|

Cevdet Said Türkiye'ye yerleşiyor

Suriye'nin Çerkez asıllı ünlü İslam alimi Cevdet Said, Türkiye'ye yerleşiyor. El Ezher Üniversitesi'nde kürsüsü bulunan ve dünyanın birçok ülkesinde konferanslar veren Said, önceki gün ailesi ve yakınları ile birlikte İstanbul'a geldi. Geçici olarak bir eve yerleştirilen Said ve ailesi için sabit kalabileceği bir ev aranıyor

Ali Kuş
00:00 - 21/12/2012 Cuma
Güncelleme: 23:18 - 20/12/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Cevdet Said Türkiye'ye yerleşiyor
Cevdet Said Türkiye'ye yerleşiyor

Suriye'nin dünyaca ünlü Çerkes asıllı İslam alimi Cevdet Said, Türkiye'ye yerleşme kararı aldı. 50 yıldır devam ettirdiği dersleri ve konferanslarıyla İslam'a büyük hizmet eden Said, önceki gün ailesi ve yakınlarıyla birlikte doğduğu yer olan Suriye'nin Golan bölgesindeki Bi'ri Acem Köyü'nden İstanbul'a geldi. Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi aracılığıyla gelen Said ve yakınları geçici olarak bir eve yerleştirildi. Said ve ailesi için İstanbul'da devamlı kalabileceği bir ev aranıyor.

KARDEŞİ ŞEHİT OLDU

Konuyla ilgili bilgi veren Kafkasakademi'den Emrullah Akbulat, 'Cevdet Said, ailesi ve yakınlarıyla birlikte geçici olarak bir eve yerleştirildi. Sait ve ailesi için sabit bir ev tahsis edilecek' dedi. 'Arkadaşlarımız Cevdet Said'in devamlı olarak Türkiye'de kalmasını istiyor ama ne kadar kalacağını kendisi bilir' diyen Akbulat, 'Kasım ayında Cevdet Said'in kardeşi Muhammed Sait, Esed'in askerlerinin saldırısında şehit olmuştu. Cevdet Said, El Ezher'de kürsüsü olan, tüm dünyada konferanslar veren ve birçok kitabı bulunan bir alimdir' dedi.

İSLAM DÜNYASI ÖZE DÖNSÜN

1931 yılında Suriye'nin Golan bölgesindeki Bi'ri Acem Köyü'nde doğan Said, Adigelerin Abzeh kabilesinin Tsey sülalesine mensup bir aileden geliyor. Said, Ezher Üniversitesi'nin orta bölümünü okudu, aynı üniversitenin Arap Dili ve Edebiyatı Fakültesi'nden mezun oldu. 1950'li yılların sonlarından itibaren başlattığı yazma, araştırma inceleme ve konferans verme faaliyetlerini sürdüren Said, düşüncelerinde özellikle İslâm'â şuurun yeniden tashîh edilmesi ve şiddetin reddi, diyalog, anlaşma, uzmanlaşma, birlikte yaşam gibi konular üzerinde yoğunlaşıyor.

Düşünce özgürlüğü savunucusu

Cevdet Sait, çağdaş Arap ve İslâm âleminin yaşadığı düşünsel sorunlar üzerinde çalışıyor ve İslam dünyasının felsefi ve kültürel değerlerini yeniden dirilterek öze dönmesini amaçlıyor. Çağdaş düşünce özgürlüğünün de en başta gelen savunucuları arasında yer alan Sait'in düşünceleri ve kitapları gerek dünyada gerek Türkiye'de büyük yankılar uyandırıyor. Türkiye'de daha çok "Bireysel ve Toplumsal Değişimin Yasaları" isimli kitabıyla bilinen Suriyeli düşünür Cevdet Said, şiddet karşıtlığı ve Kur'an ayetlerine getirdiği farklı yorumlarla dikkat çeken bir isim olarak biliniyor. Said'in şiddet karşıtı fikirleri "ılımlı İslam" fikrini savunan çevreler tarafından da son zamanlarda sık sık referans olarak gösteriliyor.


11 yıl önce