|

ABD ile müzakereler sürüyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, "Amerikalı ortaklıklarımızla eğit-donat programının detayları konusunda hala müzakereler sürüyor" dedi. Türkiye'nin bugüne kadar IŞİD ile mücadelede kararlılıkla hareket ettiğini belirten Bilgiç, Türkiye'nin önceliklerinin her platformda açık yüreklilikle iletildiğini kaydetti.

15:25 - 22/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 16:43 - 22/01/2015 Perşembe
AA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, IŞİD ile mücadele konusunda, "Amerikalı ortaklıklarımızla eğit-donat programının detayları konusunda hala müzakereler sürüyor. Bu konuda bir ilke mutabakatı var ama teknik detayların henüz tamamlandığını söylemek zor. Fakat mart ayı içerisinde bunun başlaması planlanıyor" dedi.


Bilgiç, İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılan ve Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği IŞİD ile mücadele konusundaki uluslararası toplantıyla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 


ABD'nin ortaya koyduğu beş maddelik yol haritasının bugünkü toplantıda ele alındığını ifade eden Bilgiç, bu maddelerin IŞİD ile askeri mücadeleyi, IŞİD'in finansman kaynaklarının ortadan kaldırılmasını, yabancı savaşçıların IŞİD'e katılımının engellenmesini, insani durumu ve IŞİD'e karşı iletişim stratejisi geliştirilmesini" kapsadığını kaydetti.


Toplantıya yaklaşık 20 ülkeden yetkilinin katıldığını belirten Sözcü Bilgiç, toplantıda Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Nickolay Mladenov ve AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin de bulunduğu söyledi. 


Bilgiç, Bakan Çavuşoğlu'nun dün akşam Londra'daki temasları çerçevesinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Mladenov ile görüştüğünü aktardı. 


"İstihbarat paylaşımı önemli"

Türkiye'nin bugüne kadar IŞİD ile mücadelede kararlılıkla hareket ettiğini belirten Sözcü Bilgiç, Türkiye'nin önceliklerinin her platformda açık yüreklilikle iletildiğini kaydetti. Bilgiç, şöyle konuştu:


"Askeri mücadele konusunda Türkiye bugüne kadar önemli adımlar attı. Bunlardan bir tanesi bin peşmergenin eğitilmesiydi. Bunun dışında, Amerikalı ortaklıklarımızla eğit-donat programının detayları konusunda hala müzakereler sürüyor. Bu konuda bir ilke mutabakatı var ama teknik detayların henüz tamamlandığını söylemek zor. Fakat mart ayı içerisinde bunun başlaması planlanıyor. Öte yandan biz en baştan beri hava saldırılarının DEAŞ ile mücadelede yeterli olmayacağını, bunun dışında DEAŞ'ı ortaya çıkaran temel sebeplerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledik. Kapsamlı bir stratejiyle yaklaşılması gerektiğini söyledik."


Türkiye'nin yabancı savaşçılar konusunda kararlılıkla hareket ettiğini ve elinden geleni yaptığını belirten Tanju Bilgiç, şöyle devam etti:


"Uluslararası alanda bazı medya kuruluşları, bu kişilerin Türkiye'nin Suriye sınırından rahatlılıkla Suriye'ye geçtiğini iddia ediyor fakat biz bu konuya ilişkin olarak baştan beri etkin bir işbirliği, istihbarat paylaşımının olması gerektiğini söyledik. Bugüne kadar 7 bin 833 kişi Türkiye tarafından girişi yasak kişiler listesine alındı. Bunların bin 56'sını da bugüne kadar biz sınır dışı ettik. Suriye'de yaklaşık 15 bin kişilik bir yabancı savaşçının olduğu söyleniyor. Bizim elimizdeki liste yani ilgili ülkelerin bize gönderdiği liste bunun yarısı kadar. Demek ki bir diğer yarısı da diğer ülkeler tarafından bilinmiyor. İstihbarat paylaşımı bu açıdan çok önemli." 


"Uluslararası toplumun desteğini istiyoruz"

Türkiye'nin Suriye sınırının uzunluğuna dikkati çeken Bilgiç, sınırı kontrol etmenin çok zor olduğunu, Türkiye'nin özellikle uluslararası ortaklarından daha fazla istihbarat paylaşımı, bilgi akışı ve koordinasyon talep ettiğini ve konunun toplantıda iletileceğini belirtti. IŞİD'in finansman kaynaklarının ortadan kaldırılması konusunda ise Türkiye'nin, sınırda akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiaları üzerinde ciddiyetle durduğunu kaydeden Bilgiç, "Bu konuda ortaklarımıza, 'DEAŞ'ın finansmanına ilişkin olarak Türkiye'nin içinde bulunduğu herhangi bir olayla ilgili istihbaratınız varsa bizle paylaşın, biz de bunları hemen engelleyelim' diyoruz. Bu özellikle akaryakıt kaçakçılığı konusunda her forumda en yüksek seviyede dile getiriliyor" dedi.


IŞİD'in yarattığı insani kriz ve sıkıntılar yüzünden Türkiye'de yaklaşık 1,6 milyon Suriyeli olduğunu kaydeden Bilgiç, bunun Türkiye'ye getirdiği mali bir yük olduğunu ve şimdiye kadar Suriyelilere 5 milyar dolar kaynak aktarıldığını ifade etti. Uluslararası toplumun Türkiye'ye yardımının 265 milyon dolar civarında olduğunu belirten Sözcü Bilgiç, "Türkiye'nin de maddi kaynakları sınırlı. Uluslararası toplumun bunu görmesini ve bize gerekli desteği yapmasını istiyoruz" diye konuştu.


Bilgiç, IŞİD'in sosyal medyayı kullanarak pek çok video paylaştığını ve algı yaratmaya çalıştığını kaydederek bunlarla mücadelenin çok önemli olduğuna işaret etti. Bilgiç, "Bunları yaparken, islamofobi, yabancı düşmanlığı, ırkçılık, ayrımcılık gibi konulara çok dikkat edilmeli. Çünkü bunlar terörle mücadele çerçevesinde bunlara yol açacak herhangi bir eylem, etkinlik doğal olarak terörü de destekleyecektir. Türkiye terörden çok çekmiş bir ülke. Türkiye kararlılıkla terörle mücadele etti, bugün olduğu gibi, dün de mücadele etti, yarın da mücadelesine devam edecek" ifadesini kullandı.


Londra'da bu sabah başlayan ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin eş başkanlığını yaptığı IŞİD ile mücadele toplantısının bitiminde sonuç bildirisi yayımlanması beklenmiyor. Hammond ile Kerry'nin toplantı sonrası ortak basın toplantısı yapması öngörülüyor.

#Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü
#Tanju Bilgiç
#IŞİD
#eğit-donat
#Müzakere
#DEAŞ
#Suriye sınırı
9 yıl önce