.
11:59, 09/12/2016, CumaG: Güncelleme: 14:09, 09/12/2016, Cuma
Ağaçtan sabuna zeytinin hikayesi
Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Gaziantep'in Nizip ilçesinde ağaçlardan toplanıp fabrikalara getirilen zeytinler, çeşitli işlemlerden geçerek doğal zeytinyağlı Nizip sabunlarına dönüşüyor
Zeytin diyarı olarak da bilinen Gaziantep'in Nizip ilçesinde çiftçilerin ekim ve kasım aylarında binbir emekle ağaçtan topladıkları zeytinler, sofraları olduğu kadar banyoları da süslüyor.
Toplandıktan sonra araçlarla getirildikleri fabrikalarda özel makinelerde yağları çıkarılan zeytinlerden arta kalan posalar, tekrar araçlara yüklenerek sabun fabrikalarına götürülüyor.
Burada zeytin posalarından "pirina yağı" elde edilmesiyle başlayan işlem, büyük kazanlara konulan yağın "kostik" denilen sodyum hidroksit eklenerek yaklaşık 2 gün boyunca kaynatılmasıyla devam ediyor.
Karışım, istenilen kıvama geldikten sonra kovalarla fabrikanın özel hazırlanmış bölümünde yere seriliyor.
Bir günlük soğutmanın ardından 6 işçi tarafından önce dikine, sonra da enine kesilerek dilimlenen sabun, daha sonra damgalanarak toplanıyor ve kubbe şeklinde duvar gibi örülerek 6 ay boyunca kurumaya bırakılıyor.
Geleneksel yöntemlerle üretilen zeytinyağlı Nizip sabunu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ağırlıklı olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanındaki müşterilere ulaştırılıyor. Sabunlar Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu ülkelerinde de yoğun ilgi görüyor.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
