Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e kınama: Suriye'de yeni oldubittilere izin yok
12:46, 05/10/2026, PazartesiG: Güncelleme: 13:34, 05/10/2026, Pazartesi
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Suriye'deki yayılmacı politikalarına ve 1974 anlaşmasını aşındıran adımlarına karşı uluslararası toplumu acil eyleme çağırdı.
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Suriye'nin Kuneytra vilayetindeki adımlarına ve bölgede gerilimi tırmandıran yayılmacı politikalarına ilişkin resmi bir kınama yayımladı. İsrail'in "Sufa 53 hattı" üzerindeki çalışmalarıyla 1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nı ihlal ettiğine dikkat çekilen açıklamada, Suriye'de yeni oldubittiler yaratmaya yönelik faaliyetlere sert tepki gösterildi. Ankara, uluslararası toplumu İsrail'in işgal ettiği topraklardan derhal çekilmesi için göreve çağırırken; Türkiye'nin Suriye'nin egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne yönelik kararlı desteğinin altını bir kez daha çizdi. Dışişleri Bakanlığı'nın ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de bir açıklama yaparak, İsrail'in Kuneytra vilayetindeki faaliyetlerinin uluslararası anlaşmaların açık bir ihlali olduğunu vurguladı.
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Kuneytra vilayetindeki faaliyetlerini en güçlü şekilde kınayarak, Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğüne olan desteğini yineledi.
Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması şöyle:
"İsrail’in, Suriye’nin Kuneytra vilayetinde sözde “Sufa 53 hattı” üzerindeki çalışmalarını yeniden başlatarak 1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması’nı aşındırmasını ve Suriye’de yeni oldubittiler yaratmaya yönelik faaliyetlerini en güçlü şekilde kınıyoruz.
İsrail’in bölgede gerilimi tırmandıran yayılmacı politikalarına son vermesi ve işgal ettiği Suriye topraklarından çekilmesi için uluslararası toplumu gecikmeksizin etkili ve kararlı adımlar atmaya davet ediyoruz.
Türkiye, Suriye’nin egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne desteğini kararlılıkla sürdürecek; bölge ülkeleriyle birlikte bu doğrultuda gerekli adımları atmaya devam edecektir."

Ömer Çelik
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medya hesabı üzerinden İsrail'e tepki gösterdi. Paylaşım şöyle:
"İsrail’in yayılmacı ve işgalci politikaları bölge ve dünya barışı için en büyük tehdittir.
İsrail’in Kuneytra’da “1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması”nı açıkça çiğneyerek, Suriye topraklarında yeni oldu-bittiler yaratma çabası yeni bir saldırganlıktır.
Kuneytra’daki hukuksuz faaliyetler, uluslararası anlaşmaların ve bölgesel istikrarın açık bir ihlalidir. Bölgeyi ateşe sürükleyen bu yayılmacı zihniyet ve hukuk tanımaz adımlar derhal son bulmalıdır.
Cumhurbaşkanımızın kararlılıkla vurguladığı gibi, Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmaya devam edeceğiz.
Uluslararası toplum, İsrail’in bu zorbalığına karşı daha fazla sessiz kalmamalıdır."

Dünya
Yemen’de kritik saatler: Babulmendeb'in kontrolü el değiştirdi

Dünya
Katil İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 3 Filistinli yaralandı

Dünya
İsrail basınından tarihi itiraf: 'Türkiye olmadan Avrupa'nın güvenliği tesis edilemez'
