|

Dünya ikna olmadı

Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin Riyad’ın hazırladığı soru işaretleriyle dolu açıklama kimseyi ikna etmedi. ABD’de Senato ve Temsilciler Meclisi’nin önemli isimleri, Suud mesajlarını ‘şüpheli’ bularak Magnitsky Yasası kapsamında yaptırım uygulanmasını ya da Riyad hakkında uluslararası bir soruşturma çağrısı yaptı.

Haber Merkezi
04:00 - 21/10/2018 Pazar
Güncelleme: 08:26 - 21/10/2018 Pazar
Yeni Şafak
Richard Blumenthal - Pat Robertson
Richard Blumenthal - Pat Robertson

Demokrat Partinin Connecticut Senatörü Richard Blumenthal, “Açıkça görülüyor ki Suudiler zaman kazanmaya ve yaptıklarına bir kılıf hazırlamaya çalışıyor ama bu durum cevap olmaktan çok yeni sorular doğuruyor. Dünyanın açık bir şekilde Veliaht Prens Selman’ı koruyup kollamak için elinden gelen her şeyi yapan Suudilerin yaptığı açıklamaya değil, uluslararası bir soruşturmanın sonuçlarına ihtiyacı var” dedi.


SELMAN’IN ONAYI VAR

Tennessee Senatörü Cumhuriyetçi Bob Corker ise “Suud kendi soruşturmasını yürütüyor olabilir ama ABD hükümeti Kaşıkçı cinayetinin faillerinin bulunması için yasaların gerektirdiği gibi Küresel Magnitsky Yasası kapsamında kendi bağımsız, güvenilir soruşturmasını yapmalı” çağrısında bulundu.


ABD Temsilciler Meclisi Virginia Vekili Gerry Connolly de “Suudi konsolosluğunda böyle önceden tasarlanmış bir cinayet operasyonunun Veliaht Prens’in bilgisi ve onayı olmadan yapılma ihtimali yok” diye konuşarak konsolosluktaki vahşetten doğrudan Selman’ın sorumlu olduğuna işaret etti. Riyad’ın Kaşıkçı açıklamasını ‘neredeyse klasik bir mafya operasyonu gibi’ olarak niteleyen Connolly, “Veliaht Prens Selman’ı korumak için böyle bir kılıf uydurdular” dedi.


GÜVENİLİR DEĞİL

Colorado eyaleti Temsilcisi Mike Coffman, “ABD ve tüm uluslararası toplum, Kaşıkçı cinayetini ve serseri milletlerin diplomatik misyonları işkence merkezi olarak kullanmasını kınamalı. Trump’ı Kongrede daha fazla görüşmeler yapması için ABD’nin Suudi Arabistan maslahatgüzarını acilen geri çağırmaya davet ediyorum” açıklaması yaptı.


Temsilciler Meclisinin New York Vekili Eliot Engel de Suud’un ilk günden beri birbiriyle çelişkili beyanatlar vermesinden dolayı bu son açıklamasının da ‘güvenilir’ olmadığını belirtti. New Jersey Senatörü ve Senato Dış İlişkiler Komitesi üyesi Robert Menendez, Riyad’a karşı uluslararası baskıyı sürdürme çağrısı yaparak, “Kongre, Kaşıkçı olayının Magnitsky Yasası kapsamında soruşturulması için Trump’a mektup göndererek üzerine düşeni yaptı. Şimdi Trump, yasalara uymalı” diye yazdı. Kentucky Senatörü Cumhuriyetçi Rand Paul, sosyal medya hesabında, “Suud’a tüm askeri satışları, yardımı ve iş birliğini askıya almalıyız. Bu yaptıklarının bedeli ağır olmalı” mesajını yazdı. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham de “Suud bildirisinden şüphe duyuyorum. Bu son ‘açıklamayı’ güvenilir bulmak çok zor” demişti.

Arbedeye inanmıyoruz

* Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres:
“Cemal Kaşıkçı’nın ölümüne ilişkin hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yapılarak suçlular sorumlu tutulmalı.”
* Avrupa Birliği:
“Kaşıkçı’nın ölümüyle iligili detaylar ve 1963 Viyana Konsolosuluk Sözleşmesi’nin şok edici şekilde ihlali çok endişe vericidir.”
* Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani:
“Acilen, Kaşıkçı’nın ölümüne ilişkin kanıtların incelenmesini sağlayacak titiz bir uluslararası soruşturma başlatılmalı.”

* Uluslararası Af Örgütü yetkilisi Rawya Rageh:
“Bunun bir aklamaya veya olaya karıştığından kuşku duyulan makam tarafından (Riyad) yürütülen bir soruşturmaya dönüşmesinden kaygı duyuyoruz.”
* UNESCO Genel Sekreteri Audrey Azoulay:
“Kaşıkçı’nın katlini en ağır biçimde kınıyorum. Yetkililere olayı derinden inceleyerek, suçluları adalet karşısına çıkarması çağrısında bulunuyorum.”
* İngiltere Dışişleri Bakanlığı:
“Suudi Arabistan’dan gelen haberi ve atacağımız sonraki adımları ele alıyoruz.”

* New York Times Yazarı Roger Cohen
: “Suudiler işkence suçu için evrensel uluslararası kanunlar bulunduğunu unutmasın. Kaşıkçı’nın parmaklarını kestiler. Muhammed bin Selman bundan sonra ABD, Avrupa ya da herhangi bir ülkeye seyahat edeceği zaman iki kere düşünmeli (Tutuklanıp yargılanabilir).”
* Almanya Başbakanı Angela Merkel:
“Bu korkunç olaya ilişkin hâlâ hiçbir şey aydınlatılmadı. Tam olarak aydınlatılmasını talep ediyoruz.”
* Fransa Dışişleri Bakanlığı:
“Bu cinayeti en ağır şekilde kınıyoruz. Birçok soru hala cevapsız.”
#Cemal Kaşıkçı
#Suudi Arabistan
6 yıl önce