyor.
"Bin yıldır vardır burası''

Yarhisar köyü muhtarı Saffet Kömüşlü, kaya yerleşiminin tarihinin bin yıl olabileceğini belirterek, “Tarihi Ermenilerden önce Rumlara dayanıyor herhalde. Buraya 100 yıldır ki ambar kayası diyorlar. Bu delikleri soğuk hava deposu olarak kullanmışlar. Yiyeceklerini falan koyuyorlarmış. Ondan dolayı buraya küçük küçük mağaralar yapmışlar. Giden gelende oluyor. Gelip bakıyorlar geliyorlar. İçerisinde odalar var, birbirleriyle bağlantılı yerler var, merdiven var. Bizde yukarıya bayrağımızı diktik güzel bir görüntüsü var. Defineciler de geliyorlar ama Sit alanı olduğu için çok fazla barınamıyorlar. Şikayet oluyor. Bin yıldır vardır burası belki daha fazladır bilmiyorum. Turizme açılması turistik bir yer olması güzel olur'' dedi.
"Bin yıldır vardır burası''Yarhisar köyü muhtarı Saffet Kömüşlü, kaya yerleşiminin tarihinin bin yıl olabileceğini belirterek, “Tarihi Ermenilerden önce Rumlara dayanıyor herhalde. Buraya 100 yıldır ki ambar kayası diyorlar. Bu delikleri soğuk hava deposu olarak kullanmışlar. Yiyeceklerini falan koyuyorlarmış. Ondan dolayı buraya küçük küçük mağaralar yapmışlar. Giden gelende oluyor. Gelip bakıyorlar geliyorlar. İçerisinde odalar var, birbirleriyle bağlantılı yerler var, merdiven var. Bizde yukarıya bayrağımızı diktik güzel bir görüntüsü var. Defineciler de geliyorlar ama Sit alanı olduğu için çok fazla barınamıyorlar. Şikayet oluyor. Bin yıldır vardır burası belki daha fazladır bilmiyorum. Turizme açılması turistik bir yer olması güzel olur'' dedi.
Köy sakinlerinden Mehmet Canpolat ise, “Kim tarafından buralar yapılmış kim oymuş ben bilmiyorum. Aklım yetti yeteli buraya ambar kayası derler'' diye konuştu.
Köy sakinlerinden Mehmet Canpolat ise, “Kim tarafından buralar yapılmış kim oymuş ben bilmiyorum. Aklım yetti yeteli buraya ambar kayası derler'' diye konuştu.
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026