|

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakim ve savcılara seslendi: Vicdanınızı hiçbir gücün emrine vermeyin

Hakim ve savcıların kura törenine video konferansla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, atanan 1379 hakim-savcıya “Sizden vicdanınızı ve imzanızı Allah korkusu ve uygulamakla yükümlü olduğunuz kanunlar dışında asla hiçbir kimsenin, hiçbir gücün emrine vermememizi istiyorum” diye seslendi.

Osman Özgan
01:00 - 21/05/2020 Perşembe
Güncelleme: 00:04 - 21/05/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Erdoğan, dönem birincisinin kura çekimine  katılmadan istediği yere tayininin yapılmasını istedi.
Erdoğan, dönem birincisinin kura çekimine katılmadan istediği yere tayininin yapılmasını istedi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından mesleğe kabul edilen 940 hakim, 439 cumhuriyet savcısı olmak üzere bin 379 adayın ataması gerçekleştirildi. HSK Konferans Salonu’nda düzenlenen kura törenine video-konferans yoluyla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, görev yerleri belli olan hakim ve savcılara başarılar diledi. “Görev yapacağınız mahkeme salonlarında ve adliye binalarında yazan ‘Adalet mülkün temelidir’ sözü, daima rehberiniz olmalıdır” diyen Erdoğan, şu mesajları verdi:

ASIL MURAKIBINIZ KENDİ VİCDANINIZ

“Hakim ve savcı elbette Anayasa, kanunlar ve diğer mevzuata göre görevini icra eder. Ama unutmayınız, hakim ve savcının asıl murakıbı kendi vicdanıdır. Türkiye geçmişte çeşitli dönemlerde maalesef bu sıkıntıları yaşamıştır. Kimi zaman darbe ve vesayet güçlerinin, kimi zaman FETÖ gibi terör örgütlerinin etkisi altına giren adalet sistemimiz, milletimizin gözünde epeyce örselenmiştir. Milletimizin hafızasında ve kalbinde rahmetli Menderes’in ve arkadaşlarının idamı da, 12 Eylül yargılanmaları da, FETÖ ihanet çetesinin kumpasları da acı izler bırakmıştır. Bunun için sizlerden, vicdanını ve imzanızı Allah korkusu ve uygulamakla yükümlü olduğunuz kanunlar dışında asla hiçbir kimsenin, hiçbir gücün emrine vermemenizi istiyorum.

SİZE DÜŞEN GÖREV ADALET KULESİNİ KORUMAK
  • İçinizde çok para kazanmak isteyen varsa yanlış mesleği seçtiğini bilmelidir. İş adamı, girişimci, profesyonel yönetici olmalıydı. Şan, şöhret peşinde olan varsa gidip sanatçı, sporcu, siyasetçi olmalıydı. Hakim ve savcı olarak size düşen görev şahsınıza emanet edilen adalet kulesini, sessiz sedasız bir şekilde tıpkı merhum şehit Mehmet Selim Kiraz savcımız gibi gerektiğinde hayatınız pahasına korumanızdır. Görevinizi hakkıyla yerine getirdiğinizde sadece iyi bir hakim ve iyi bir savcı olarak anılacaksınız. Buna karşılık Hazreti Mevlana’nın tarifiyle üzerinize düşenleri yapmadığınızda zalim sıfatıyla yaftalanacaksınız.
HER KARARDA YANINIZDAYIM

Her birinizin, bu mesleği seçerken üstleneceğiniz ağır yükün bilincinde olduğunu biliyorum. Fırat’ın kıyısında gezen kuzuların sorumluluğunu üzerinde hisseden yöneticilere ve hakkıyla yapılıp yapılmadığını gözetecek adalet sistemine sahip olduğumuz sürece geleceğimize hep güvenle bakabiliriz. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak Anayasa’ya, kanunlara ve en önemlisi vicdanınıza göre attığınız her adımda, verdiğiniz her kararda yanınızda olacağınızdan şüpheniz olmasın.

YENİ REFORM PAKETLERİ GELECEK

Hakim ve savcılarımıza güvenmenin yanında, kamuoyuna açıkladığımız Yargı Reforma Stratejisi çerçevesinde ülkemizdeki mevzuat ve uygulama standartlarını yükseltmenin de gayreti içerisindeyiz. İlk iki reform paketi Meclis’te kabul edilerek yürürlüğe girdi. İnşallah Meclis’in yeni yasama döneminde, yeni reform paketleriyle milletimizin huzurunda olacağız.”

Ekrandan kura heyecanı

HSK Konferans Salonu’nda düzenlenen kura töreni, Kovid-19 tedbirleri kapsamında daha öncekilerden farklıydı. Kuraya giren hakim ve savcıların önemli bir kısmı sevinçlerini evlerinde yaşadı. Çünkü alınan tedbirler uyarınca törene sadece, dönem birincisi olan 2 aday ile diğer hakim- savcıları temsilen 3 isim katıldı. Diğer hakim ve savcılar ise töreni, canlı yayından ekranları başında izledi. Ayrıca HSK üyelerinin de katıldığı törende, maske takma ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edildiği görüldü.

Adaletin yegane ideolojisi adalettir

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise yaptığı konuşmada, asıl sınavın şimdi başladığını söyledi. Gül, şöyle konuştu: “Adalet garantisi, sizlerin bağımsız ve tarafsız bir anlayışla meslek etiğine uygun şekilde ifade edeceğiniz yargısal tasarruflarınız olacaktır. Adalet ancak ona sadakat gösterenlerin ellerinde yükselir. Ve ancak bu sayede mülke temel olur. Bu nedenle adaletin yegane ideolojisi yine adalettir.”


Huber’de sürpriz güvenlik zirvesi

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Türkiye’nin güvenliğini yakından ilgilendiren gelişmelerin ele alındığı güvenlik toplantısı gerçekleştirildi. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Huber Köşkü’nde gerçekleştirilen güvenlik toplantısı 3 saat sürdü. Uzun süreden sonra videokonferans yerine yüz yüze gerçekleştirilen toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı. Toplantıda, Suriye, Irak ve Libya başta olmak üzere Türkiye’nin güvenliğini yakından ilgilendiren bölgesel gelişmeler ayrıntılı olarak ele alındı.
#Recep Tayyip Erdoğan
#HSK
#Hakim
#Savcı
#Kura
#Adalet
4 yıl önce