|

Darbeci babanın 'iknacı' kızı

27 Mayıs darbesi ve Talat Aydemir'in darbe girişimine katılan emekli Albay Emin Aytekin'in kızı olan Serter, ruhçu tarikat dergisinde ülkücü, Türk-İslam sentezci yazılar yazdı.

İstanbul
00:00 - 17/04/2007 Salı
Güncelleme: 01:33 - 17/04/2007 Salı
Yeni Şafak
Darbeci babanın 'iknacı' kızı
Darbeci babanın 'iknacı' kızı

Prof. Dr. Nur Serter, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi. Babası emekli Kurmay Albay Emin Aytekin. 27 Mayısçı darbeciler arasındaydı. 27 Mayıs sabahı, Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın oturduğu Çankaya Köşkü'nü kuşatanlar arasında o da vardı. 'İhtilal Çıkmazı' diye bir de kitap yazan Aytekin, darbe öncesinde CENTO'daki Amerikalı subaylarla çok samimi olduğunu anlatır. Dönemin Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Osman Köksal, Aytekin'i "27 Mayıs'ın iki yüzlü adamı" diye itham eder.

TALAT AYDEMİR CUNTASI

Emin Aytekin'in adı, Talat Aydemir'in darbe girişimine de karıştı. Aytekin ve Aydemir aynı zamanda akraba. 27 Mayıs'tan sonra İstanbul Örfi İdare (sıkıyönetim) Kurmay Başkanlığı yapan Aytekin, 1962'de Silahlı Kuvvetler Birliği cuntasının hazırladığı 9 Şubat Protokolü'ne imza koyanlar arasındaydı. Daha sonra ise Aydemir'in darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle emekliye sevk edildi.

ÜLKÜCÜ, TARİKATÇI, SONUNDA İKNACI

Nur Serter, 1970'lerde İktisat'taki ülkücü akademisyen grubunda yer aldı. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün 27 Mayıs 1976'da "Türkiye için en büyük tehlikenin Pantürkizm ve Panislamizm olduğunu" vurguladığı demecine karşı yayınladığı bildiride Serter'in de imzası var. Serter'in doçentken yazdığı "Sevgi Dünyası"adlı dergiyi yayınlayan tarikatın, üyelerinin evlilik ilişkilerine dahi müdahale ettiği iddiaları yaygındı. Serter dergide Türk-İslam Sentezi'ni ve eğitimde Japon modelini savunan yazıların yanı sıra 'dini şiirler' de kaleme alıyordu. İÜ eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun yardımcısı olan Nur Serter, 28 Şubat'ta başörtülü öğrencileri başlarını açmaya zorlamak için kurulan "ikna odaları"nın da fikir annesi.



17 yıl önce